StoryEditor

"Kaubojima" započela nova digitalna era u hrvatskim nezavisnim kinima

Piše PSD.
11. listopada 2013. - 12:14
Projekcijom komedije "Kauboji" Tomislava Mršića u četvrtak je u Kutini simbolički označen kraj projekta Digitalizacije nezavisnih kina Ministarstva kulture i Hrvatskog audio-vizualnog centra te obilježen početak formiranja mreže nezavisnih kina u sklopu toga projekta.

Na svečanosti u kutinskom Pučkom otvorenom učilištu među ostalima je nazočila i ministrica kulture Andreja Zlatar Violić.

"Čestitam svima koji su imali hrabrosti i javili se na natječaj za digitalizaciju kina. Prepuna dvorana danas dokaz je da Kutina ima ne samo sjajne lokacije za snimanje filma nego i sjaju publiku", poručila je ministrica.

U prvom dijelu projekta najsuvremenijom digitalnom tehnologijom opremljeno je 28 kina i šest filmskih festivala u 27 gradova. Distribucija "Kauboja" simbolički je označila prelazak projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača u fazu rada na razvoju kinoprikazivačke djelatnosti, odnosno postavljanje temelja za funkcionalnu mrežu nezavisnih kina u Hrvatskoj.

Mreža će omogućiti veću dostupnost filmskih naslova i pomoći u kreiranju repertoara koji će gledateljima u malim sredinama, uz najnovije filmske hitove, nuditi i veći izbor europskog, nezavisnog, dječjeg, baštinskog i hrvatskog filma.

U četvrtak je u Kutini otvoreno i posljednje digitalizirano kino u sklopu tog projekta, a središnjoj svečanosti nazočili su i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kina Tina Hajon, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Ljerka Čorak. Sudjelovali su i članovi filmske ekipe "Kauboja" - redatelj Tomislav Mršić, producentica Suzana Pandek iz produkcijske kuće Kabinet, glazbenik Damir Martinović Mrle te glumci Kruno Klobučar, Hrvoje Barišić i Živko Anočić.

Hribar je naglasio kako od sada Kutinjani i Kutinjanke imaju prilike ne samo otići u prošlost - Projekcijom kakvog starog igranog ili dokumentarnog filma - nego i biti dijelom svjetske publike kao i bilo koji građani u bilo kojem dijelu svijeta. Budući da film "Kauboji", koji je u velikoj mjeri sniman u Kutini, danas kreće u svjetsku distribuciju, dio su i budućnosti, rekao je Hribar. "Zato je Kutina danas centar svijeta", dodao je.

Film se paralelno počeo prikazivati u osuvremenjenim kinima dvadesetak gradova - Velikoj Gorici, Rovinju, Pakracu, Puli, Poreču, Gospiću, Splitu, Pazinu, Vodicama, Daruvaru, Zaboku, Osijeku, Sinju, Dubrovniku, Prelogu, Koprivnici, Kutini, Novskoj, Rijeci, Sisku, Čakovcu i Korčuli. Film je dijelom snimljen u Kutini, a zahvaljujući projektu Digitalizacije, istovremenim kretanjem u distribuciju na 42 ekrana i 36 lokacija ostvarit će dosad najveće otvaranje hrvatskog filma u domaćim kinima.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 18:32