StoryEditorOCM

Kalendar kulturnih i zabavnih događanja od 30. srpnja do 6. kolovoza

Piše Jasmina Parić
29. srpnja 2021. - 00:00

Kraj srpnja i početak kolovoza u Dalmaciji obilježavaju velike vrućine, srce je ljeta i kao što je na čitavom Mediteranu uobičajeno, živost na ulicama pojačava se s večernjim satima, a kulturna i zabavna događanja protežu se u noćne sate. Vrijeme je i velikih umjetničkih festivala koji pomalo kreću prema svojim završnicama, tako da će u narednom tjednu izbor događanja na čitavoj obali biti velik - imat će se što vidjeti i čuti, jedino se ne smiju zaboraviti mjere sigurnosti zbog pandemije koja još uvijek traje.

Sa Splitskog ljeta izdvajamo Verdijevu operu "Nabucco", na Peristilu 29. srpnja koja je desetljećima zaštitni znak festivala i premijeru drame "Glorija" Ranka Marinkovića 2. kolovoza, na poluotoku Sustipan, drevnom splitskom groblju na kojemu su se prije tisuću godina pokapali i hrvatski kraljevi. Novo djelo Tonča Huljića, pop "Misu Meditearneu" moći će se poslušati 5. i 6. kolovoza u galeriji Meštrović.

U Trogiru će od 30. srpnja do 1. kolovoza u povijesnoj Kuli Kamerlengo biti održan Moondance, festival elektroničke glazbe.

Šibenske tvrđave također će primiti brojne posjetitelje: na Tvrđavi sv. Mihovila pjevat će 1. kolovoza Vanna, a na Tvrđavi Barone svake je srijede i subote projekcija novog filma.

U Sinju, u ovom tjednu prije Alke vrijedi posjetiti Muzej sinjske alke koji je dobio priznjanja od sruke i posjetitelja i upoznati se s tradicijom viteške igre koja se upravo priprema.

Za one koje interesira znanost - pobrinuli su se Supetrani pa će tako na Braču, 4. kolovoza u pred crkvom, fizičar Daniel Denegri održati predavanje po nazivom Novosti iz CERN-a.

Kaštela imaju šaroliko kulturno ljeto iz kojega izdvajamo 1. kolovoza kada će ispred kaštela Vitturi biti održana predstava 'Legenda o Miljenku i Dobrili' dok će 3. i 4 kolovoza, u programu 'Romantika pod zvijezdama' u kaštel Lukšiću biti projekcije ljubavnih filmova na otvorenom.

U Dubrovniku, na Ljetnim igrama, narednih dana ide niz predstava "Mara i Kata" u kojoj igraju Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica na lokalitetu Ispod Svete Marije – Kazerma. Držićev "Grižula" je na programu 2, 3. i 4. kolovoza u parku Gradac. Ulaznica još ima, ali treba požuriti. Uz umjetnićke doživljaje i povijsne lokalitete pomalo se može početi promatrati i noćno nebo, gdje će se početi javljati meteorski roj Perzeida, poznat i kao Suze sv. Lovre.

image
foto Ante CIZMIC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 17:21