StoryEditorOCM
Društvena mrežapogledajte novi poredak

Google više nije najposjećenija stranica na internetu, a nadmašila ga je jedna nova društvena mreža. Mnogi su zabrinuti zbog ovoga

Piše PSD
24. prosinca 2021. - 10:52

Po prvi put, TikTok je nadmašio Facebook i Google kao najpopularnije odredište na internetu, prema tehnološkoj tvrtki koja prati mrežne aktivnosti. U analizi web prometa ove godine, tvrtka za pohranu softvera Cloudflare otkrila je da je TikTok najposjećenija web stranica i najraširenija platforma društvenih medija. Cloudflareov rang se temelji na tome koliko je web prometa generirala web stranica 2021.

Kineski startup ByteDance pokrenuo je TikTok 2016. Platforma je privukla pažnju godinu dana kasnije kada je kupila suparničku aplikaciju Musical.ly, a njezina je popularnost počela rasti u SAD-u 2020. Ipak, dok je TikTok stalno rastao, platforma nikada nije prekočila sedmu poziciju u web prometu, prema Cloudflareu. To se promijenilo 2021. "TikTok je 17. veljače 2021. zauzeo prvo mjesto na jedan dan. Već u ožujku, TikTok je dobio još nekoliko dana kao prvi, a onda i u svibnju, ali je nakon 10. kolovoza 2021. preuzeo vodstvo gledajući većinu dana “, napisali su João Tomé i Sofia Cardita iz Cloudflarea u postu na blogu.

Cardita i Tomé rekli su da je Google nekoliko puta preuzeo mjesto top web stranice u listopadu i studenom, ali TikTok je dominirao većinu dana, uključujući Dan zahvalnosti i Crni petak. Facebook Meta Platforme i dalje je daleko najkorištenija društvena mreža, s 2,9 milijardi mjesečno aktivnih korisnika u rujnu i 1,9 milijardi dnevnih korisnika, pokazuju regulatorne prijave tvrtke.

10 najposjećenijih internetskih stranica u 2021. prema Cloudfareu:

2. Google

3. Facebook

4. Microsoft

5. Jabuka

6. Amazon

7. Netflix

8. YouTube

9. Twitter

10. WhatsApp

Prema Cloudfareu, više od milijardu korisnika mjesečno se prijavljuje za scrollanje po TikToku mjesečno, od kojih su mnogi djeca i tinejdžeri. Platforma je također brzo postala sastavni dio napredovanja karijera nekih od danas najvidljivijih zabavljača, uključujući Lil Nas X.

"TikTok je zabava i radost", rekao je TikTokov šef javne politike za Sjevernu Ameriku Michael Beckerman za CBS Mornings u listopadu. "Nadasve dajete autentični sadržaj, sadržaj koji ohrabruje. Ali kao i svaku zabavu, želite ga gledati s umjerenošću, a mi postavljamo alate, video za predah, upravljanje vremenom ispred ekrana i alate za roditelje poput spajanja aplikacije s obitelji kako bi se pobrinili da mogu razgovarati i učiniti ono što je ispravno za njihovu obitelj i njihove tinejdžere."

Nakon TikToka, 10 najposjećenijih platformi društvenih medija ove godine su:

2. Facebook

3. YouTube

4. Twitter

5. Instagram

6. Snapchat

7. Reddit

8. Pinterest

9. LinkedIn

10. Quora

Iako je TikTok postao iznimno popularan, kao i druge velike platforme društvenih medija, također je izazvao kontroverze. U listopadu je školski okrug u Tennesseeju okrivio TikTok za niz vandalskih incidenata u učionicama, kupaonicama i hodnicima. Neka djeca su također pretrpjela ozbiljne ozljede, pa čak i umrla nakon što su prihvatila "izazove" koje su vidjeli na TikToku.

Trumpova administracija zabranila je TikTok prošle godine jer su neki zastupnici bili zabrinuti da je kineska vlada koristila aplikaciju za prikupljanje osobnih podataka o Amerikancima. TikTok je kasnije rekao da su njegovi podaci o Amerikancima pohranjeni na tlu SAD-a i da se ne dijele s kineskim dužnosnicima. Predsjednik Joe Biden ukinuo je Trumpovu zabranu u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 22:44