StoryEditor
Društvena mrežaTržišno natjecanje

Facebook usred novog skandala: američka vlada tuži ga za kršenje antitrustovskog zakona, tvrde da je uništavao konkurenciju zbog uspostave dominacije

Piše PSD
9. prosinca 2020. - 11:21
Mandel Ngan/AFP

Američka vlada skupa s državnim odvjetnicima trebala bi danas podnijeti veliku antitrustovsku tužbu protiv Facebooka. Prema Reutersu, u tužbi će se tvrditi da je Facebook primijenio anti konkurentsku taktiku kako bi kupio ili neutralizirao svoje rivale i ojačao svoju dominaciju na tržištu, posebno kupnjom aplikacije za razmjenu fotografija Instagram i usluge za razmjenu poruka WhatsApp, prenosi Gizmodo.

Troje ljudi upoznatih s tužbom rekli su za Washington Post pod uvjetom da ostanu anonimni da će dvostranačka koalicija generalnih odvjetnika, na čelu s njujorškom Letitijom James, vjerojatno pokušati natjerati suca da prisili Facebook da razotkrije neke dijelove svoga poslovanja kako bi umanjio zabrinutost zbog konkurencije na društvenim mrežama.

Tužba dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Federalno povjerenstvo za trgovinu započelo istragu navodne antikonkurentske prakse tvrtke prije više od godinu dana. U ljeto 2019. ta je istraga završila tako što je Facebook na kraju platio rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara zbog pogrešnog rukovanja milijunima korisničkih podataka u zloglasnom skandalu Cambridge Analytica.

Bez obzira na to, dio kritičara žalio se na činjenicu da kazna nije otišla dovoljno daleko. Među njima se npr. posebno ističe senatorica Massachusettsa Elizabeth Warren i njoj slični koji su pozivali na antitrustovske tužbe kako bi razbili Facebook i druge velike tehnološke tvrtke.

Facebook je već dugo tvrdio da kupnja manjih podružnica na društvenim mrežama nije ometala sposobnost konkurenata da napreduju, tako barem tvrdi izvršni direktor Mark Zuckerberg. Glasnogovornik kompanije rekao je kako je konkurentska atmosfera postajala prilikom kupnje Instagrama i WhatsApp-a, a postoji i danas. 

Tužba će označiti drugu veliku antitrustovsku pravnu akciju koje potresaju američki tehnološki sektor u kratkom periodu od samo nekoliko mjeseci. U listopadu je Ministarstvo pravosuđa podnijelo antitrustovsku žalbu protiv Googlea. Aplikacija za pretraživanje dolazi unaprijed instalirana na svim Android mobilnim uređajima zbog čega Google optužuje da je ometao sposobnost  ostalih tražilica da se natječu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 07:05