StoryEditorOCM
Društvena mrežaBITAN JE LJUDSKI KAPITAL

Elon Musk smatra da je Twitter vrjednija kompanija nego što cijene dionica to pokazuju pa je ponudio 43 milijarde dolara za kompaniju iz San Francisca

Piše Sanja Stapić
19. travnja 2022. - 16:31

Milijarder Elon Musk, vlasnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla, ponudio je u četvrtak 43 milijarde dolara za Twitter ili 54,20 dolara po dionici kompanije iz San Francisca. Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, čije bogatstvo Bloomberg procjenjuje na oko 260 milijardi dolara, a Forbes na neto vrijednost od oko 300 milijardi dolara, poručio je na "signale" iz uprave Twittera da bi bila prihvatljivija cijena od 60 dolara po dionici, da je to njegova najbolja i konačna ponuda i da vjeruje da pod njegovim vodstvom kompanija može ostvariti svoj golemi potencijal. Ne prihvati li se ponuda, Musk će razmotriti što će sa svojim udjelom u Twitteru od devet posto. Da ima toliki udjel i da je tako jedan od najvećih pojedinačnih dioničara, doznalo se prvog travnja. Potom je Musku ponuđeno mjesto u upravnom odboru Twittera, na kojem se zahvalio jer da ga je prihvatio ne bi mogao predati ponudu za preuzimanje.

Cijena od 54,20 dolara po dionici Twittera je 38 posto viša od cijene zadnjeg dana trgovine prije objave informacije da je Musk vlasnik devet posto udjela. Nakon objave ponude za preuzimanje kompanije, cijena dionice skočila je 18 posto, a u protekloj godini dana dionicom Twittera trgovalo se na burzama od 31,30 dolara do najviših 73,34 dolara.

Twitter, internetska društvena mreža namijenjena za slanje i čitanje kratkih poruka i novosti, odnosno tweetova, osnovana je 2006., a sedam godina kasnije bila je jedna od deset najposjećenijih web stranica. Prošle je godine Twitter imao 217 milijuna dnevnih aktivnih korisnika i oko pet milijardi dolara prihoda.

Musk je u posljednje vrijeme mnogo puta kritizirao Twitter i uklanjanje sadržaja koji su označeni kao dezinformacija, što milijarder smatra ograničavanjem slobode govora. Uvjeren je da bi kompanija mogla postati privatna, a izjavio je da ga je u pripremi ponude za preuzimanje savjetovala investicijska banka Morgan Stanley.

Dr. Damir Novotny kaže nam da ćemo vidjeti hoće li Elonu Musku uspjeti ponuda koja prelazi 40 milijardi dolara jer su cijene dionica porasle nakon najave ponude. Pitamo ovog ekonomskog stručnjaka kako se uopće utvrđuje vrijednost neke kompanije i kako se slažu ovakve ponude za preuzimanje. Kaže nam da se jednostavno više puta uvećava operativna dobit i da je vrlo važan potencijal neke kompanije da bude profitabilna i da joj raste profitabilnost.

image

Damir Novotny

Goran Mehkek/Cropix

- To je, manje-više, vrlo jednostavna matematika. U određivanju cijene i u procjeni vrijednosti, pa onda tako i cijene kompanija koje se preuzimaju, multiplicira se primjerice, sedam ili osam puta dobit prije amortizacije fizičke opreme, softverske opreme i poreza. Pojednostavljeno rečeno, izračunava se vrijeme povrata ulaganja. Koliko sam vidio, u novije vrijeme su se IT kompanije kupovale po modelu pet puta ukupan prihod ili im se EBIT uvećavala za 13 ili 14 puta. Kod kompanija poput Twittera se valorizira ili procjenjuje takozvani goodwill ili neaktivirana dobit. To je slično kao kod kompanija koje proizvode lijekove i imaju nekakav lijek u fazi testiranja i ta kompanija vrijedi onoliko koliko će taj lijek imati vrijednost na tržištu.

Elon Musk tvrdi da Twitter može ostvariti i veće prihode i profitabilnost nego što danas ostvaruje – kaže dr. Novotny. Ukazuje također da se pri utvrđivanju vrijednosti kompanija procjenjuju prije svega potencijali profitabilnosti kompanije. Ovaj ekonomist kaže da je Twitter u prošlosti imao problema i nije se uspio pozicionirati na odgovarajući način na društvenim mrežama, pogotovo u konkurenciji s Facebookom. Dr. Novotny objašnjava da Elon Musk smatra da je Twitter vrjednija kompanija nego što cijene dionica to pokazuju, ali je pitanje koliko su on i njegovi ulagači spremni platiti za 100 posto vrijednosti Twittera jer žele kompaniju potpuno preuzeti, izbaciti iz kotacije na tržištu kapitala i da postane privatna kompanija. U Hrvatskoj pod pojmom javne kompanije smatraju državne tvrtke, ali u SAD-u je javna kompanija privatna kompanija čije su dionice uvrštene na službeno tržište kapitala i mora objavljivati financijska izvješća, dok se izraz privatna kompanija označava poduzeće koje nije uvršteno u službena tržišta kapitala i ne mora objavljivati svoje financijsko izvješće.

image

Elon Musk

Brendan Smialowski/AFP

- Vrijednost poduzeća se u današnjim danima temelji prije svega na akumuliranom znanju, na ljudskom kapitalu, a ne fizičkom kapitalu. Ljudski kapital je tu ključan i koliko taj ljudski kapital može proizvesti nove vrijednosti za svoje dioničare. Kod Twittera je tu vrlo dobra situacija. Tako, na primjer, hrvatski Infobip nema veliku fizičku imovinu, ali on danas vrijedi više nego Ina. Vrijednost Infobipa bi mogla dosegnuti tri ili četiri milijarde eura ili dolara, što se temelji na ljudskom potencijalu, na intelektualnom kapitalu i raznim tehnološkim rješenjima koje je taj intelektualni kapital uspio stvoriti - objašnjava dr. Damir Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 02:16