StoryEditor
Društvena mrežaNEMA ČEGA NEMA

Dalmacija i dalje vrvi kulturnim i zabavnim manifestacijama. Pogledajte što nas očekuje ovaj tjedan

Piše PSD
8. kolovoza 2022. - 12:27

SPLIT

9. KOLOVOZA (UTORAK)

Stolen Chicken Band, na Trgu Gaje Bulata, s početkom u 21 sat, ulaz je besplatan.

Na Split Park Festivalu na Zvončacu nastup MARINHYBABY "Nouvelle Vogue".

10. KOLOVOZA (SRIJEDA)

Opera "Turandot" (Giacomo Puccini) ponovo je na rasporedu Splitskog ljeta u 21 sat, u Galeriji Meštrović. Sudjeluju orkestar, Zbor i Balet HNK Split, i Dječji zbor glazbene škole Josipa Hatzea.

PECO "Full House" – večer na Split Park Festivalu.

11. KOLOVOZA (ČETVRTAK)

U podrumima Dioklecijanove palače u 21 sat slijedi predstavljanje monografije Marije Barbieri "Naša Ivanka Boljkovac".

LIXON "Funktastic House" na rasporedu je u četvrtak navečer na Zvončacu.

12. KOLOVOZA (PETAK)

Želimir Periš autor je knjige "Mladenka kostoroga", koja će s početkom u 20 sati biti predstavljena u stražnjem dvorištu gimnazije Marka Marulića i Vladimira Nazora.

Zanimljiv koncert najavljen je za istu večer u prostoru Dioklecijanovih podruma s početkom u 21 sat. Riječ je o koncertu indijske klasične glazbe (Arnab Bhattacharya, Sarod).

Crni petak na Split Park Festivalu DENASSI.

13. KOLOVOZA (SUBOTA)

image
Josko Ponos/Cropix/Cropix

Ovo je baletna premijera koja se s nestrpljenjem iščekuje na Splitskom ljetu. U pitanju je Veliki Gatsby u izvedbi Baleta splitskog HNK. Početak je u 21 sat.

Literarno remek-djelo Francisa Scotta Fitzgeralda, koje status velikog američkog romana stiče tek nakon autorove smrti, smješteno je u New York u tzv. Vremenu jazza, označivši tako lude dvadesete prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama, vremenu nesputanog hedonizma, ilegalnog alkohola i opće dekadencije, vremenu u kojem su se neki enormno bogatili, često na misteriozan način. Takav je naslovni lik romana Jay Gatsby, milijunaš opsjednut ljubavlju prema Daisy Buchanan. Živa, dinamična i kozmopolitska glazbena slika koja prati ovu plesnu priču izbor je iz djela velikih američkih skladatelja kao što su: Philip Glass, Leonard Bernstein, George Gershwin, Louis Prima, Samuel Barber, Glenn Miller i George Whitefield Chadwick. Takva glazbena slika kreira savršenu zvučnu i emotivnu podlogu plesnoj priči o svijetu glamura, ambicija, dokolice i moralne ispraznosti visokih američkih slojeva tog vremena.

The Stranger Within još je jedna premijera na Splitskom ljetu, u Meštovićevom kašteletu, u 21 sat.

LAAXAN "Funky Town" razmrdat će vas u subotu navečer na Split Park Festivalu.

14. KOLOVOZA (NEDJELJA)

Na Sustipanu u 21 sat počinje završna večer Splitskog ljeta, uz dodjelu nagrada "Judita", i još jednu predstavu Velikog Gatsbyja.

WADREZ je zadužen za nedjeljnu zabavu na Zvončacu.

KAŠTELA

Kaštelansko kulturno ljeto svake je godine sve bogatije, a u ova dva ljetna mjeseca Kaštelanima i njihovim gostima ponuđeno je više od 60 događanja u k24ojima će uživati. Zabavna glazba, klapske večeri, dječje predstave i igrokazi, kazališne komedije... ma sve je to u Kaštelima. Evo što nas čeka sljedećih tjedan dana.

11. KOLOVOZA (ČETVRTAK)

Ispred crkve Gospe od Ružarija u Kaštel Starom nastupat će sopranistica Antonija Teskera, u večeri pod nazivom "Arije pod zvijezdama". Početak je u 21 sat.

13. KOLOVOZA (SUBOTA)

"Dalmacijo sve ti cvitalo" naziv je koncerta Nedjeljka Kovačeva i gostiju, koji je na rasporedu u 21 sat u Novom parku u Kaštel Lukšiću.

15. KOLOVOZA (PONEDJELJAK)

Osmi tradicionalni koncert u povodu blagdana Velike Gospe, u izvedbi članova HGD "Biranj" i gostiju, s početkom u 21 sat održat će ispred župne crkve u Kaštel Lukšiću.

ZADAR

U Zadru počinje Zadar snova, 26. Međunarodni festival novog kazališta (u daljnjem tekstu ZS). Ovogodišnje izdanje posvećeno je umjetnosti performansa.

image
Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

9. KOLOVOZA (UTORAK)

ZS: Lara Mandli (Čakovec) će u programu pod nazivom 'Imamo Hrvatsku! Domovini s ljubavlju'

razmatrati dilemu ostati ili nestati iz Hrvatske. Mjesto promišljanja su Bedemi zadarskih pobuna, kod Pijace, u 20 sati. Slijedi nastup Nine Kamenjarin (Split) pod naslovom 'Molitva, durativni performans', koja će na Forumu u 21.30 izvesti ritualnu molitvu za spas kulture i umjetnika od kulturnih institucija.

Sada možemo reći kultni Black Coffee nastupaju u Cedulin Palace Atrium, s početkom u 21.30, dok se u Kinu Zona (Poljana Branka Stojakovića) prikazuje film Prasica (Slovenija), s početkom u 21 sat.

10. KOLOVOZA (SRIJEDA)

ZS: Juraj Šantorić (Zagreb) ukazat će na recentne susrete urbanizma i prirode u programu 'Nemiroljubiva koegzistencija oklopa, in-situ'. Mjesto radnje je Park Vruljica, od 18.30 sati.

Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić nastupit će u društvu jednog od najpoznatijih hrvatskih tenora, Vladimira Garića, u Petrčanima s početkom u 21 sat.

11. KOLOVOZA (ČETVRTAK)

ZS: Igor Zenzerović (Pula) nakon zadnje Studije jednog zagrljaja, studira načine potpunog sjedinjenja umjetnika i publike, pozivajući je na vjenčanje na Trgu sv. Krševana u Studiji jednog braka: S.Y.L.A. (Support your local artist). Početak je u 20 sati.

4. Zadar Organ Festival - Radionice za djecu i mlade, na rasporedu je do 15. kolovoza, a sve se događa u Glazbenoj školi "Blagoje Bersa".

12. KOLOVOZA (PETAK)

ZS: Roko Nakić (Zagreb) u projektu Stay Tuned istražuje odnos ljudskog tijela i tla kao žive podloge, a Irena Boćkai (Zagreb) u Bear With Me se pokušava transformirati u polarnog medvjeda. Forum, početak u 20.30 sati.

Feštica petkom uz klape Donat i Kantaduri na rasporedu su u 21 sat.

Big Band Vodice nastupa na Poljani Šime Budinića u 21 sat.

KUD "Sveti Donat" nastupa u Petrčanima s početkom u 21 sat.

13. KOLOVOZA (SUBOTA)

ZS: Siniša Labrović (Berlin) će svoj hodajući performans "Prosjačenje" izvesti prikladno na Kalelargi, od 20.30 do 22.30 sati.

14. KOLOVOZA (NEDJELJA)

ZS: Ivana Ivković (Beograd) prikazat će svoj najpoznatiji konceptualni rad Disobedience i time zaključiti ovogodišnji festival festivala Zadar snova, na Trgu sv. Krševana od 21.30 do 22.30 sati.

U Kino Zoni na programu je američki filmski klasik "Ubiti pticu rugalicu", Poljana Branka Stojakovića, a početak je u 21 sat.

Marko Škugor nastupa u Petrčanima, također s početkom u 21 sat.

DUBROVNIK

Evo i programa Dubrovačkih ljetnih igara:

9.KOLOVOZA (UTORAK)

U Atriju Kneževa dvora u 21.30 na rasporedu je koncert klasične glazbe. Nastupaju Alena Baeva (violina) i Vadym Kholodenko (glasovir).

10.KOLOVOZA (SRIJEDA)

Besplatan je ulaz na Sunčani sat, s početkom u 21.30, a sve se događa u Ljetnikovcu Bunić - Kaboga.

11.KOLOVOZA (ČETVRTAK)

U 21.30 u Atriju Kneževa dvora na rasporedu je ANTIPHONUS @ CONCERTO DEI VENTI.

12.,13. I 14. KOLOVOZA (PETAK - NEDJELJA)

Evo još jedne, dugo iščekivane premijere na Ljetnim igrama, u pitanju je "Čudesna šuma" (Sunčana Škrinjarić). Sve su predstave s početkom u 21.30, a mjesto radnje je Tvrđava Lovrjenac.

Redateljica predstave je Lea Anastazija Fleger, autor glazbe je Frano Đurović, a dirigent Mateo Narančić.

Evo i podjele uloga - Dabar, Vodena carica je Jelena Miholjević, Kaktus car je Romano Nikolić

Jež, Čarobnjak u igri Fabijana Komljenovića, Gavran, Medvjed, Kor žaba, Gljiva - Igor Jurinić.

Slikar je Matija Gašpari, Jež, Plamenka, Krtica, Kor žaba je Melody Martišković, Lisica, Korijenka, Kor žaba - Ružica Maurus, te Glazbenici Vanda Đanić, Đive Franetović Kušelj, Karmen Pervitić, Denis Ajduković, Stijepo Medo, Matija Novaković.

Roman "Čudesna šuma" Sunčane Škrinjarić prvi je put objavljen 1985. godine pod nazivom "Slikar u šumi", a već godinu dana kasnije snimljen je prvi hrvatski dugometražni crtani film koji dobiva sadašnji naslov te se smatra jednim od najpopularnijih crtanih filmova na području bivše Jugoslavije.

U središtu radnje nalazi se mladi Slikar, koji duboko razočaran životom u gradu, nakon još jedne neuspjele izložbe odluči pokušati krenuti ispočetka te se zaputi što je moguće dalje od života na koji je navikao - u šumu. Udaljavajući se od gradskog sivila, brda smeća i opće nebrige, Slikar nailazi na veliko drvo, ispod kojeg se smješta i zaspi.

Slikar krene upoznavati šumske životinje s kojima na opće čudo ispada kako nema jezične barijere te da mogu međusobno razgovarati. No i idila prirode, ubrzo otkriva svoju drugu stranu, te se predstavljenoj harmoniji suprotstavlja Kaktusovac kojim vlada najbodljastiji od svih – Kaktus car. Nakon što Slikar odbije ručati kod njega, pokreće se lavina osvetničkih pokušaja Kaktus cara, a na Slikaru je da zajedno s novostečenim životinjskim prijateljima stane na kraj Kaktus caru prije no što sama šuma bude uništena.

U pokušajima rješavanja problema upoznajemo široki dijapazon likova koji iako životnije, imaju veoma mnogo karakteristika koje lako možemo prepoznati kao ljudske te se kroz njihove pozadinske priče polako kreće raslojavati i veoma važna ekološka domena samog romana. Od dabra koji je posljednji pripadnik svog roda jer su ih lovci izlovili radi krzna, sve do Vodenjaka koji dane provodi očajavajući nad čarobnim ogledalom koje mu pokazuje sve onečišćene rijeke i mora. U prvi plan tako izlazi nezaobilazna ideja zajedništva, suradništva i brige za okoliš, kao što se otkriva i problem neshvaćenosti i usamljenosti koji su glavni okidači zlovolje Kaktus cara.

Ciljana publika su djeca, oni će imati priliku sudjelovati u ovoj predivnoj kazališnoj pustolovini na čarobnom Lovrjencu.

Unutar projekta želja je i pružiti mladim, još neafirmiranim glumcima i glumicama Akademije dramske umjetnosti priliku da možda prvi put sudjeluju na Dubrovačkim ljetnim igrama, i upravo će zato oni biti glavnina glumačke podjele.

U našoj predstavi Lovrjenac će postati suigrač u igri, partner koji nadopunjuje smisao teksta. Lovrjenac postaje Lice predstave. Ambijent, tvrđava, postaje zamjena za kazališnu scenografiju. Prirodni, zatečeni prostor ne samo da postaje prizorište koje nadopunjuje dramaturgiju komada i značenje samog teksta, već će slati i vlastito značenje, navodi se u najavi predstave.

13.KOLOVOZA (SUBOTA)

Miloš Karadaglić na gitari održat će koncert u Atriju Kneževa dvora s početkom u 21.30.

14. KOLOVOZA (NEDJELJA)

U Atriju palače Sponza nastupa Arnab Bhattacharya (sarod). Početak je u 21.30.

Također u nedjelju s početkom u 21.30 na programu je večer Milana Milišića, i to u Ljetnikovcu Sarkočević u Lapadu.

15.KOLOVOZA (PONEDJELJAK)

Nastup Studentskog teatra Lero s predstavom Perivoj od gospođa, na rasporedu je u 21.30 u Lazaretima.

ŠIBENIK

TVRĐAVA sv. MIHOVILA

9. KOLOVOZA (UTORAK)

Koncert glazbene dive Josipe Lisac na rasporedu je u 20 sati.

11. KOLOVOZA (ČETVRTAK)

Klapa "Rišpet" održat će koncert s početkom u 21 sat.

12. KOLOVOZA (PETAK)

Kakva večer. Nastupaju Goran Bare @ Majke, početak je u 21 sat.

14. KOLOVOZA (NEDJELJA)

Tony Cetinski, ime koje jamči odličan koncert i dobar provod, početak je u 21 sat.

15. KOLOVOZA (PONEDJELJAK)

I još jedno veliko ime na šibenskim tvrđavama, nastupa Zorica Kondža, početak je u 21 sat.

TVRĐAVA BARONE

10. KOLOVOZA (SRIJEDA)

Filmska srijeda na Baroneu donosi film "Rimini" (početak je u 21.30). Film je prikazan u Splitu u sklopu Mediteran film festivala, a riječ je o novom filmu provokativnog austrijskog redatelja Ulricha Seidla ("Pasji dani", "Uvoz, izvoz", "Rajska trilogija", "U podrumu"). Crna je to komedija o Richieju Bravu, nekoć popularnoj austrijskoj pop-zvijezdi. Danas ostarjeli i ocvali Richie živi u talijanskom gradu Riminiju, preživljavajući na račun stare slave. Svoj razuzdani način života i ovisnost o kocki financira održavanjem hotelskih koncerata, iznajmljivanjem vlastite kuće turistima i pružanjem seksualnih usluga obožavateljicama. Njegov se svijet, međutim, počinje rušiti kada ga kontaktira kći koju dugo nije vidio i zatraži od njega sav novac koji tijekom njezina života nije plaćao. Premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, "Rimini" je sirov, groteskni portret raskalašenog i usamljenog života zaboravljene zvijezde na zalasku karijere, koju je utjelovio karizmatičan austrijski glumac Michael Thomas. Njegovu spektakularnu glumačku izvedbu kritika uspoređuje s ulogama Nicka Apolla Fortea u "Brodvejski Dannyju Rose" Woodyja Allena i Gerarda Dépardieua "Kad sam bio pjevač" Xaviera Giannolija.

Film je, recimo odmah, pomalo mučan, to je zapravo prvenstveno film o prolaznosti i starosti, ali vrijedan je svake minute gledanja i sigurno ćete ga se prisjećati i dugo nakon što ga pogledate.

13. KOLOVOZA (SUBOTA)

Filmska subota na Baroneu donosi pobjednika ovogodišnjeg Pulskog festivala. Riječ je o filmu "Zbornica", a početak je u 21.30 sati.

SOLIN

Solinsko kulturno ljeto ne pokazuje znakove umora. Na svim pozornicama i ovih sedam dana mnoštvo je vrhunskih događanja. 9. KOLOVOZA (UTORAK)

Na Manastirinama s početkom u 21 sat na rasporedu je koncert klasične glazbe. Riječ je o prvoklasnom događaju jer nastupaju

Marin Limić & Dubrovački simfonijski orkestar, a na programu su autori: L. Sorkočević, J. Haydn i F. Schubert, dok je dirigentska palica u rukama Ivana Huta.

10. i 11. KOLOVOZA (SRIJEDA/ČETVRTAK)

Na Gradini je u 21 sat filmski program u sklopu Dalmatia Film Festivala.

12. KOLOVOZA (PETAK)

Tedi Spalato nastupa na Gradini s početkom u 21 sat.

13. KOLOVOZA (SUBOTA)

Na prekrasnoj pozornici u Vrtu Tusculum, s početkom u 21 sat, koncert pod nazivom "Zapivala tica mala" održat će Pučki pivači Gospe od Otoka i njihovi gosti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2022 17:01