StoryEditor
Društvena mrežau nedjelju u splitskom hnk

9. RUNJIĆEVE VEČERI Re:generacija u potrazi za ‘izgubljenim’ pjesmama

Piše PSD.
3. listopada 2013. - 11:17
Na mladima svijet ostaje, ali i golemi nacionalni dug, dodali bi skeptici. Pa, ipak, u međuvremenu mogu barem pjevati, a za to će imati odličnu priliku već ove nedjelje za kada su najavljene 9. po redu “Runjićeve večeri” u splitskom HNK.

Ovogodišnji show nazvan “Re:generacija”, naime, bit će u potpunosti obilježen naraštajem mladih glazbenika iz naše regije.

– Gledajući unatrag, zaključili smo da su baš mladi izvođači imali najzapaženije nastupe. Stoga su ovogodišnje “Runjićeve večeri” doživjele jedan mali “face lifting”. Za publiku smo prvi put pripremili generacijski ujednačen show s još modernijom i urbanijom atmosferom – otkrila nam je producentica Ivana Runjić, kći poznatog skladatelja čijem se “zvučnom spomeniku” rado vraćamo gotovo cijelo desetljeće.

A rad na desetom jubileju već se neko vrijeme paralelno odvija. On će, doznajemo, okupiti sva ona poznata imena s kojima je Zdenko ušao u legendu. Također, zamisao je da se 10. “Runjićeve večeri” vrate na otvoreno i da budu održane tijekom ljeta, odnosno u srcu sezone kao još jedan kulturno-turistički mamac za domaću i inozemnu publiku.

– “Runjićeve večeri” idealna su platforma od koje se može napraviti puno toga, ideja imamo na pretek, no nedostaju nam financijskih sredstava i podrška – kazala je Ivana Runjić, koja je ipak puna “pozitive” i dobrih vibracija dok najavljuje ovotjednu manifestaciju.

– Prethodnih godina uglavnom su izvođači izražavali vlastite želje u vezi s pjesmama, no ove godine Ante Gelo i ja smo odlučili krenuti od pjesama tako da većina programa do sada nije izvedena na prethodnim “Večerima”. Vodili smo se idejom da prikažemo koliko je opsežan i raznolik bio Zdenkov rad. Mnogim ljudima je prva asocijacija na njega Dalmacija, ali brojčano gledajući najviše je skladao pop pjesama, iako zapravo nema žanra koji nije barem dotaknuo – zaključila je Ivana napominjući kako se, kopajući po očevoj ostavštini, svake godine iznenadi čega se sve tu nađe.

U njezinim pripremama ima i elemenata “detektivskog rada”. Tako je, na primjer, u potrazi za pjesmom “Coco Cat Love”, koju je nekada davno na Splitskom festivalu izvela skupina “The Lords”, morala surfati i surfati da bi singlicu na kraju pronašla na e-bayju jer spomenutu pjesmu nije imala u arhivi.

– Još jedna od tih skoro izgubljenih stvari je “San leptira”. Nju je Zdenko skladao za potrebe Radio Zagreba, a otpjevao ju je Oliver. Pjesma poslije nije uvrštena ni na jedan od albuma, što je prava šteta jer ulazi u top 20 njihove suradnje – misli ona.

A publiku će na “San leptira” ove nedjelje na samom početku koncerta podsjetiti Marko Tolja. Uslijedit će još 22 skladbe, u pratnji benda s Alanom Bjelinskim za klavirom, na sceni s potpisom Davora Antolića Antasa koja će pokušati dočarati klupsku atmosferu, primjerenu ovakvom mladenačkom konceptu.

I ove se godine Runjićeve večeri održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, a splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nekom od umjetnika dodijelit će priznanje “Zdenko Runjić”.

Na 9. Runjićevim večerima nastupaju: Marko Tolja, Bojana Stamenov, The Frajle, Carla Belovari, Yness Huskić, Mario Huljev, Ivana Rushaidat, Ivana Kindl, Jr August, Franka Batelić, Damir Kedžo, Vanda Winter, Iva Ajduković, Matija Cvek i Maja Posavec.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta, a uz svaku kupljenu ulaznicu organizator daruje CD s prošlogodišnje priredbe. Oni koji propuste koncert snimku mogu pogledati već 19. listopada na HRT-u.

siniša jović, foto: arhiv cropixIzdvojeno

15. kolovoz 2020 19:23