StoryEditor
DomPazite na ovo

Ovo je daleko najprljaviji predmet u većini kupaonica, i nije onaj na koji biste prvo pomislili: evo kako ga treba prati i koliko često ‘rotirati‘

Piše J. V.
5. veljače 2020. - 14:07
Shutterstock

U pokušajima da očistite svaki kutak vašeg doma, kupaonica može postati pravi kamen spoticanja. Uzrok glavobolje, izvor problema ili kako vam drago. Jedna je od manjih prostorija, ali puna pare i vode, ona u kojoj obavljate intimne potrebe, ali i ona koju najrjeđe čistite.

Suđe se mora oprati na dnevnoj bazi, tuš kabina baš i ne.

A za sve one koji su mislili da su staklenu stijenku lukavo izbjegli prostranom kadom, evo jedan - hladan tuš: najprljavije mjesto u kupaonici mogla bi biti upravo zavjesa za isti.

Kako piše Health, tuš zavjesa i letvica na koju je obješena predmeti su prema kojima nam ruka najrjeđe leti kad je u pitanju čišćenje ne samo kuće, nego kupaone. To potvrđuje studija koju je proveo Safe Home, a podaci su sljedeći: tuš zavjesa sadrži i do 60% više bakterija od WC školjke. Riječ je o daleko najprljavijem predmetu u većini kupaonica.

Srećom, postoji nekoliko naputaka uz koje to baš i ne mora biti tako. A nećete morati ni napraviti poplavu svaki put kad se tuširate; pridržavajte se sljedećih uputa i možete svoju zavjesu održavati sasvim pristojno.

Možete ju mijenjati jednom tjedno, ali čisto sumnajmo da postoji netko s toliko volje i/ili novca.

1. Kako oprati zavjesu u perilici rublja?

"Ubacite zavjesu u perilicu s pola čaše sode bikarbone i nekoliko ručnika. Soda bi trebala razbiti i tvrdokorniju prljavštinu, a ručnici ju tijekom pranja brisati", savjetuje za Health blogerica Jeneva Aaron.

Kaže da je zavjesu potrebno prati na ovaj način minimalno jedanput u mjesec dana. Trik s ručnicima pomaže i da se plastika ne smežura u pranju. Nije poželjno stavljati ju u sušilicu, a tomu nema ni potrebe.

Dok se zavjesa pere (tijekom ispiranja možete dodati i malo jabučnog octa), letvicu na koju je obješena operite sredstvom kojim inače perete kupaonske površine.

2. Kako ju oprati bez perilice?

U blagi čistač za tuš dodajte nekoliko kapi ulja čajevca za ekstra antibakterijska svojstva, savjetuju Georgia Dixon i Angela Bell iz Grove Guidesa. Prskajte zavjesu jednom dnevno, a ako primijetite da se u dnu nakuplja prljavština, potopite zavjesu u izbjeljivaču, potom temeljiti operite.

Možete natopiti zavjesu u otopini sode bikarbone i octa, u kombinaciji odlično miču nakupine sapuna.

3. Savjet: kupite rezervnu zavjesu za "rotacije"

Trajat će dulje, tvrde stručnjaci. Dok jedna visi, druga je u pranju, potom čeka svoj red. Ako želite bolju opciju od plastike, danas postoej mnogi zastori od tkanine koje je lakše održavati i prati, ali se sporije suše u kupaonici.

4. Koliko često prati zavjesu?

Jednom mjesečno, piše Health.

5. Kada ju baciti?

Čim primijetite pojavu plijesni, bacite staru zavjesu za tuš i kupite novu. Ako primijetite pojavu svijetlo smeđih mrlja, također. Sve mrlje koje ostanu nakon pranja također bi mogle biti pokazatelj da je došlo vrijeme za promjenu.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 00:52