StoryEditorOCM
Auto motodigitalna pomoć

Znate li što znači QR kod na vjetrobranskom staklu vašeg vozila, važan je, može vam spasiti život

Piše mozaik sd
19. travnja 2023. - 14:49
Ovaj QR kod omogućuje pristup sigurnosno-tehničkom listu vozila i njegovim tehničkim podacimaWeb Screenshot

Ako je vaše vozilo relativno moderno, sigurno ćete, ako pogledate na vjetrobransko staklo, pronaći mali QR kod koji možda niste primijetili. Možda ni vaš automobil nema ovu naljepnicu i ne znate o čemu pričamo.

Ova mala naljepnica s QR kodom u donjem dijelu vjetrobranskog stakla ima ključnu namjenu za sigurnost putnika u vozilu. Govorimo o vašem Rescue Sheetu, koji je lako i brzo dostupan izvana za hitne ekipe. Ovaj QR kod omogućuje pristup sigurnosno-tehničkom listu vozila i njegovim tehničkim podacima, što može biti vrlo korisno kako bi vatrogasci znali kako pristupiti putničkom prostoru na mnogo učinkovitiji način, piše Karlo Huzjak za Autoklub.

U prometnoj nesreći svaka je sekunda važna i mnogo se puta, nažalost, gubi puno vremena na izvlačenje putnika iz vozila. Prema podacima RACE-a, u oko 6 posto nesreća s oštećenjima u Europi žrtva ostane zarobljena unutra. Govori se o "zlatnom satu" koji se odnosi na prvih 60 minuta nakon nesreće, vitalnih minuta za spašavanje života: procjenjuje se da bi smanjenje vremena spašavanja moglo spasiti 2500 života samo u Europi.

A još više kada sigurnosne komponente i konstrukcijski dizajni novih vozila vatrogascima i sigurnosnim timovima mogu predstavljati pravi izazov. Korištenje čelika visoke čvrstoće i strukturnih ojačanja stvara probleme čak i najmoćnijim vatrogasnim alatima poput škara i razupirača.

image

QR kod može biti vrlo koristan da bi vatrogasci znali kako pristupiti putničkom prostoru na puno učinkovitiji način

Tom Dubravec/Cropix

Osim toga, plinski generatori bočnih zračnih jastuka, zatezači sigurnosnih pojaseva i drugo predstavljaju prepreke i poteškoće za spasilačke ekipe koje pokušavaju osloboditi unesrećenu osobu.

Iz laboratorija Euro NCAP, organizacije koja ocjenjuje testove sudara na novim vozilima, ističu da "uporaba čelika visoke čvrstoće zahtijeva specijaliziranu opremu za rezanje, a povećana uporaba zračnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva predstavlja opasnost i za one koji su zarobljeni u vozilo i onima koji ih pokušavaju osloboditi".

Najmodernija vozila već dolaze s naljepnicom na vjetrobranskom staklu s QR-om dostupnom ekipama hitne pomoći. Nije uvijek lako pronaći ovaj dokument na internetu, budući da ga svaki brend nudi na drugačiji način na svojim komercijalnim web stranicama, piše Autoklub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 15:16