StoryEditor
Auto motoSAVJET ZA VOZAČE

Zaslužuje li prometni prekršaj opomenu ili kaznu? Evo po kojim kriterijima policajci odlučuju o tome, i što očekivati ako vas zaustave

Piše PSD
19. listopada 2021. - 14:52

Revija HAK donosi odgovor na pitanje kada policajac prekršitelju može napisati opomenu umjesto kazne.

Unatoč htjenju da se novčana kazna trampi na licu mjesta za kakvo upozorenje morate znati da nije to samo tako, upozorava HAK.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u čl. 294. st. 5. propisuje da policijska uprava ili postaja koja tijekom obavljanja poslova nadzora utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna u utvrđenom iznosu do 1.000,00 kuna, u slučajevima kada prekršajem nije izazvano ometanje ili ugrožavanje drugih sudionika u prometu, odnosno ako je prekršaj osobito lake naravi, a počinitelj nije prije činio slične prekršaje može umjesto novčane kazne sudioniku u prometu izreći mjeru usmenog ili pisanog upozorenja.

Način postupanja policije prilikom izdavanja pisanog upozorenja ili izricanja usmenog upozorenja počinitelju prekršaja, evidentiranje izdanih i izrečenih upozorenja te sadržaj i izgled obrasca pisanog upozorenja reguliran je čitavim jednim pravilnikom. Pravilnikom o izdavanju pisanog ili izricanja usmenog upozorenja! Moraju biti ispunjene točno određene pretpostavke da bi ste mogli biti upozoreni.

Kada policija tijekom obavljanja poslova nadzora utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna do 1.000,00 kuna, osobito lake naravi i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje može počinitelju prekršaja izdati pisano upozorenje ili izreći usmeno upozorenje.

Radi li se o prekršaju osobito lake naravi ni u kom slučaju ne ovisi o slobodnoj procjeni policijskog službenika. 

Pravilnikom je propisano da se prekršajima osobito lake naravi smatraju oni prekršaji kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe.

Nakon ispunjenja uvjeta koji se tiče prekršaja osobito lake naravi u „financijskom razredu“ samo novčane kazne do 1.000,00 kuna, slijedi drugi korak, a to je provjera.

Policijski službenici imaju obvezu provjeriti vozača, odnosno vidjeti kako on inače stoji u pogledu činjenja prekršaja.

Policajac će, dakle, prije izdavanja pisanog upozorenja ili izricanja usmenog upozorenja u službenim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova provjeriti je li počinitelj prije činio slične prekršaje te je li mu za njih već izdavano pisano upozorenje ili izricano usmeno upozorenje, i koliko puta. 

Ako nije evidentirano kako je počinitelj prekršaja u zadnjih 12 mjeseci počinio i drugi prekršaj iz istog propisa, za koji mu je pravomoćno određena prekršajnopravna sankcija ili izdano pisano, odnosno izrečeno usmeno upozorenje, policajac mu može dati takvo upozorenje, ako će se opća svrha prekršajnopravnih sankcija u konkretnom slučaju ostvariti upozorenjem umjesto prekršajnopravnom sankcijom.

Dakle, treba uzeti u obzir činjenicu da policijski službenik to može, ali i ne mora napraviti, zaključuje Revija HAK.

Naravno, jako je bitno i ponašanje prekršitelja prilikom razgovora s policijskim službenikom, a ne treba posebno napominjati ni to da je laganje neprihvatljivo te da je sve prethodne prekršaje lako dokazati provjerom evidencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 00:12