StoryEditorOCM
Auto motoSubaru solterra

Vozili smo: pogon na sve kotače u kombinaciji sa strujom

16. studenog 2022. - 06:15

Subaru je prije točno godinu dana predstavio svoj prvi potpuno električni model Solterra, tada još u formi prototipa. Ciljevi smanjenja emisija zagađujućih plinova sada su uspostavljeni na međunarodnoj razini i s te je točke gledišta put kuće Pleiade u proizvodnji “zelenih” vozila započeo prije nekog vremena, s hibridnim verzijama Forestera, Impreza i XV s pogonskim sklopovima e-Boxer.

Subaruova strategija da se bolje suoči s ovim izazovom bila je kombinirati svoju tehničku izvrsnost, posebno u pogledu vozila s pogonom na sve kotače, s onom Toyote, marke koja je predvodnica u području vozila s električnim pogonom. Stoga je u rujnu 2019. osnovan ravnopravan radni tim sastavljen od planera, dizajnera i marketinških stručnjaka ovih dvaju proizvođača automobila.

Njihov nimalo lak zadatak bio je uzeti performanse, udobnost, aktivnu i pasivnu sigurnost tipično poznate za vozila Subaru, dodati ih Toyotinim tehnologijama i stvoriti vozilo koje može zadovoljiti rastuću želju vlasnika automobila da kupe i voze moderni SUV. Treba reći i da su Solterrini sestrinski modeli Toyota bZ4X i Lexus RZ 450e.

U razvoju Solterre, prvog BEV-a marke koji je lansiran na globalnoj razini, Subaru je imao cilj “premašiti različita očekivanja kupaca za BEV-ove i učiniti ga praktičnim vozilom kako bi ga kupci mogli birati udobno i samouvjereno” jer će vozilo biti kamen temeljac Subaruovih budućih BEV-ova. U isto vrijeme, kao Subaru SUV, Subaru je nastojao proizvesti vozilo za koje postojeći kupci njihovih vozila mogu osjetiti da je uistinu Subaru.

Ispunjavajući ga novim vrijednostima koje BEV može ponuditi i vrijednošću “uživanja i mira” koju je Subaru njegovao dugi niz godina, Solterra je izgrađena kao autentičan SUV u ekološki prihvatljivom paketu koji se može koristiti “mirnoćom uma” poput postojećih Subaru SUV modela.

Najočitiji tehnički izbor usvojen za novi Subaru Solterra bio je korištenje dvaju samostalnih sinkronih električnih motora, trofaznih, trajnih magneta (svaki snage 80 kW (109 KS) i okretnog momenta od 168,5 Nm), od kojih jedan prenosi kretanje na prednje kotače, a drugi na stražnje. I da, za razliku od Toyote bZ4x, na našem su tržištu dostupni samo Subaru Soletrra modeli s pogonom na sva četiri kotača, iako, naravno, i Subaru ima modele s FWD pogonom na prednja dva kotača.

image
Subaru

Upravljanje snagom, okretnim momentom i vučom na pogonu na sva četiri kotača u potpunosti je slično onom kod “tradicionalnog” SUV-a Subaru AWD opremljenog motorom s izgaranjem, jamčeći performanse na svim terenima koje se očekuju od vozila ove marke.

Izostanak upotrebe spojke/mjenjača/pogonskog vratila u potpunosti je oslobodio prostor između prednje i stražnje osovine. U ovom području, ispod putničkog prostora umetnuta je litij-ionska baterija. Tako je rođena nova e-SGP platforma (Subaru Global Platform) izvedena iz one koja se već koristi na najnovijoj generaciji Subaruovih vozila, s motorom s unutarnjim izgaranjem ili hibridom, ali je izričito modificirana za korištenje na ovom SUV BEV-u.

U praktičnom upoznavanju sa Solterrom isprobali smo i njezine karakteristike. U dva dana odvozili smo nekih 250 kilometara od Firenze, prema Pietrasanti, turističkom gradiću na Tirenskom moru, u Italiji. Putem smo isprobavali kako se Solterra ponaša na autocesti, regionalnim prometnicama, ali i na posebno pripremljenom off-road poligonu. Potonji nije bila samo šminkerska scenografija skrojena za pokazivanje ponešto od raskošnog arsenala integralnog pogona Solterre, nego je to bio ozbiljan terenski izazov, čak i za one vične pravom off-roadu.

Nismo baš sigurni da će baš svi proizvođači potpuno električnih crossover/SUV automobila imati dovoljno hrabrosti pokazati što sve jedan takav automobil doista može pokazati izvan asfaltiranih prometnica, no to je već ionako privilegij samo rijetkih. Subaru, uostalom, to pokazuje svakim svojim modelom, već godinama.

Nova Subaru Solterra nije samo koncentrat naprednih tehnologija, nego je i stilski privlačno crossover/SUV vozilo, s linijama koje u potpunosti izražavaju neosporan snažan, moderan i učinkovit karakter. Bešavno oblikovana šesterokutna rešetka izražava energetsku učinkovitost BEV-a.

image
Subaru

Karoserija s vodoravnom osi koja počinje od tog šesterokuta i dinamičnim branicima koji su izbočeni iznutra pokazuju snagu SUV-a. Sprijeda nalazimo neke elemente koji karakteriziraju novija Subaru vozila: velika šesterokutna prednja ploča zamijenila je klasičnu Subaruovu prednju masku, ostavljajući donjem otvoru zadatak usmjeravanja zraka prema hladnjaku rashladne tekućine. Zrak koji ne može proći kroz prednju ploču, koja je ista zatvorena, struji unutar lukova prednjih kotača, kroz dva okomita otvora.

Aerodinamička korist pridonosi smanjenju potrošnje i povećava se hlađenje kočnica.

Čak i retrovizori, prikladno postavljeni, zauzimaju liniju koja ide od prednjeg prema stražnjem dijelu vozila i naglašavaju sliku profilirane i vitke strane. Njihova funkcija nije samo omogućiti vozaču da vidi što se događa iza njega. Njegov donji dio služi kao spremnik za niz senzora: digitalnu kameru i infracrveni emiter u službi IPA (Intelligent Parking Assist) i lampu koja osvjetljava tlo kad se otvore prednja vrata.

Solterra je sljedećih dimenzija: dužina 4690 mm, širina 1860 mm, visina 1650 mm, međuosovinski razmak 2850 mm, minimalna visina od podloge 210 mm. Subaru navodi i podatke da je dužina kabine 1940 mm, njezina širina 1515 mm, a visina 1160 mm s normalnim i “solarnim” krovom te 1145 mm sa staklenim krovom.

Težina modela u AWD verziji je 2020 kg (FWD verzija s pogonom na dva kotača 1930 kg). Što se tiče guma, model FWD ima na raspolaganju 235/60R18 (naplatak 18×7.5”J), dok model AWD ima i dodatnu opcijsku dimenziju guma od 235/50R20 (naplatak 20×7.5”J).

Subaru Solterra inače ima verzije s pogonom na prednje kotače (FWD) i pogonom na sva četiri kotača (AWD). U slučaju modela s prednjim pogonom naveden je podatak o snazi elektromotora od 150 kW (204 KS), a u slučaju AWD modela ima dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini snage po 80 kW (109 KS) za ukupnu izlaznu snagu sustava od 160 kW (218 KS).

U slučaju AWD verzije, ubrzanje od 0 do 100 km/h je 6,9 s, a krajnja je brzina 160 km/h. Što se tiče dometa, model AWD može prevaliti udaljenost od 414 do 464 km (WLTP) s jednim punjenjem.

Solterra koristi u obje verzije litij-ionsku bateriju kapaciteta 71,4 kWh i napon od 355,2 volti. Solterra koristi AC punjač od max. 6,6 kW i DC punjač od max. 150 kW. Baterija se može puniti na tri različita načina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 20:55