StoryEditorOCM
Auto motostrujni udar

Veliko testiranje otkrilo kako varaju proizvođači električnih automobila, evo što najčešće lažno prikazuju

Piše mozaik sd
5. travnja 2023. - 12:19
Istraživanje provedeno na više od 70 električnih vozila pokazalo je da su netočni podaci o dometu vozila i vremenu punjenja baterije (ilustracija)Shutterstock

Proizvođači električnih automobila koriste pretjerane brojke za domete u službenim testovima koji ne odražavaju stvarni život, pokazalo je istraživanje.

Više od 70 električnih vozila analizirano je u neovisnim testovima od strane Which? i rezultati pokazuju da su rasponi u stvarnom svijetu u prosjeku bili gotovo 20 posto niži od onoga što su proizvođači automobila reklamirali, piše Karlo Huzjak za Autoklub.

Testovi su također otkrili da će baterije električnih automobila trebati oko 15 posto dodatne energije od one koja se reklamira da bi se potpuno napunile - što će rezultirati višim troškovima rada.

Najpopularnije električno vozilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, Tesla Model Y, navodno je imalo domet u stvarnom svijetu manji za 160-ak kilometara od onog što se reklamiralo, a Nissan Leaf izgubio je više od 80 kilometara dometa u usporedbi s onim što je promovirano.

image

Tesla Model Y navodno je imao domet manji za 160-ak kilometara od onog što se reklamiralo

Lillian Suwanrumpha/AFP

Vozači koji raspravljaju o tome hoće li kupiti električni automobil ili ne trebaju biti skeptični prema oglasima i osigurati da obave rigorozno istraživanje prije svoje kupnje, kaže Which?. Do toga je došlo nakon što je vlada Velike Britanije ovog tjedna objavila da će više od petine prodaje novih automobila iduće godine činiti električni automobili - uz zabranu novih benzinaca i dizelaša koja će se uvesti 2030.

Rezultat bi mogao ostaviti vozače električnih vozila "razočaranima dometom koji realno mogu prijeći s jednim punjenjem", rekla je urednica za održivost Emily Seymour. Proizvođači električnih automobila od 2017. koriste laboratorijski test pod nazivom "Svjetski postupak ispitivanja lakih vozila" (WLTP) za određivanje dometa od 2017., prema zakonu EU-a.

Ovo je uvedeno nakon što je prethodni režim testiranja optužen za precjenjivanje učinkovitosti goriva automobila na fosilna goriva. WLTP daje točnije rezultate za benzince i dizelaše, ali ima snažnu tendenciju precjenjivanja učinkovitosti i dometa električnih vozila, piše Autoklub.

image

Nissan Leaf navodno je izgubio više od 80 kilometara dometa u usporedbi s onim što je promovirano

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 17:01