StoryEditorOCM
Auto motoNOVI PROPISI

Velika Britanija traži rješenje za nestašicu goriva, diže se limit za cisterne kako bi se osigurala opskrba

Piše Hina
3. travnja 2024. - 12:03

Britanska vlada omogućit će kamionima-cisternama da prevoze više benzina i dizela kako bi osigurala opskrbu benzinskih postaja u slučaju nestašice.

Većina cisterni trenutno smije državnim cestama prevoziti maksimalno 44 tone goriva, što znači da je dio njihovog kapaciteta neiskorišten.

Novi propisi omogućit će im da prevoze do 50 tona kako bi se osiguralo punjenje spremnika na benzinskim postajama.

U rujnu 2021. mnoge su postaje ostale bez goriva zbog vala paničnih kupovina koji su pokrenula izvješća o manjku vozača teretnih vozila.

Na opskrbu su proteklih godina utjecali i ekološki aktivisti koji su za metu prosvjeda odabrali skladišta nafte.

Nakon završetka javne rasprave vlada namjerava parlamentu predložiti podizanje limita za cisterne u slučaju nestašice goriva, povrh mjera koje su već dostupne, objavilo je ministarstvo prometa.

Limit bi bio podignut najdulje četiri do pet tjedana i trenutno se ne razmišlja o trajnim promjenama odredbi, dodali su.

Vlada će cisternama sniziti maksimalnu dopuštenu brzinu i propisati ugradnju posebnih kočionih sustava za izvanredne situacije.

Sudionici javne rasprave upozorili su da bi veći transportni kapacitet cisterni mogao ugroziti sigurnost prometa i oštetiti ceste, navodi agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 04:09