StoryEditorOCM
Auto motosigurnija vožnja

Uznemiravaju vas vozači koji vam ‘dišu za vratom‘, tome bi uskoro mogao doći kraj, evo kako bi to moglo biti riješeno

Piše mozaik sd
25. svibnja 2023. - 07:38

Subaru je u Sjedinjenim Državama prijavio patent za sustav koji bi trebao spriječiti da vozači ne drže dovoljan razmak između automobila na cesti. Razlog: zbog premalog razmaka i čestih naleta na vozilo ispred, događaju se nesreće s najtežim posljedicama, piše CarBuzz, prenosi Autoklub.

Riječ je o kombiniranoj tehnologiji koja koristi biosenzore, kamere i tehnologiju prepoznavanja lica vozača. Potom sustav s umjetnom inteligencijom analizira kretanje pojedinog vozila u vožnji kao i svih ostalih vozila u blizini te "proučava" ponašanje vozača u konkretnim situacijama.

Sustav ima za cilj detektirati emocionalne reakcije vozača na pojedine situacije u vožnji. Može prepoznati uznemirenost vozača u trenutku kad mu je drugo vozilo "vozi na repu", ali i stanja, poput frustracije vozača koji vozi preblizu vozila ispred.

Sustav reagira na emocionalni stres te umjetna inteligencija s bazom prikupljenih podataka reagira i povezuje loše manevre u vožnji s povećanim emocionalnim stresom.

Tehnologija je zamišljena za implementaciju u iduću generaciju Subarua Crosstrek, a funkcionira tako da sustav može utvrditi da se približava brže vozilo straga te da postoji povećani rizik od kolizije. Potom bi aktivirao zvučni signal upozorenja, ili sliku na ekranu multimedije kako bi obavijestio vozača o situaciji i predložio radnju koju treba poduzeti. Ako vozač vozi presporo, sustav bi mu mogao reći da ubrza, a također bi mogao utvrditi postoji li slobodna traka i preporučiti promjenu.

image

Tehnologija je zamišljena za implementaciju u iduću generaciju Subarua Crosstrek

Frederic J. Brown/AFP

Sustav bi čak mogao predložiti povlačenje uz rub ceste kako bi brže vozilo prošlo pored, bez posljedica. Sustav bi u svako vrijeme mogao "komunicirati" s vozačem, pitati ga za emocionalno stanje i predlagati manje stresne rute ako je riječ o neiskusnom vozaču.

Isto tako, mogao bi upozoravati kada je vozač na prometnici s većim prosječnim brzinama i savjetovati ga o brzini, kada da promjeni traku te kada da uspori ili ubrza.

Ideja je doprinos vozaču da bude bolji i sigurniji za volanom za što veću sigurnost. Na koncu, nakon svake vožnje sustav od prikupljenih podataka s kamera u kabini i oko vozila vozaču daje ukupni prikaz te ga upućuje na kritične trenutke u vožnji uz preporuke i savjete,, piše CarBuzz, prenosi Autoklub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:32