StoryEditorOCM
Auto motoAQUAPLANING

Treba predvidjeti rizične okolnosti: ’skijanje’ na sloju vode može završiti tragično

14. prosinca 2022. - 06:43

Teško je procijeniti je li opasnije automobilom neprilagođenom brzinom naletjeti na poledicu ili debeo sloj vode, kad nastaje fenomen zvan “aquaplaning”.

Tada automobil počinje, doslovce sanjkati na sloju vode na prometnici, vozač potpuno gubi kontrolu nad automobilom, koji nekontrolirano, uz nepredvidive posljedice slijeće s prometnice, skreće na suprotnu stranu ceste, udara u vozilo ispred. Na otpornost od aquaplaninga utječu gume, ispravnost podvozja i brzina vožnje. Zbog toga je važno redovito servisirati automobil, koristiti kvalitetne, po mogućnosti zimske gume, koje još imaju dovoljnu dubinu utora te voziti brzinom prilagođenom stanju kolnika i automobila, naglašava prometni stručnjak Željko Marušić.

U stručnoj se terminologiji ta pojava naziva i hidroplaning, a kako najčešće nastaje na vodi, u pravilu se koristi naziv aquaplaning. Nastaje pri neprilagođenoj brzini vožnje na kiši, djelovanjem vodenog vala i dinamičkog tlaka vode, koji izdiže automobilsku gumu od podloge, ona gubi kontakt s asfaltnom podlogom i počinje sanjkati po vodi... Na pojavu aquaplaninga utječu tri bitna faktora.

Prvi je nakupljanje vode na asfaltu, što je nepovoljno, a rješava se poprečnim nagibom prometnice i odvodnjom (drenažom). Problem je često u neodržavanju odvodnih kanala i slivnika (blokada lišćem, blatom, prljavštinom) te loše stanje asfalta – ulegnuća, oštećenja asfalta, pogrešan bočni nagib.

Drugo je stanje gume, odnosno gazne plohe, koja ima uzdužne, poprečne i kose utore, koji odvode vodu iz vala vode, koji se formira ispred gume.

image

Željko Marušić, prometni stručnjak

Privatni Album

Treće je, često najvažnije, brzina, s kojom se rizici nastanka aquaplaninga povećavaju i to na kvadrat – 20 posto veća brzina, 44 posto veći rizik. Dakle, brzinu treba prilagoditi uvjetima, voziti sporije, kako i nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 51. stavak 1. (kazna iznosi 1000 kuna).

Pri nastanku aquaplaninga, automobil gubi mogućnost upravljanja i kočenja te dinamičku stabilnost, izlijeće iz zavoja te se počinje nekontrolirano zanositi i rotirati. Tada je u pravilu situacija izgubljena i za iskusne vozače. Naime, prilikom brže vožnje asfaltom prekrivenim slojem vode, pogotovo bržom vožnjom, pred gumom se formira vodeni val, koji stvara dinamički tlak u “lijevku” između gume i asfalta, a on stvara silu na donjem dijelu gume. Kad ta sila preraste vertikalno opterećenje kotača (dio ukupnog opterećenja koje otpada na taj kotač), vodeni val počinje podizati kotač.

Ispod gazne površine gume stvara se, najprije, vodeni klin, a potom vodeni sloj te automobil počinje “sanjkati”. Najbolji lijek za sprječavanje aquaplaninga je ugradnja kvalitetnih guma i sporija vožnja, odnosno prilagodba brzine uvjetima na prometnici. Najmanja preporučljiva dubina gaznog sloja, koja jamči da uz normalnu vožnju neće doći do aquaplaninga, je 4 milimetra. Pojava aquaplaninga prepoznaje se po smanjenju otpora na volanu, bučnijem motoru i osjećaju gubitka kontrole, najprije na stražnjim kotačima. No kad se pojave prvi simptomi često je već prekasno i automobil je već u opasnoj zoni.

Dakle, treba predvidjeti rizične okolnosti, posebice pri jakoj kiši, kad je cijela asfaltna površina pokrivena slojem vode te svaka dodatna količina može izazvati rizik djelomičnog ili potpunog gubitka kontrole. Uz dobre gume, važno je podesiti pravilan tlak zraka u gumama, jer prenizak tlak izaziva povećane deformacije gazne plohe i blokiranje drenažnih kanala. Najvažnije je ipak voziti prilagođenom brzinom, sporije, uz povećan razmak od vozila ispred i povećanu pozornost na ugrožene sudionike u prometu, posebice pješake.

Kako prepoznati aquaplaning?

Nakupljanje vodenog sloja ispred automobilskih guma stvara pojačan i poseban zvuk, koji se bolja uočava kod starijih i jeftinijih vozila s lošijom zvučnom izolacijom.

Kad situacija postaje granična, vozač mogućnost nastanka aquaplaninga može predvidjeti i osjetiti i po kratkotrajnim gubicima direkcijske stabilnosti automobila, promjenom otpora vožnje (kraćim usporenjima) i smanjenjem otpora na volanu.

Tada odmah, oduzimanjem gasa i blagim kočenjem, treba smanjiti brzinu vožnje, čvrsto držeći volan. Nikakve nagle reakcije, volanom i kočnicama, nisu poželjne, jer mogu izazvati zanošenje i klizanje automobila.

Dobre gume, ispravni amortizeri

Kvalitetne gume iznimno su važne i zanimljivo, premda zagovaramo vožnju zimskim gumama i u Dalmaciji, ljetne gume sa širim uzdužnim utorima bolje dreniraju vodu te su otpornije na aquaplaning, ali uz uvjet da im je dubina utora veća od 4 milimetra.

No ako koristite nove ili novije zimske gume, pravilno napuhane, one dobro ispunjavaju oba važna uvjeta – prianjanje guma na skliskom kolniku i drenažu vode kroz gazni sloj, čime se sprječava aquaplaning. Njegovu pojavu sprječavaju uspravni amortizeri, koji smanjuju vertikalne pomake gume, koji pogoduju probijanju vodenog klina ispod gume i stvaranju aquaplaninga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 22:02