StoryEditor
Auto motoMjera za kvalitetu

Tradicionalni dalmatinski Autosalon Slobodne Dalmacije i City Centera one: dva su modela hit među posjetiteljima, svita se tradicionalno uzvrtjela oko prostora Mercedesa

12. travnja 2019. - 20:21

Sto ljudi, sto ćudi, sto želja i jedno pravilo, nema onoga tko bi novom autu lako odolio. Svjedoče tome i gomile potencijalnih kupaca koji već treći dan zaredom uzdišu nad limenom ergelom što ih je Slobodna Dalmacija, kao organizator tradicionalnog dalmatinskog Autosalona, i ove godine dovela na etaže splitskog City Centera one.

A da se punti ipak na kraju broje, svjedoče nam i prodavači, koji tvrde kako je svaki autosalon zapravo najvažnije mjesto za izlaganje najnovijih hitova. A onda kad se uzavrele strasti smire, noć se prespava, pravi kupci počnu stizati po svoje nove limene favorite.

– Evo vam primjera za to, mi iz Volva smo lani, nakon istog ovog sajma u City Centeru one, kroz skoro vrijeme prodali desetak naših vozila. Očekujemo to sasvim sigurno i ove godine jer već u ova tri dana salona bilježimo konkretne dogovore za prodaju.

Ove smo godine izišli s naša dva noviteta, dva hita: Volvo XC40 i XC60. Primjećujem kako je 40-ica bliža ovogodišnjim kupcima zbog početne cijene od 270 tisuća kuna, ali i činjenice da joj je dužina manja od 4,5 metara. Na to kupci jako misle zbog problema s gradskim parkiranjem. Muškarci više gledaju 60-icu, ona je jača, veća, iznad 4,5 metara, a početna joj je cijena od 360 tisuća kuna. Ono što Volvo krasi jest sigurnost. I to naši kupci znaju – čujemo na štandu Volva.

Malo podalje svita se uzvrtjela oko prostora Mercedesa, a nije ni čudno. U centru pažnje je "mečka", ali ona s oznakom AMG E 63s, sportski model, načelo elegancije, klase, brzine u 612 konja. Skupljaju se oko njega i golobradi momci, diraju karoseriju nježnije nego djevojku. Tu su i stariji, a čeznutljivo ga gledaju i žene. Nema sumnje, vjerojatno je to top sajma, a potvrđuje nam to Trogiranin Ivica, 50-godišnjak koji je od oca naslijedio ljubav prema "merđama". I on ima E-klasu, nije ovaj model, taj broj, ali tu je blizu. I zna sve o Mercedesima, lud je za njima; kaže nam kako je to mjera za kvalitetu.

– Svaki dan na internetu pratim novosti vezane uz ovaj brend. To je auto mog života. A čujte, nakon stana, kuće, to je najveća životna investicija. Što se mene tiče, postoji Mercedes, i točka. A zavidnih muških pogleda ima. Ima bogme i zainteresiranih žena, ali ne bih o tome. Radije možemo o činjenici da je Mercedes prvi na svijetu, prije 80 godina, ugradio dizel. BMW tek prije 30 godina – kaže Ivica, dok bacamo "očadu" na Mercedesova Smarta EQ, slatko, gradsko auto, upicanjeno, dotjerano, odmah bi ga čovjek pod ruku i ajmo vani.

Na Citroenovu i Opelovu štandu vlada zainteresiranost za C5 Aircrossom, novim modelom s poboljšanim displejom, moćnog izgleda, snažne, robusne građe, i na prvi mah autom za muškarce ili za obitelj, pokazuje Gordan. Pola stoljeća je radio vani, sada je u penziji, i nakon nekoliko brzih BMW-ova odlučio je sebe počastiti nečim smirenijim. Ali opet, nečim jakim, snažnim.

– Kad imaš 30, onda ti je BMW jurilica super, tada luduješ. Ali sad mi je 73, s brzinom staneš, i tražiš nešto komforno, ali visoko jer sam ja visok, a opet jako, široko, snažno. To bi mogla biti ova C5. Sviđa mi se jako – veli.

Ovaj je automobil hit, kaže nam Ivana, domaćica Citroenova štanda, pokazujući nam koliko je komforan, ali ne krije kako je i model C3 za oko zapeo brojnima, posebice ženama.

Njezina kolegica, Nikolina, na Opelovu štandu također ima "konja za utrku".

– Kod mene je top Opel Grandland X, i to ova marsala boja. Ova je nijansa ljudima odmah upala u oko. Boja vina, puna boja, baš ono figura – veli Nikolina.

Dobra se priča zavrtjela i na Renaultovu štandu, na kojem su favoriti Kadjar i Captur. Bez daljnjega ljudima su zanimljivi, i muškima i ženama. Vrijeme je od crossovera, kažu nam na štandu, tvrdeći kako je ljudima najzanimljiviji Kadjar u bijeloj boji, te standardni dvobojni Captur.

– Pa sad ako ćemo o Renaultima, malo mi Francuzi ne leže, skupi su im dijelovi. Ali isto ne bih odbio njihova Clija. Ka bog je, iako je i njemu skočila cijena. Tu sam negdi oko njega, 66 mi je godina, šta će mi sad nešto preskupo, nešto prejako, preveliko. To bi mi bilo baš po miri – veli Venci iz Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 01:25