StoryEditorOCM
Auto motoOPEL ASTRA

Svjetska premijera šeste generacije bestselera kompaktne klase iz Russelsheima

23. rujna 2021. - 06:32

Svjetska premijera nove, šeste generacije Astre, Opelova bestselera kompaktne klase održana je u Rüsselsheimu. Pravi dizajnerski dragulj s Opel Vizirom, potpuno digitalnom pločom s instrumentima Pure Panel i najboljim tehnologijama, kao što je najnovija verzija prilagodljivih svjetala Intelli-Lux LED® Pixel, konačno je u potpunosti predstavljena javnosti.

Prvi put model kompaktne klase iz Rüsselsheima bit će dostupan s električnim pogonom s tim da će se Astra nuditi plug-in hibrid s dvije razine performansi. Godinu dana nakon pojavljivanja na tržištu, nova generacija također će biti dostupna kao baterijska električna Astra-e. Dodatno tu su verzije s visokoučinkovitim benzinskim i dizelskim motorima u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim i 8-stupanjskim automatskim mjenjačima optimiziranog trenja.

Astra je prvi Opelov model koji će uskoro ponuditi kupcima izbor između posve električnog pogona, plug-in hibrida ili motora s unutarnjim sagorijevanjem. Raspon snage sustava seže od 110 KS do 225 KS tako da su zajamčene nadmoćne vozne performanse. Ispod prednje haube bit će već poznati francuski 1,2-litreni 3-cilindarski turbobenzinci snage 110 i 130 KS, te 1,5-litreni 4-cilindarski turbodizelaš od 110 KS, te prvi put plug-in hibridna izvedba temeljena na 1,6-litrenom turbobenzinskom motoru i elektromotoru. I to u dvije pomalo poznate verzije pri čemu će osnovna raspolagati sa 180 "konja", a snažnija s 225 KS.

Nova Astra je duga 4374 mm i široka 1860 mm. U usporedbi s prethodnim modelom, dulja je svega 4 mm. Međuosovinski razmak povećan je za 13 mm na 2675 mm. Bez obzira na mišićavi, samopouzdani stav, praktičan prtljažnik nove Astre s podesivim podom još uvijek nudi do 1250 litara prtljažnog prostora kada se stražnja sjedala preklope. Nova Astra temelji se na trećoj generaciji vrlo fleksibilne EMP2 multienergetske arhitekture u koju je DNK Opela ugrađen od početka razvoja. To znači da je upravljivost staložena, ali i dinamična te da je novi model, kao i svaki Opel, spreman za autocestu. Drugim riječima, sposobnost za vožnju velikom brzinom bila je primarni razvojni cilj.

Kao i inače, Opel također nudi izvanrednu udobnost sjedenja u novom modelu kompaktne klase. Samostalno razvijena prednja sjedala imaju AGR ("Aktion Gesunder Rücken e.V."/"Akcija za zdrava leđa") certifikat i, zbog njihove primjerne ergonomije, izuzetno su udobna, posebno na dugim putovanjima. Vozač uživa podršku vrhunskih sustava za pomoć u koje se ubrajaju head-up display, poluautomatizirani Intelli-Drive 2.0 sustav pomoći koji integrira sve ugrađene kamere i senzore pomoću e-horizon povezivanja i Intelli-Vision kamera koja omogućava prikaz od 360 stupnjeva.

Narudžbe za novu Opel Astru kreću krajem ove godine, a prve isporuke kupcima početkom 2022. godine. Isprva će biti predstavljena kao sportski model s pet vrata i linijama nalik coupéu, a elegantna karavan inačica Astra Sports Tourer slijedi ubrzo. Godinu dana nakon pojavljivanja nove generacije na tržištu, ponudi modela će se pridružiti baterijska električna Astra-e. Nova Astra je dizajnirana i razvijena u sjedištu Opela u Rüsselsheimu, gdje će se i proizvoditi uz najveću preciznost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 03:20