StoryEditor
Auto motoMERCEDES-BENZ EQA

Svjetska premijera: GLA u električnom izdanju

27. siječnja 2021. - 06:33
Mercedes-Benz

S modelom EQA i veliki Mercedes-Benz se okrenuo elektrifikaciji svojih automobila. Riječ je početnom modelu u svijetu potpuno električnih Mercedesa oznake EQ koji nudi kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište. Kao bliski rođak SUV modela GLA osigurava sjajne karakteristike tog vozila u kombinaciji s učinkovitim električnim pogonom s početnom cijenom od 49.937,50 eura.

Početni električni Mercedesov model ima oznaku EQA 250 sa snagom motora od 140 kW (190 KS) i dosegom prema NEDC ciklusu od 486 kilometara ili 426 km po WLTP-u, uz prosjek kombinirane potrošnje električne energije od 15,7 kWh/100 km, odnosno 17,7 kWh/100 km uz nultu emisiju CO2. Nakon ovog početnog modela uslijedit će i dodatne izvedbe koje zadovoljavaju specifične zahtjeve klijenata.

S jedne strane uključivat će seriju još više sportskih modela s pogonom na sve kotače i dodatnim električnim pogonom (eATS) i snagom od 200 kW ili više, a s druge strane izvedbu s dosegom od preko 500 kilometara (po WLTP-u). Mercedes EQ pronašao je rješenje u većem dosegu ne samo u baterijama većeg kapaciteta nego i u sustavnim poboljšanjima učinkovitosti svih komponenti vozila.

Motor smješten u prednjem dijelu napaja se iz "dvoslojne" litij-ionske baterija kapaciteta 66,5 kWh, koja je kao strukturni element ispod vozila. Visokonaponska baterija sastavljena je od 200 ćelija, u pet modula te ima maksimalni napon od 420 V te nominalni kapacitet 190 Ah. Kao i za sve ostale visokonaponske baterije, Mercedes-Benz izdaje certifikat o baterijama, pružajući tako jamstvo performansi. To vrijedi osam godina ili za prijeđenu udaljenost od 160.000 kilometara i jamči ispravno funkcioniranje visokonaponske baterije.

Certifikat također pokriva gubitak kapaciteta baterije. Punjenje je omogućeno preko CCS utičnice za punjenje izmjenične i istosmjerne struje. Kod kuće ili na javnim punionicama, ugrađeni punjač pruža prikladan način punjenja EQA do 11 kW pomoću izmjenične struje (AC). Ovisno o stanju napunjenosti i temperaturi visokonaponske baterije, EQA se može puniti maksimalnom izlaznom snagom do 100 kW na odgovarajućoj punionici. Baterija se u ovom slučaju može napuniti 10 do 80 posto za pola sata.

Asinkroni elektromotor snage 140 kW posjeduje najveći okretni moment od 375 Nm, a sve zajedno omogućilo je ovom nešto više od dvije tone teškom električnom kompaktnom SUV-u ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi, dok je maksimalna brzina 160 km/h. EQA je dug 446,3 centimetra, širok 183,4 te visok 162 cm. Kotrlja se na platformi s međuosovinskim razmakom od 272,9 cm. Prtljažnik je obujma 340 litara, dok se preklapanjem naslona stražnje klupe može povećati na 1320 litara.

EQA je prvi model iz Mercedes-EQ serije čiji je razvoj aerodinamike u potpunosti proveden digitalno. Iscrpna mjerenja provedena u zračnom tunelu dala su vrijednost CD faktora od 0,28. Među najvažnijim aerodinamičnim mjerama su potpuno zatvoreni sustav usisa zraka za hlađenje u gornjem dijelu, aerodinamično učinkoviti prednji i stražnji donji spojleri, jako uglađeno, gotovo potpuno zatvoreno podvozje, specijalno optimizirani aero kotači i specifično prilagođeni spojleri prednjih i stražnjih kotača.

Učinkovitost je bila u fokusu i kod projektiranja arhitekture upravljanja toplinom. Zahvaljujući toplinskoj pumpi koja je dio serijske opreme, otpadna toplina iz električnog pogona može se koristiti za grijanje putničke kabine. To drastično smanjuje potrebu za snagom iz baterije za sustav grijanja, čime se povećava doseg. Također je moguće unaprijed aktivirati klimatiziranje kabine modela EQA prije samog kretanja. Ovom funkcijom direktno se upravlja preko MBUX informacijsko-zabavnog sustava ili preko Mercedes me aplikacije.

Ono što dodatno doprinosi općoj lakoći uporabe modela EQA na svakodnevnoj bazi je standardna značajka navigacije s funkcijom Electric Intelligence. Ova funkcija proračunava rutu koja će vas najbrže dovesti do odredišta. Na osnovi stalnih simulacija dosega, sustav u obzir uzima bilo kakva potrebna zaustavljanja zbog punjenja, kao i razne druge faktore, kao što su topografija i vremenske prilike. Također ima mogućnosti dinamički reagirati na promjene, na primjer, prema situaciji u prometu ili osobnom stilu vožnje.

Standardne specifikacije modela EQA uključuju značajke kao što su LED High Performance prednja svjetla s Adaptive Highbeam Assist funkcijom, EASY-PACK stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske kotače, luksuzna sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnju kameru za lakše parkiranje te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Također, dio serijske opreme su intuitivni informacijsko-zabavni sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i navigacijski sustav s funkcijom Electric Intelligence.

Dio serijske opreme su Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist. U mnogim situacijama, uloga ovog drugog sustava je sprječavanje ili umanjivanje posljedica sudara uz pomoć autonomnog kočenja. Sustav je također u mogućnosti kočiti, ako detektira stacionarna vozila i pješake pri tipičnim brzinama gradske vožnje. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, na primjer, uključuju funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na dolazeće bicikliste ili vozila, kao i upozorenje na prisustvo pješaka.

Dizajnerske značajke EQ modela

Model EQA uključuje "black panel" masku hladnjaka sa središnjom zvijezdom, što je prepoznatljivi detalj Mercedes-EQ modela. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu.

Vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je uz visoku razinu kvalitete, detalja i preciznosti. Istaknute plave značajke unutar prednjih svjetala ojačavaju prepoznatljivi Mercedes-EQ potpis.

LED stražnja svjetla savršeno se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, čime se pojačava dojam širine stražnjeg dijela modela EQA. Ekskluzivno za ovaj model su izvedeni aluminijski kotači u dvije ili tri boje, s dimenzijama do 20 inča, a u nekim slučajevima s rosé zlatnim ili plavim dekorativnim obrubom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 09:15