StoryEditorOCM
Auto motonova iskustva

Stručnjaci otkrili najčešće kvarove na električnim automobilima, neki su pomalo smiješni, a veliki problem javlja se kad ostanu ‘bez goriva‘

Piše PSD
9. siječnja 2023. - 19:40

Električnih automobila ima sve više i na hrvatskim cestama pa je logično da veća količina rezultira i većim brojem njihovih kvarova.

HAK-ov tehnički savjetnik Marin Morava naveo je koji su najčešći kvarovi električnih automobila zbog kojih su morali intervenirati mehaničari HAK-a.

– Električni automobili najčešće su se pokazali iznimno pouzdanima u vožnji i najčešće se tijekom vožnje ne javljaju problemi koji bi utjecali na pogon vozila, što je mnogo bolje u odnosu na konvencionalna vozila. Pokretanje je i dalje ovisno o 12-voltnoj maloj bateriji koja ne sudjeluje u pogonu vozila, ali sudjeluje u nadzoru visokog napona za pogon. Ona će pomoću upravljačke elektronike kontrolirati je li sve uredu s visokonaponskim komponentama. Ako ne radi mala baterija, vozilo ne može koristiti visokonaponsku pogonsku bateriju i tada nemamo pogon. Tu često naši tehničari s adekvatnom opremom mogu pomoći, slično kao i s kabelima kod vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, ali ipak s poznavanjem i pridržavanjem svih sigurnosnih mjera jer su u pitanju vozila s visokonaponskim komponentama, objašnjava Marin Morava, piše Zlatko Vedranić za HAK reviju.

image

Čest pokretač može biti jedan neispravan baterijski članak u visokonaponskoj bateriji.

Bruno Konjević/Cropix

– Prilikom punjenja pogonske baterije vozila na punjaču mogu nastati greške u mreži visokog napona vozila, a mogu biti izazvane nestabilnom električnom mrežom ili nestabilnim/neispravnim punjačem. Moguće je da je vozilo s prepoznatim greškama, nakon odvajanja vozila s punjača, i dalje preventivno ostalo blokirano te ne dopušta visoki napon iz baterije sve dok sustav više puta ne zabilježi da je ipak sve u redu s vozilom. To zna u praksi potrajati i više od jednog sata. Tada će sustav dopustiti rad baterije s visokim naponom. Također, naši tehničari u ovim događajima koriste dijagnostičku opremu koja može pomoći oko brisanja greški nastalih pod poznatim okolnostima. Drugi događaj je kod punjenja – nakon završetka punjenja ne može se razdvojiti auto od kabela punionice, a problemi mogu biti razni, kaže Morava za HAK reviju.

vrlo Nezgodna ‘vožnja na rezervi‘

– Česti problemi su također vožnja na rezervi, s malim preostalim dometom do punionice. Dolaskom na punionicu može se dogoditi da je neispravna ili ne radi. Tada više nema dosta električne energije do iduće punionice. Neki vozači potom kreću dalje i vozilo im ostaje nepokretno u voznom traku prometnice. Tada nažalost ostaje zakočeno i najčešće je veliki problem jer se električna vozila ne mogu lagano deblokirati kako bi se odgurala u stranu gdje ne smetaju prometu.

Javljaju se i greške vezane uz glavnu bateriju.

– Kod pokušaja da pokrenemo vozilo uključena je greška na visokom naponu koja utječe na gubitak i isključivanje pogona. Tu čest pokretač može biti jedan neispravan baterijski članak u visokonaponskoj bateriji. HV baterija može imati i preko tisuću članaka. Nažalost, navedeni problemi se ne mogu popraviti na terenu već u odgovarajućim radioničkim uvjetima.

image

Šok i nevjerica, pod haubom samo kablovi

Paun Paunović/Cropix

Problemi nastaju i u navici da se kod pokretanja motora očekuje rad elektropokretača (anlasera) kojeg u ovoj priči nema, već je potrebno uključiti kontakt i odabrati pogon naprijed ili nazad i pritisnuti papučicu gasa kako bismo krenuli. Ne treba očekivati zvuk motora u praznom hodu. Zna tu biti i dječjih bolesti vezanih uz sami model, razvoj automobila je užurban pa ima i nekih mušica… Proizvođači pokušavaju dati što više opcija autonomne vožnje što za sobom povlači česta programska ažuriranja over the air. Ta ažuriranja mogu nositi i neočekivane probleme, do razine da se vozila ne mogu pokrenuti nakon neuspjelih ažuriranja pa ostaju bez pogona – zaključuje Marin Morava, piše HAK revija.

Kako vidimo, ni nova tehnologija nije otklonila kvarove, što je moguće samo u znanstveno-fantastičnoj literaturi. Kvarovi su sada druge prirode, neki su "dječji", a neki su i ozbiljniji nego kod konvencionalnih vozila. međutim, električni automobili su zapravo tek krenuli, očekuje se da će za koju godinu puno toga biti bolje. Srećom hrvatski mehaničari na vrijeme su se educirali za njihov popravak.

image

Prilikom punjenja pogonske baterije vozila na punjaču mogu nastati greške u mreži visokog napona vozila

Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 05:03