StoryEditorOCM
Auto motoosvježavanje

Sportski SUV Mercedes GLC Coupé atraktivniji nego ikad: elektrificirana nova generacija kojom su ‘uboli‘ konkurenciju

24. ožujka 2023. - 11:00

Mercedes-Benz baš je “ubio” s GLC linijom proizvoda. Nastavak odlične priče donosi upečatljive proporcije i precizno oblikovane rubove koji definiraju nepogrešiv izgled, nadopunjen jasno postavljenim interijerom visoke kvalitete.

Iako na prvi pogled jedva da ima vizualnih promjena u odnosu na prethodnika, većinom su prisutne jedna ili dvije evolucijske prilagodbe kod nove generacije. Tako da su Audi Q5 Coupé i BMW X3 Coupé ponovno dobili vrijednog suparnika.

GLC Coupé kombinira sportske performanse s visokom učinkovitošću. Svi modeli opremljeni su tehnologijom električnog pogona, bilo kao plug-in hibrid s potpuno električnim rasponom prikladnim za svakodnevne potrebe ili kao blagi hibrid s 48-voltnom tehnologijom i integriranim starter-generatorom za dodatno pojačanje i rekuperaciju energije. Treba reći da je većina novih značajki GLC Coupéa koji se sada predstavlja već prikazana prošle godine zajedno uz premijeru GLC klase. Istaknute značajke vanjskog facelifta uključuju ažuriranu donju masku s tanjim prednjim svjetlima i uža stražnja svjetla s revidiranom stražnjom maskom.

Novi GLC Coupé pokreću isti 2,0-litreni četverocilindrični motori s turbom koji su korišteni u prethodnoj generaciji. Motori s unutarnjim izgaranjem kombinirani su s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom u četiri varijante i dostupni su kao 200, 300, 220 d i 300 d. Spektar snage kreće se od 197 do 269 KS, a dodatnih 23 KS može se nakratko generirati putem elektromotora. Postoji samo značajan WLTP električni domet (113 do 130 kilometara, ovisno o modelu) u PHEV modelima s novom baterijom od 31,2 kWh.

Što se još promijenilo? Dimenzije, s dužinom od 4763 mm, GLC Coupé je narastao za 31 mm. Također je 5 mm viši od svoga prethodnika. Širina kotača povećana je za 6 mm sprijeda (sada 1627 mm) i 23 mm straga (sada 1640 mm). Veća duljina vozila pogoduje međuosovinskom razmaku te prednjim i stražnjim prevjesima. Širina je ostala ista i iznosi 1890 mm. Time je GLC Coupé dobio prostraniji prtljažnik koji sada ima 545 litara (45 litara više od prethodnika). Ali revidirani oblik također smanjuje koeficijent otpora na 0,27.

Visoki standardi novoga GLC Coupéa vidljivi su u svakom detalju. Hardver i softver najnovije generacije infotainment sustava MBUX (Mercedes-Benz User Experience) nude još veću jednostavnost korištenja. Sjajne slike za vozača i središnji zaslon olakšavaju upravljanje vozilom i funkcijama udobnosti. Dva LCD zaslona prikazuju jasne i strukturirane informacije. Navigacija preko cijelog zaslona daje vozaču najbolje moguće navođenje rutom. MBUX proširena stvarnost za navigaciju dostupna je kao opcija.

U kombinaciji sa standardnim off-road modom, koji također uključuje kontrolu nizbrdice, trebali biste moći manevrirati po teškom terenu – ako to želite. Kad smo već kod manevriranja: uz dobro poznati zračni ovjes, sada je u ponudu dodatne opreme uključeno i upravljanje svim kotačima.

Mercedes nije rekao ništa o cijenama za novi GLC Coupé, niti znamo kada će službeno stići u salone. Također, još nema informacija o bilo kojim drugim modelima, uključujući AMG varijantu. Na sva ta pitanja odgovore bi trebalo dobiti do ljeta.

image

Mercedes GLC Coupe

Mercedes - Benz
image
Mercedes - Benz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 23:55