StoryEditorOCM
Auto motoSUZUKI VITARA

Siguran, pouzdan i štedljiv mali SUV

10. studenog 2022. - 06:27

Suzuki Vitara već 34 godine ne prestaje privlačiti kupce, naročito fizičke osobe. Predstavljena je 1988. godine, čime je utemeljila klasu malih SUV automobila.

U više od tri desetljeća se potvrdila ne samo kao privlačno i udobno nego i kao pouzdano, sigurno i štedljivo vozilo, sa sjajnim omjerom uloženog i dobivenog, pa nije čudno što je samo u Hrvatskoj prodano više od 10.000 primjeraka.

Vitara je bila i ostala križanac modernog SUV-a i tvrdokornog terenca, s impresivnim off road mogućnostima. Ipak, fokus je prije svega na udobnosti, te motorima koji su dizajnirani tako da bi vozač u svim vremenskim uvjetima imao potpuni osjećaj sigurnosti. Čvrsta i lagana, Vitara ima iznimne vozne karakteristike te je jedan od rijetkih SUV-ova koji se ne naginju u zavojima, vrlo je pregledna. U Vitaru se lako ulazi, ali i izlazi iz nje.

Što se tiče uglađenosti u vožnji, Vitara i tu prednjači u svojoj klasi jer je, za razliku od konkurencije, zadržala mirnije, uglađenije i tiše 4-cilindarske motore, a kao mali SUV ima relativno puno konjskih snaga - 129. Uz to je i najlakša u klasi, a potrošnja joj je također prihvatljiva - bilo da je riječ o novom 1.4-litrenom Boosterjet hibridu ili 1.5-litrenom mild hibridu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U mješovitom načinu vožnje potrošnja se kreće oko 6 litara na 100 kilometara. Kupce osobito privlači i cjelovita sigurnosna oprema jer već s osnovnim paketom Comfort (GL) dolazi sustav automatskog kočenja, koji u kritičnim situacijama koči umjesto vozača. Adaptivni tempomat, sustav pomoći kretanja na uzbrdici, LED svjetla, sedam zračnih jastuka... Osnovni model s baznim paketom opreme i impozantnom snagom motora košta već od 18.860 eura.

Važno je i da se pouzdanost ne plaća previše. Vitarino održavanje je iznimno povoljno. Prvi servis, primjerice, koji se radi na 15.000 kilometara stoji 1200 kuna, drugi na 30.000 kilometara stoji 1500 kuna, a veliki na 45.000 km košta nešto manje od 2000 kuna.

Na najstrožim testovima sigurnosti u sudarima dobiva maksimalne ocjene, a vrijedi istaknuti i da je, zajedno s ostalim Suzukijevim modelima, oličenje pouzdanosti. Na ljestvicama automobila s najmanje problema i kvarova na tehničkim pregledima uvijek je među prvih pet najboljih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 18:53