StoryEditor
Auto motoisključite emocije

Savjetujemo: kupnja rabljenog automobila zna se često pretvoriti u noćnu moru

20. srpnja 2019. - 09:20

Zbog visokih cijena novih automobila, skupoga goriva, ali i sve lošijeg životnog standarda, u zadnje vrijeme puno više vozača se odlučuje za kupnju rabljenog automobila.

Međutim, kupnja rabljenog vozila zna se često pretvoriti u noćnu moru, potpuni promašaj i gubitak novca. Ili, još bolje rečeno, u kupnju “mačka u vreći”. Stoga pri samoj pomisli na kupnju polovnjaka treba biti vrlo oprezan i ne kupovati na prvu emocijama, nego treba biti oprezan, razuman i točno znati što želite od onoga što se nudi na tržištu rabljenih automobila.

Provjerite ovo, provjerite ono, osluškujte, zavucite se ispod auta, ispipajte... Sve su to mahom uobičajeni savjeti kod kupnje rabljenog auta, no nismo svi mehaničari i poznavatelji tehnike. Stoga je svakako preporučljivo kupiti rabljeni auto kod velikog ovlaštenog prodavatelja, koji je pregledao i uredio vozilo za prodaju i koji može dati jamstvo. Međutim, ako se kupuje od fizičke osobe, treba biti još oprezniji jer iza oglasa po portalima i sličnim platformama teško je znati što se sve krije.

Po našemu mišljenju, za početak, treba odrediti budžet kojim raspolažete za kupnju rabljenog vozila, te nikako ne izlaziti izvan gabarita zacrtane financijske konstrukcije. Nemojte se “rastezati” i dovesti u situaciju da kupite skuplji auto od planiranog. Štoviše, pokušajte potrošiti i manje ne bi li vam ostalo još novca za eventualna dodatna ulaganja u auto, kao što su produljenje registracije i osiguranja, kupnja novih ili zimskih guma, poneki popravak ili kupnja neophodne opreme za auto.

Vrlo važno je definirati potrebe i prioritete. Morate jasno odrediti kakav automobil trebate i zašto. Na primjer, veći automobili obično su isplativiji što se tiče početne cijene na tržištu rabljenih automobila zato što imaju veću potrošnju i davanja od malih automobila, pa ih prodavači prodaju po nižoj cijeni.

Kada ste odabrali vrstu auta, možete sastaviti kraću listu potencijalnih rabljenih vozila. Jedna od važnijih odrednica za određivanje cijena vozila su podaci o prijeđenoj kilometraži, pa nije rijedak slučaj da prodavač pokušava smanjiti stvarnu prijeđenu kilometražu automobila.

Ako vam se opće stanje automobila ne podudara s pričom o kilometraži, zatražite od prodavača dokumente od posljednjeg tehničkog pregleda vozila. Isto tako u Stanici za tehnički pregled vozila možete zatražiti informaciju o stanju kilometraže određenog vozila na osnovi broja šasije, a za to ćete platiti samo 25 kuna.

Kupujete li auto od privatne osobe, a niste stručnjak za mehaniku i ne poznajete pojedinosti automobila, povedite sa sobom mehaničara ili prijatelja koji zna više o autu. Ako kupujete od ovlaštenog prodavatelja, zatražite potvrdu o tehničkoj provjeri auta. Također, na većini novijih auta se po broju šasije može doznati njegova povijest održavanja, servisiranja i popravka, čak i podrijetlo pa se za informacije o autu obratite u ovlaštene servise određene marke.

Kada vam ponuda zvuči predobro da bi bilo istinito, obično je tako. Iznimno je važno prepoznati ukradeno vozilo. Pretjerano niska cijena i česte promjene vlasnika jedan su od pokazatelja da se možda radi o krađi automobila.

Osim provjere auta, prije kupnje provjerite i vlasnika auta. Društvene mreže i Google mogu dati svakakve informacije iz kojih se mogu donijeti i kvalitetni zaključci. Na primjer, kupujete li sportski auto, pogledajte nije li vlasnik sudjelovao na streetrace utrkama i slično. Kako god, više informacija o vlasniku može dati bolju sliku i o samome automobilu.

Ako je automobil sudjelovao u prometnoj nesreći, većina prodavača pokušat će prikriti tu činjenicu. Ako želite biti sigurni, pregledajte automobil i ako primijetite znakove većih popravaka, vjerojatno se radi i o većem oštećenju u prošlosti. Korisno je znati i da ako stakla na automobilu nemaju oznaku proizvođača, znači da su mijenjanja, a to isto može biti znak težeg oštećenja automobila. Iako automatizmom godina proizvodnje stakla ne određuje i godinu proizvodnje vozila.

Najbolja opcija koja će vas zaštiti od prijevare je pregled stručne osobe. Ako ne kupujete vozilo u ovlaštenom servisu, povedite sa sobom stručnog mehaničara koji može pogledati automobil. Također imajte na umu da je veća vjerojatnost da je automobil servisiran ako ga kupujete u autosalonu, za razliku od fizičke osobe.

Ako ste se odlučili za kupnju određenog polovnjaka, suzdržite se impulzivnosti. Pregled auta i probna vožnja ne obvezuju vas na kupnju i budite svjesni da je često vlasniku više stalo prodati auto nego vama kupiti ga. Ne dolazite u kupnju noću ili za vrijeme kiše, već kupnju obavite tijekom danjega svjetla.

Ne brzajte s odlukom čak i ako vam se čini da je sve u najboljem redu. Recite da ćete odlučiti kasnije i javiti se sutradan. Mirnoća u stavu može vam donijeti prednost kod cjenkanja, no budite fer i ne rušite cijenu ispod realne tržišne vrijednosti.

Pri konačnoj kupnji rabljenog automobila, obvezno pregledajte sve papire kako biste se uvjerili da su uredni. Također, prvo nakon kupnje automobila sredite svoje papire i prepišite automobil na sebe kako ne biste poslije imali problema. Na tržištu rabljenih automobila često se događaju prijevare, ali ako se pripremite i dobro provjerite automobil prije kupnje, možete za manje novca pronaći kvalitetno vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 23:44