StoryEditor
Auto motoRENAULT 5 PROTOTYPE

Retro šarmer na električni pogon

22. siječnja 2021. - 06:28
Renault

Reinkarnacije legendarnih automobila starih nekoliko desetljeća u modernom izdanju i s električnim pogonom postale su jedan od glavnih trendova među proizvođačima koji na taj način žele privući pozornost na svoja nova električna vozila (EV). Jedan od takvih primjera je povratak nekad planetarno popularne Renautlove „petice“, doduše zasad u konceptnom obliku, u sklopu njihove nove digitalne razvojne strategije pod nazivom „Renaulution“. Model malenog sportskoga gradskog automobila koji se proizvodio od 1972. do 1996. godine trebao bi do 2025. biti oživljen u električnom i moderniziranom izdanju.

Prema mišljenju Renaultovih stručnjaka, marka se mora povezati sa svojom poviješću, ali ne smije postati obuzeta njome. Iz povijesti treba crpiti nadahnuće kako bi pronašla duh najboljih trenutaka svojeg postojanja. To je uloga Renaulta 5 Prototype. Pokazati da će Renault suvremenim pristupom popularnim automobilima koji ispunjavaju zahtjeve kupaca učiniti električni automobil dostupnim cijeloj Europi.

- Dizajn Renaulta 5 Prototype temelji se na modelu R5, kultnom vozilu iz naše povijesti. Ovaj prototip jednostavno utjelovljuje suvremenost i vozilo je koje ide ukorak s vremenom u kojem živimo: urban je, električan i privlačan - istaknuo je Gilles Vidal, direktor dizajna za Renault.

Renault 5 Prototype simpatičan je, minijaturni gradski automobil koji jedan od najvećih Renaultovih uspjeha vodi u budućnost u modernom, 100 posto električnom obliku. Žutim prednjim svjetlima zadržao je zabavnu, nestašnu stranu kojom se odupire krizi. Dizajnerski tim Gillesa Vidala nadahnut je kultnim modelom iz Renaultove povijesti, R5, obožavanim diljem svijeta. Renault 5 Prototype preuzima snažna obilježja originalnog dizajna. Suvremen pristup vidljiv je u odabranim materijalima i završnoj obradi, nadahnutim elektronikom, pokućstvom i sportom.

Model R5 prepoznatljiv je već na prvi pogled, ali zahvaljujući modernim linijama i površinama s futurističkim detaljima (svjetlima, prednjim krajem...) rezultat je potpuno u skladu s modernim vremenima. Osuvremenjeni stilski elementi originalnog dizajna skrivaju vrlo moderne funkcije: usisnik u poklopcu motora skriva priključak za punjenje, u stražnjim svjetlima kriju se aerodinamična krilca, a svjetla za maglu u odbojniku su dnevna svjetla.

Bočna strana, naplatci i stražnji logotip odaju počast originalnoj „petici“. Prednji kraj i tekstilni krov preuzet iz svijeta pokućstva odišu francuskim šarmom, nestašnošću i karakterom koji dira u srce. Prednji i stražnji logotip osvijetljeni su i udahnjuju život automobilu. Francuska zastava u retrovizorima jasno daje do znanja da je ovaj automobil osmišljen u Francuskoj, a svjetla u naslonima za glavu i naziv prikazan u malom prozirnom zaslonu na armaturnoj ploči pozivaju vas na vožnju.

Prepoznatljivost će osigurati i klasični broj 5 na stražnjem dijelu, izvedba prednje maske i linija prtljažnika, a cjelokupni dojam zaokružuje poznati neodoljivi "francuski šarm".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 16:00