StoryEditor
Auto motonakon tri godine

Redizajnom Ignis stigao do veće sigurnosti: najmanji Suzukijev SUV osvježen je izvana, kao i u unutrašnjosti

25. svibnja 2021. - 12:00

Najmanji Suzukijev SUV Ignis doživio je nakon tri godine provedene na tržištu lagana osvježenja na karoseriji, ali su istodobno sa spomenutim promjenama stigli i novi sigurnosni sustavi kao pomoć vozaču. Kad je u pitanju face lifting vanjštine, najprimjetnija izmjena odnosi se na masku Ignisa, koji je dobio kromirane ukrasne oblike koji su zamijenili ravnu kromiranu lajsnu koju je presijecao Suzukijev logo. Radi se o četiri kromirana detalja u obliku slova „U“ s lijeve i desne strane maske, između kojeg se smjestio logo ovog japanskog proizvođača automobila. Zajedno s prednjim i stražnjim odbojnicima koji imaju srebrni oblik trapezoidnog oblika ispod ukrasa, pojačan je cjelokupan karakter SUV-a i jedinstveni stil. I prednja svjetla su donekle izmijenjena, pri čemu se nije dirao oblik nego samo raspored unutar samog svjetlosnog sklopa. Dopunjujući karakterističan stil eksterijera, dizajniran je futurističkim urbanim stilom i zamašnim vodoravnim linijama koje prenose širinu i osjećaj prostora. Ploča s instrumentima s novodizajniranim mjeračem, nadograđena kontrastom crno-bijele boje, koja je jednostavne kompozicije ostavlja hrabar dojam.

Noviteta među sigurnosnim sustavima u redizajniranom Ignisu ima puno. A krenut ćemo od RBS sustava koji Ignis koristi u vožnji. Na osnovi milimetarskih radarskih valova Ignis detektira vozila ispred sebe. Ako vozač ne reagira, vozilo samo lagano usporava kočenjem. U krajnjoj nuždi, ako nema reakcije vozača, sustav automatski reagira i zaustavlja automobil.

Ignis je opremljen i DCBS sustavom koji koristi dvije kamere koje su smještene u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla. Ovaj sustav detektira opasnost od sudara s drugim vozilom, pješakom ili biciklistom. U prvoj fazi sustav zvučnim i vizualnim signalom upozorava na opasnost. Nakon reakcije vozača koji stišće papučicu kočnice, sustav uključuje pomoć pri kočenju, te povećava silu kočenja ako je rizik od sudara visok i vozač naglo stišće kočnicu. Ako je rizik od sudara i dalje visok, sustav aktivira snažno automatsko kočenje.

Novost je i automatski nadzor dugih svjetala, koji reagira pri brzinama višim od 40 km/h. Sustav nadzora dugih svjetala osmišljen je za automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala, ovisno o prisutnosti drugih vozila i rasvjeti okoline (standard na vozilima s monokularnom kamerom i laserskim senzorom). Tu su još sustavi prevencije napuštanja prometne trake, kao i upozorenje na krivudanje po cesti. Nadzor „mrtvog“ kuta ne treba posebno isticati. Ovjes je potpuno nanovo razvijen kako bi smanjio masu vozila, a ujedno osigurao potrebnu krutost. Osim što glatko upija udarce i neravnine s ceste, omogućuje lagano, izravno i stabilno upravljanje.

Ignis je i dalje opremljen 4-cilindarskim 1,2-litrenim benzincem u kombinaciji s „blagim“, 12-voltnim hibridnim sustavom – SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) koji značajno povećava učinkovitost i pruža ugodniju vožnju. SHVS se sastoji od laganog, kompaktnog ISG (Integrated Starter Generator) generatora koji ima funkciju pomaganja benzinskom motoru kad mu je snaga najpotrebnija, a to su ubrzanja i pretjecanja. Pritiskom na papučicu gasa oslobađa se dodatnih 50 Nm okretnog momenta, koji su više nego dovoljni za izvanredne događaje. Njegove, visoko učinkovite, ali još snažnije litij-ionske baterije čiji je kapacitet povećan s tri na 10 Ah dodatno poboljšavaju dinamiku vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 13:03