StoryEditor

Prvi u Dalmaciji: za potrebe osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću nabavljen je električni BMW i3 sa specijalnim ručnim komandama

Piše ZDRAVKO JURIČKO
23. siječnja 2021. - 07:32
Denis Ožegović, vlasnik autoškole Hajduk pored automobila BMW i3 na električni pogon prilagođenim za poalaganje vozačkog ispita osoba s invaliditetomBožidar Vukičević/Cropix

Zahvaljujući autoškoli „Hajduk“, koja je prva u Dalmaciji nabavila vozilo za praktičnu obuku osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, spomenuta populacija budućih vozača ubuduće neće morati odlaziti u Zagreb na polaganje vozačkog ispita B kategorije.

Prema riječima vlasnika autoškole „Hajduk“ Denisa Ožegovića, koji je ujedno i predsjednik Udruženja autoškola HGK, nabavljen je električni BMW i3 sa specijalno ugrađenim komandama prilagođenim osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Osim što je postala prva autoškola u Dalmaciji za praktičnu obuku osoba s invaliditetom, BMW i3 prvo je električno vozilo u voznom parku svih autoškola na području Dalmacije.

- Radi se o skupoj investiciji kojom smo željeli kandidatima s invaliditetom omogućiti obuku i polaganje vozačkog ispita i ovdje u Splitu, jer je do sada to bilo moguće obaviti jedino u Zagrebu - kaže Denis Ožegović.

– Izabrali smo električni BMW model i3 iz ekoloških razloga jer se radi o vozilu s nultom emisijom CO2, a, osim toga, kandidatima je puno prihvatljiviji zbog manjih dimenzija. Riječ je o vozilu s automatskim mjenjačem koje će nam koristiti i za obuku svih ostalih kandidata. Za razliku od običnih automobila, za praktični dio obuke naš BMW i3 ima s desne strane pokraj upravljača ručne komande za ubrzavanje vozila te komande za kočenje.

image
BMw i3 na električni pogon prilagođeni za polaganje vozačkog ispita osoba s invaliditetom
Božidar Vukičević/Cropix

Prema riječima Denisa Ožegovića, u autoškoli „Hajduk“ očekuju dobar odaziv osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a trenutačno imaju jednu kandidatkinju u tom procesu. Međutim, da bi korištenje automobila bilo isplativo, vozilo mora dnevno odraditi osam sati. S obzirom na to da se to u ovom trenutku neće moći ostvariti, vlasnik autoškole „Hajduk“ smatra da bi se satnica mogla popuniti kandidatima koji žele polagati vozački ispit na vozilima s automatskim mjenjačem.

Kako kaže Denis Ožegović, naši ljudi nisu baš previše zainteresirani za obuku i polaganje vozačkog ispita na vozilu s automatskim mjenjačem, za razliku od motociklista koji čine četvrtinu kandidata. Međutim, on smatra kako će se broj kandidata povećati nakon kontakata i razgovora s predstavnicima Udruga invalida. Inače, cijena polaganja vozačkog ispita B kategorije ista je za sve kandidate, bez obzira na kojem automobilu obavljali obuku. Isto tako treba istaknuti kako su u voznom parku autoškole sva vozila ekološki prihvatljiva jer su četiri na autoplin, a jedno je električno, pa su i po tome prvi u Dalmaciji.

image
Denis Ožegović, vlasnik autoškole Hajduk pored automobila BMW i3 na električni pogon prilagođenim za poalaganje vozačkog ispita osoba s invaliditetom
Božidar Vukičević/Cropix

„Hajduk“ je ujedno i prva autoškola sa znakom „Hrvatska kvaliteta“, što znači da su dobili pravo korištenja spomenutog loga, odnosno svrstani su u tvrtke koje nude uvjete iznad standarda u branši kao što je osposobljavanje kandidata za vozače A1, A2, A, B, BE, KOD 95, C, D, CE i AM kategorije. Osim toga, autoškola „Hajduk“ ima najdužu tradiciju osposobljavanja vozača, čak četiri generacije od 1947. godine bili su instruktori, dida Tomislav, otac Miroslav, današnji vlasnik Denis Ožegović i njegov sin Zvonimir koji nastavlja tradiciju u stilu slogana „Pape i dida bili su Torcida“.

- Moram se dotaknuti i rada autoškola u vremenu pandemije koronavirusa - kaže Denis Ožegović. – Radimo prema svim epidemiološkim mjerama, tako da smo uveli i online nastavu. I dosad smo imali online testove i kompletnu literaturu za polaganje ispita, a ovo je samo jedna stepenica više u razvoju autoškola. Ovo smo ostvarili zahvaljujući sredstvima koje smo povukli iz EU fondova i kupili najsuvremeniju opremu za osposobljavanje naših polaznika za vozački ispit.

- Od 20 naših zaposlenika, čak 42 posto je sa završenim fakultetskim obrazovanjem, od čega su 26 posto diplomirani inženjeri ili magistri. Zaposlenici su sukladno potrebama prošli razne edukacije, a neki od njih poput instruktora posjeduju kompletnu tehničku i stručnu osposobljenost za pružanje svih usluga obuke i edukacije vozača i ostalih usluga koje naša tvrtka nudi.  

www.autoskola-hajduk.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 10:07