StoryEditorOCM
Auto motozimska oprema

Propisi i kazne: preko granice bez zimskih guma ni u ludilu

22. prosinca 2021. - 06:31

Bez obzira na omikron, novi soj koronavirusa, te različite uvjete ulaska u neku zemlju, putovanja u inozemstvo neizostavan su dio našeg života. Stiglo je i vrijeme zimskih radosti, pa će se oni najhrabriji odvažiti za odlazak na snježne padine poznatih skijališta izvan granica Lijepe naše. Neki će skoknuti, barem u nama najbližu Bosnu i Hercegovinu, do Kupresa i Blidinja, eventualno do Vlašića i Jahorine. Oni hrabriji i dubljeg džepa možda će „zapaliti“ put europskih skijališta. Stoga nije naodmet upoznati se s prometnim propisima na inozemnim cestama i autocestama, barem što se tiče zimske opreme i eventualnih novčanih kazni ako se ne poštuju zakonske odredbe tih država.

Upotreba zimske opreme na vozilima u europskim državama razlikuje se od države do države. U većini zemalja obveza uporabe zimske opreme određena je datumski, dok je kod nekih ta obveza na snazi u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama, kada je na kolniku svjež ili ugaženi snijeg ili poledica. U uvjetima pandemije koronavirusa, a i prije toga, nama Dalmatincima najbliža i omiljena skijališta bila su u Bosni i Hercegovini.

U toj državi bez obzira na vremenske uvjete, u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kada je na kolniku ugažen ili zaleđen snijeg. Zimska oprema za osobna vozila su četiri zimske gume s oznakom iMS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice profila 4 mm, ili četiri ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 konvertibilnih maraka, a ako se prouzroči nesreća zbog neodgovarajuće opreme, kazne su od 50 do 200 KM. Bez zimske opreme ne krećite ni na Blidinje ni na Kupres, a da ne govorimo o Vlašiću, Jahorini i drugim skijalištima u BiH.

Što se tiče naših prvih zapadnih susjeda Slovenaca, kod njih vremensko razdoblje za uporabu zimske opreme traje od 15. studenog do 15. ožujka, bez obzira na vremenske uvjete, ali i prije i poslije tog datuma ako tada na cestama vladaju zimski uvjeti. Zimsku opremu čine četiri zimske gume, s oznakom M+S ili obilježene snježnom pahuljicom. Ili četiri ljetne gume s lancima za snijeg u prtljažniku. Vozač koji nema propisnu opremu kažnjava se s 40 do 300 eura, a ako zbog neodgovarajuće opreme napravi zastoj u prometu, kazna je 500 eura Za neočišćeni snijeg koji pada s auta u vožnji plaća se novčana kazna od 200 eura.

U Italiji svaka regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama na njihovu području, a to je obično od 15. studenog do 15. travnja iduće godine. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili četiri zimske gume ili pak četiri ljetne i lance za snijeg dodatno u opremi. U pokrajini Aosta zimska oprema zakonski je obvezna već od 15. listopada. Kazne za neuporabu zimske opreme je 40 eura na cestama u naseljima, te 80 eura izvan naselja, dok policija može i zabraniti daljnju vožnju.

U Austriji zimska oprema obvezna je u razdoblju od 1. studenog do 15. travnja za vozila do 3,5 tona u vrijeme zimskih uvjeta na cesti. U zimsku opremu spadaju zimske gume s minimalnom dubinom profila 4 mm, odnosno ljetni pneumatici s istom dubinom, te lancima za snijeg za pogonske kotače. Kazna za nepoštovanje propisa je 35 eura, a ako prouzročite zastoj prometa bez zimske opreme, ona može doseći i 5000 eura. Stoga, pamet u glavu!

U Njemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje (snijeg na kolniku, ugažen snijeg, snježna „bljuzga“ i poledica). U zimskim uvjetima vožnje vozila moraju biti opremljena s četiri zimske gume (najmanja dubina utora 1,6 mm, iako se savjetuje 4 mm), s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice. Vozila s pogonom na sva četiri kotača nisu iznimka. Uporaba ljetnih guma i lanaca za snijeg u vrijeme zimskih voznih uvjeta nije odgovarajuća zimska oprema. Lanci su obvezni kod ekstremnih zimskih razmjera i kad to zahtijeva postavljena odgovarajuća prometna signalizacija. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ometanja prometa najmanje 80 eura.

U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kada je prometnim znakom označena njezina obvezna uporaba, primjerice, lanaca za snijeg. Zimska oprema su zimske gume s minimalno 3,5 mm dubokim profilom, odnosno lanci za snijeg. Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama.

Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura. Uporaba zimske opreme (četiri zimske gume) u Švicarskoj nije vremenski određena, obvezna je jedino u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku ili poledica) ili kad je prometnim znakom označeno. Ako je istaknut znak s lancima za snijeg, onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri kotača. U slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima lako se krivnja pripiše vozilima bez odgovarajuće zimske opreme. U Mađarskoj zimska oprema također nije vremenski određena. No, u vrijeme obilnih snježnih oborina ili velike količine snijega na kolniku obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima.

U našem bližem okruženju prema istoku su Crna Gora, Makedonija i Srbija. U Srbiji u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako je na kolniku snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od 4 mm. Ako su vremenski uvjeti tijekom zimske sezone takvi da nema snijega i leda na kolniku, zimski pneumatici nisu obvezni. Izvan navedenog razdoblja, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U navedenom razdoblju, izvan naselja, obvezno je (u prtljažniku) imati lance ili druge uređaje za povećanje trakcije. Kazna za neuporabu zimske opreme je 3000 dinara.

U Crnoj Gori zimska je oprema obvezna u razdoblju od 15. studenog do 1. travnja, bez obzira na vremenske uvjete. Pod obveznom zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače, pneumatici minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim kotačima moraju biti zimski ili pneumatici s oznakama MS,M+S ili M&S. Kazne za nepotpunu zimsku opremu idu od 60 do 150 eura, za neuporabu zimske opreme (npr. lanaca za vrijeme snijega) kazna je od 80 do 300 eura. Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz prometa.

U Makedoniji je zimska oprema obvezna između 15. studenoga i 15. ožujka. Zimska oprema motornih vozila do 3,5 t (osim vozila s pogonom na sva četiri kotača) podrazumijeva: četiri zimska pneumatika s najmanje 4 mm profila, ili četiri ljetna pneumatika s najmanje 4 mm profila i lanci za snijeg na pogonskim kotačima. Zimska oprema vozila s pogonom na sva četiri kotača: četiri zimska pneumatika s najmanje 6 mm profila, ili četiri ljetna pneumatika s najmanje 6 mm profila plus lanci za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za neodgovarajuću opremu je 15 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 18:19