StoryEditorOCM
Auto motoKIA EV6

Potpuno električni crossover na najnovijim Euro NCAP testovima dobio je najvišu ocjenu

9. studenog 2022. - 06:22

EV6 osvojio je 90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika, 86 posto za zaštitu djece, 64 posto za ranjive sudionike u cestovnom prometu, uključujući i pješake te 87% u kategoriji »sigurnosne asistencije« koje ocjenjuju vozilo na osnovi raspoloživosti najsuvremenijih tehnologija za sprječavanje nesreća.

Euro NCAP je pohvalio putnički prostor EV6 jer je ostao stabilan kod čeonog sudara i pruža dobru zaštitu koljena i bedara svih putnika. Testiranja prednjih sjedala i naslona za glavu pokazala su dobru zaštitu od povreda vrata u slučaju sudara odostraga. Kod testiranja bočne prepreke i kod strožeg testiranja udara u stup EV6 je dobio najviše bodova, što jamči snažnu zaštitu svih kritičnih dijelova tijela vozača i suputnika.

EV6 se dobro iskazao i u testovima zaštite djece, jer je vozilo zaštitilo sve kritične dijelove tijela lutaka koje predstavljaju djecu od 6 i 10 godina. Kod testiranja sigurnosnih tehnologija asistencije je Euro NCAP naglasio učinkovitost sustava automatskog kočenja u nuždi (AEB) koji se dobro odazvao na druga vozila i izbjegao udarce u većini scenarija testa.

Druge sigurnosne funkcije koje je ispostavio EuroNCAP su višestupanjski sustav kočenja (MCB) koji automatski koči kod sudara kako bi izbjegao sekundarne sudare te sustav eCall koji automatski upozorava spasilačke službe u slučaju nesreće.

Maksimalnoj sigurnosnoj ocjeni EV6 doprinijeli su i vrlo čvrsta električna globalna modularna platforma (E-GMP) i kruta struktura karoserije. Sigurnost putničkog prostora poboljšana je upotrebom čelika izuzetno velike tvrdoće koji predstavlja 63,6 % strukture karoserije EV6, dok je opsežno vruće žigosanje tijekom proizvodnog procesa omogućilo impresivnu torzijsku krutost od 48,5. EV6 ima ukupno sedam naprednih zračnih jastuka, uključujući i središnji zračni jastuk koji vozača i suvozača dodatno štiti od sudara.

Sve izvedbe EV6 standardno su opremljene Kijinim pomoćnim sustavom stabilnosti (VSM) i električnim sustavom stabilnosti (ESC) koji vozaču pomažu nadzirati vozilo kod kočenja i u zavojima.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 19:04