StoryEditor
Auto motoKIA XCEED & CEED SPORTSWAGON

Plug-in izvedbe crossovera i karavana: novi pogon kombinira litijum-polimer bateriju, elektromotor i benzinski motor

17. listopada 2019. - 08:14

Kia Motors je s razvojem plug-in hibrida za izvedbe XCeed i Ceed Sportswagon učinila još jedan korak na svom putu elektrifikacije. Nove izvedbe s niskim emisijama štetnih plinova, koje će biti lansirane početkom iduće godine, predstavljaju Kijine prve električne modele u razredu kompaktnih obiteljskih vozila.

Proizvodnja plug-in hibrida Kia XCeed i Ceed Sportswagon će se odvijati u Slovačkoj (Žilina), a to će ujedno biti i Kijini prvi priključni hibridi, koje će proizvoditi u Europi. Plug-in hibridi XCeed i Ceed Sportswagon nude uvjerljivu alternativu klasičnim benzinskim i dizelskim modelima.

Novi pogon kombinira litijum-polimerni baterijski sklop kapaciteta od 8,9 kWh, elektromotor snage 44,5 kW i 1,6-litreni ‘Kappa’ benzinski 4-cilindarski GDI motor. Ukupna snaga pogona iznosi 141 KS, a najveći okretni moment 265 Nm, što modelu Ceed Sportswagon omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,8 sekundi, dok XCeedu za to treba točno 11 sekundi.

Snaga se prenosi preko 6-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom (6DCT), koji vozačima nudi zabavniju vožnju od ostalih hibridnih vozila opremljenih s elektronskim bezstupanjskim mjenjačem (e-CVT). Tradicionalni e-CVT hibridi prenose izlaznu snagu pomoću elektromotora, što znači gubitak snage tijekom pretvaranja energije.

Kijin 6DCT se razlikuje jer omogućava punu izlaznu snagu i kod benzinskog i kod elektromotora, paralelno preko mjenjača, uz minimalan gubitak energije.Tehnologija regenerativnog kočenja, koja je dio standardne opreme plug-in hibridu omogućava skladištenje kinetičke energije i punjenje baterijskog sklopa tijekom kočenja ili usporavanja, što pridonosi poboljšanju učinkovitosti pogona.

Domet na struju 60 km

Kia procjenjuje da će domet isključivo na struju dostizati oko 60 kilometara za oba vozila, što bi vozačima trebalo biti dovoljno za većinu dnevnih i kratkih vožnji. Emisije CO2 za plug-in izvedbe još nisu poznate, jer još nije završen postupak homologacije.

Obje izvedbe opremljene su Kijinim novim sustavom za emitiranje zvučnog upozorenja, koje se aktivira samo kod vožnje na struju pri malim brzinama i kod vožnje unatrag. Sustav emitira zvuk do 59 dBA, koji sigurno obavještava pješake o kretanju vozila.

Obje izvedbe mogu se pohvaliti karakterističnim dizajnerskim detaljima po kojima se razlikuju od benzinskih i dizelskih varijanti XCeeda i Ceeda Sportswagon. Vozila imaju zatvorenu masku s karakterističnim tigrovim nosom, koja poboljšava aerodinamičnost, a Sportswagon je dobio i ‘“eco plug-in” vanjske oznake.

Ulaz za punjenje je gotovo neprimjetno postavljen iznad prednjeg lijevog blatobrana. Modeli sa standardnim 16-ičnim aluminijskim naplacima imaju svoj dizajn naplataka, a na raspolaganju su i opcijski 17- (Ceed Sportswagon) i 18-inčni naplatci (XCeed). Ceed Sportswagon je opremljen s branicima identičnim onima od varijante Ceed Sportswagon GT-Line, koji pružaju bolji protok zraka i sportskiji izgled.

U unutrašnjosti je sportska kabina zadržala prema vozaču usmjerenu armaturnu ploču, nizak položaj sjedenja i ergonomiju Ceedove postojeće ponude. Obje varijante opremljene su indikatorom napunjenosti, vizualnim pomagalom koje vlasnicima pokazuje da li se njihovo vozilo puni ili je baterija već napunjena. Njegova pozicija na vrhu armaturne ploče vozačima omogućava da s izvana odmah vide stanje napunjenosti (npr. kada je vozilo parkirano na kućnom prilazu, a vlasnik u kući).

8-inčni zaslon

Oba vozila nude Kijin infotainment s 8-inčnim zaslonom na dodir ili opcijski 10,25-inčni zaslon s navigacijskim sustavom i Kijinom telematikom UVO Connect. Sustav - zasad raspoloživ samo kod plug-in izvedbi - uključuje novu funkciju, koja vlasnicima prikazuje raspoloživa punjačka mjesta u blizini ili rutu do željene destinacije.

Zaslon može pokazivati i važne informacije o pogonu, tako što grafički prikazuje raspoloživi domet na bateriju. Pored toga vlasnici mogu na ekranu podesiti vrijeme početka punjenja u domaćoj mreži, što im omogućava punjenje po jeftinijoj tarifi.

Infotainment sustav standardno nudi upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, dok je opcijski moguće naručiti 10,25-inčni zaslon na dodir s navigacijom s Bluetooth multikonekcijom, što putnicima omogućava povezivanje dva mobilna uređaja istovremeno.

Obje Ceedove plug-in izvedbe bit će raspoložive i s opcijskim paketom za vuču (s kočnicom), što je rijetkost među hibridnim vozilima.


Smještaj baterije

Baterijski sklop kapaciteta od 8,9 kWh nalazi se pored spremnika od 37 litara, ispod klupe što je suprotno ostalim sličnim vozilima gdje baterijski sklop oduzima dragocjeni prostor u prtljažniku.

Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid – najpraktičniji model obitelji Ceed – može se pohvaliti s prtljažnikom obujma 437 litara, odnosno do 1506 litara u slučaju potpuno oborenih sjedala. Kia XCeed Plug-in Hybrid pruža prtljažnik zapremnine od 291 litra, koji može narasti na 1243 litra u slučaju spuštenih stražnjih sjedala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 23:28