StoryEditorOCM
Auto motoStandardna praksa

Ovo se zove ‘skup sport‘: evo kako vozači u najhladnijim gradovima sprječavaju smrzavanje auta, posebna je tehnika...

Piše Karlo Huzjak/ JL
9. veljače 2023. - 07:03

Živjeti u najhladnijim naseljenim mjestima na Zemlji već zvuči jezivo, a netko je odlučio snimiti video kako bi objasnio kako je biti vlasnik vozila u pokrajini Jakutiji, u Sibiru, za koju se tvrdi da je najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji, piše Jutarnji list.

Ovo je izazovan zadatak zbog ekstremno niskih temperatura koje mogu pasti i do -60 stupnjeva Celzija. Ako se automobil ostavi nezaštićen u ovim uvjetima, može se smrznuti za nekoliko minuta. Treba napomenuti da je temperatura u videu zabilježena na -58 stupnjeva.

Za odmrzavanje automobila mještani koriste posebnu tehniku koja traje oko dva sata. Prikazani automobil bio je UAZ, jedno od najčvršćih vozila proizvedenih u Rusiji.

Kako se automobil vani ne bi smrzavao, važno ga je izolirati i zimi držati u grijanoj garaži. Međutim, održavanje garaže toplom na tako ekstremnoj hladnoći može biti teško i skupo, pa mnogi mještani odlučuju automobilima izvaditi akumulator i ostaviti ih vani na zimi. Za odmrzavanje vozila morat će pričekati proljeće.

Drugi način da spriječite smrzavanje automobila tijekom zimskih mjeseci je da ostavite motor upaljen cijelo vrijeme, što je uobičajena praksa u Jakutiji. Automobili su parkirani s upaljenim motorima od listopada do travnja. Iako ova metoda sigurno funkcionira, također očito dovodi do velike potrošnje goriva.

Nadalje, u Jakutiji putovanje iz jednog grada u drugi može trajati nekoliko dana. Ako automobil zakaže, to može biti opasno po život, stoga je ključno osigurati redovito održavanje automobila i odgovarajuću izolaciju.

Video također prikazuje Konstantina i Anatolija, dvojicu mještana Jakutije, kako izoliraju svoja vozila. Par je potrošio oko 70 dolara na materijale i alate potrebne za zaštitu automobila od smrzavanja, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 08:36