StoryEditor
Auto motoopel Crossland

Osvježen i kompaktan izvana te vrlo prostran i svestran iznutra uz ležeran SUV izgled

17. listopada 2020. - 09:27

Nakon tri godine provedene na tržištu Opel je redizajnirao svoj srednji po veličini crossover/SUV, koji se smjestio između nove Mokke i Grandlanda X. 

Novi Crossland koji je lansiran na tržište sredinom 2017. godine sada je osvježen i kompaktan izvana, vrlo prostran i svestran iznutra uz ležeran SUV izgled. Crossland X nastao je iz suradnje Opela i PSA grupacije, a bio je izravni nasljednik neuspješne Merive.

Nakon nove generacije Mokke, Crossland sada također nosi nepogrešivo novo lice marke. 

I baš kao i Mokka, novi Opel Crossland sada više nema oznaku „X“ pored svog imena. Opelova poboljšana šasija i upravljač odgovaraju modernom izgledu. Novost je i sportska oprema GS Line + i prilagodljiva kontrola proklizavanja IntelliGrip za sve podloge po kojima se vozi.

Novi „Vizor“ Opel Crosslanda čini njegov prednji izgled nepogrešivim i proteže se preko cijelog prednjeg dijela vozila ispod razine poklopca motora. SUV je vizualno širi, istodobno je vidljivo manje elemenata, tako da prednja strana izgleda kao da je izrađena od jednog dijela. Legendarna Opelova munja ponosno stoji u središtu Vizora.Tamno obojena stražnja svjetla još više ističu karakteristični Opelov dizajn svjetala. 

Vrata prtljažnika u crnoj boji s visokim sjajem (dostupna zajedno s crnim krovom) čine novi Crossland širim i djeluje jačim. Novost su prednja i stražnja zaštita podnice u najboljoj opremi, LED svjetla za maglu, kromirani pragovi vrata i elegantni naplatci od lakih legura.

Velikodušan osjećaj prostora i prvoklasna ergonomska aktivna sjedala sprijeda čine Crossland idealnim čak i za duga putovanja. SUV također impresionira visokom razinom varijabilnosti. Klupa stražnjih sjedala može se podijeliti u omjeru 60/40 i može se pomicati po dužini do 150 milimetara. Kao rezultat, volumen prtljažnika u kratkom vremenu raste s 410 na 520 litara, što je vrhunski rezultat u ovoj klasi vozila. Kada su stražnja sjedala u potpunosti preklopljena, mjesta ima čak 1255 litara.

S brojnim vrhunskim sustavima pomoći u Opel Crosslandu putovanje je još opuštenije i sigurnije. Prilagodljiva full-LED prednja svjetla sa svjetlima u zavojima, podrškom za duga svjetla i automatskom kontrolom dometa prednjih svjetala osiguravaju najbolju vidljivost čak i u mraku.

Neki od najvažnijih sustava pomoći novog Opel Crosslanda su: Head-up zaslon koji projicira najvažnije podatke o brzini, navigaciji i sustavima pomoći izravno u vozačevo vidno polje; upozorenje na prednji sudar s automatskim kočenjem u nuždi i otkrivanjem pješaka aktivno je od 5 km/h.

Nadgledanje udaljenosti od vozila ispred, ako se vozilo prebrzo približi vozilu ispred ili pješaku, vozač se o tome obavještava tonom upozorenja i porukom na zaslonu s informacijama o vozaču. Ako postoji rizik od sudara, priprema se sustav kočenja i, ako je potrebno, pokreće se kočenje u nuždi kako bi se smanjile posljedice mogućeg sudara. Pri brzinama manjim od 30 km/h, vozilo se potpuno zaustavlja, a između 30 i 85 km/h sustav smanjuje brzinu udara za maksimalno 22 km/h. Vozač mora neovisno kočiti preko ovog praga.

Redizajnirani Crossland u ponudi ima učinkovite benzinske i dizelske motore zapremine 1,2 i 1,5 litara. Benzinski motori su snage od 83 KS do 130 KS, a dizelski agregati su sa 110 KS i 120 KS, te već zadovoljavaju stroge Euro 6d standarde emisije CO2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 17:22