StoryEditor
Auto motopravilo ‘spore ruke‘

Evo što je osnovni preduvjet za uspjeh žalbe na prometni prekršaj: ako ovo učinite gubite pravo na žalbu u cijelosti!

Piše PSD
15. studenog 2021. - 15:44
Ako ste platili novčanu kaznu, ne možete prigovarati izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom, sadržanoj u prekršajnom nalogu (ilustracija)Neja Markičević/Cropix

Nije sve u novcu, ima nešto i u pokretninama! Točnije ima nešto i u voznom parku! Kada zgriješite kakav prometni prekršaj, zna se što slijedi. Prekršajni nalog, već vidite kako vam se piše. Ukoliko se ne izvučete samo s opomenom, novčana kazna i još nešto "pride". Neki negativni prekršajni bodovi idu uz novčanu kaznu kao prst i nokat kad je riječ o pojedinim prekršajima.

Međutim, ni to nije sve, uz neke ide i zabrana upravljanja motornim vozilom određeno vrijeme. Zaštitna mjera! To, to je ono što vozače najviše boli i peče. Novac će se nekako namaknuti, ali kako živjeti bez vozačke tih mjeseci? Treba na posao, treba na put, treba razvoziti stare i nemoćne, treba voziti djecu, što ako nema javnog prijevoza ili rijetko vozi?!

 Ako kanite uložiti maksimalni napor da spasite vozačku, obratite pozornost na detalje. Ukoliko ste odlučili činiti sve što je u vašoj moći da nekako "pobijete" tu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, odnosno da se kajete, plačete i uvjerite nadležne kako vam vozačka život znači, pazite dobro! Nema mjesta brzopletosti. Nemojte se odmah za novčanik hvatati i plaćati! Onog trena kad platite novčanu kaznu, vi ste gotovi s prigovaranjem i osporavanjem! Kad ste platili, pristali ste na sve, piše Tatjana Potkonjak za HAK Reviju.

image
Nemojte se odmah za novčanik hvatati i plaćati. Onog trena kad platite novčanu kaznu, vi ste gotovi s prigovaranjem i osporavanjem (ilustracija)
Helena Miloš/Cropix

Gubite pravo podnošenja prigovora protiv izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, ako platite izrečenu novčanu kaznu koja vam je odrezana prekršajnim nalogom! Nema natrag. Ukoliko ste platili novčanu kaznu ne možete osporavati tj. prigovarati izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom, sadržanoj u prekršajnom nalogu!

Tko plati, odriče se prigovora

To vaše shvaćanje kako vi pristajete na novčanu kaznu i kako ne mislite novčanu kaznu osporavati, niti prigovarati protiv nje, već ćete osporavati, prigovarati samo "zabrani upravljanja motornim vozilom", pa ćete zato platiti novčanu kaznu, ne drži vodu. Prekršajni zakon u čl. 235. st. 5. posve jasno propisuje kako se "plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora protiv prekršajnog naloga pod uvjetom da je u uputi o pravu na prigovor na to upozoren".

Uvijek je od suhoparne zakonske norme slikovitiji primjer iz stvarnog života. Konkretna osoba, konkretni vozač od krvi i mesa kojem je izdan prekršajni nalog PU splitsko-dalmatinske zbog prometnog prekršaja i kojem je u tom nalogu izrečena novčana kazna, ali i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, uredno je platio izrečenu novčanu kaznu. Zašto ju je platio?

image
Ako platite izrečenu novčanu kaznu koja vam je odrezana prekršajnim nalogom, gubite pravo podnošenja prigovora protiv izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom
Admir Buljubašić/Cropix

Zato što on uopće ne osporava ni visinu ni osnovanost te novčane kazne. Međutim, prigovor podnosi jedino i isključivo zbog izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Taj njegov prigovor je odbačen kao nedopušten s obrazloženjem da je platio izrečenu novčanu kaznu i da se plaćanje novčane kazne smatra odricanjem od prava na podnošenje prigovora. Čovjek ludi! Što će sad? On protiv tog rješenja podnosi žalbu i uredno u njoj navodi da je posve točno da je on novčanu kaznu platio i on tu kaznu ne osporava, već prigovara samo zbog zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

S uplatom treba znati

Međutim, to ne prolazi! Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u rješenju Ppž-8699/2021 od 18. 8. 2021. odbija njegovu žalbu kao neosnovanu! Sud je izvršio uvid u spis, utvrdio da je on zaista platio novčanu kaznu i da je u uputi o pravu na prigovor upozoren da se plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora protiv prekršajnog naloga.

image
Visoki prekršajni sud RH ističe kako za donošenje pravilnog i zakonitog rješenja o odbačaju prigovora nije od značaja osnova pobijanja prekršajnog naloga, već je li novčana kazna plaćena
Ranko Šuvar/Cropix

Posebno Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske pri tome u obrazloženju sudskog rješenja ističe kako za donošenje pravilnog i zakonitog rješenja o odbačaju prigovora nije od značaja osnova pobijanja prekršajnog naloga, već je li novčana kazna plaćena i je li okrivljenik u uputi o pravu na prigovor upozoren da se plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora ili nakon što je prigovor podnesen smatra okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora, odnosno odustajanjem od već podnesenog prigovora protiv prekršajnog naloga.

Sad je sve jasno, zar ne? Kanite li ići u "pravnu bitku" zbog izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, ne plaćajte novčanu kaznu za prekršaj zbog kojeg vam je izrečena zaštitna mjera, u protivnom ništa od toga! Čim platite, smatrate da ste se odrekli, tj. odustali od prava na prigovor, tj. od već podnesenog prigovora!, piše HAK Revija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 04:37