StoryEditorOCM
Auto motonova generacija

Opel predstavio temeljito osvježenu Corsu: bestseler među malim automobilima oduševljava novim dizajnom

2. lipnja 2023. - 12:00

Stiže nova Opel Corsa – i to već ove godine. Još odvažniji, emocionalniji i intuitivniji za upravljanje te s potpuno novim električnim i hibridnim pogonima, ovaj će novi model podići Opelovu tradicionalno snažnu ponudu u segmentu malih automobila na novu razinu.

Dizajneri su bestseler među malim automobilima učinili još modernijim i elegantnijim. Najupečatljivija značajka svakako je Opel Vizor, karakteristično lice brenda koje krasi sve nove Opelove modele. Crni “vizir” prekriva prednji dio Corse i besprijekorno integrira masku hladnjaka, LED prednja svjetla i središnji Opelov znak munje u jedan element. Ovisno o razini opreme, logotip brenda na prednjoj i stražnjoj strani izrađen je u upečatljivoj crnoj ili mat satenskoj srebrnoj. “Ulazi za zrak” na donjem dijelu prednjeg odbojnika vizualno su veći i prominentniji nego prije, što Corsu postavlja još stabilnije na cestu.

Bočni pogled na novu Corsu također impresionira svojim karakterističnim linijama. Upečatljiv C stup, koji dolazi u crnoj boji (ovisno o razni opreme), naizgled omogućuje krovu da lebdi iznad vozila. Stražnji dio također pruža jasnu sliku: naziv modela sada se pojavljuje na sredini vrata prtljažnika, što se prvi put moglo vidjeti prije nekoliko mjeseci na ograničenom izdanju “Opel Corse 40”. A siva boja Grafik Grey, prvi put dostupna za Corsu, pomaže da novi model iskaže svoju veličanstvenost.

Kao i u razvoju najnovije generacije Astre, primijenjen je princip “maksimalnog digitalnog pročišćenja”: navigacijski sustav nudi povezane usluge, prepoznavanje prirodnoga govora “Hey Opel” i over-the-air ažuriranja. Osim toga, prikazi navigacijskog i multimedijskog sustava na zaslonu na dodir u boji veličine 10 inča i prikaz za informiranje vozača još su jasniji, tako da se sve važne informacije mogu vidjeti u djeliću sekunde. Novi model ima još jednu prednost. Prvi put, pametni telefoni kompatibilni sa sustavom Apple CarPlay i Android Auto moći će se povezati s Corsinim multimedijskim sustavom vozila te puniti – i to bežično.

Od 2019., prilagodljiva Matrix Intelli-Lux LED svjetla bez zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera pokazala su kako Corsa inovacije u segmentu malih automobila čini dostupne svima. Ukupno 14, umjesto osam, LED elemenata kojima se može pojedinačno upravljati omogućuje iskustvo vožnje sa stadionskom svjetlinom koja sada još preciznije nego prije sprječava zasljepljivanje drugih sudionika u prometu. Brojni drugi vrhunski sustavi za pomoć čine vožnju i upravljanje opuštenijima. Ponuda obuhvaća novu, panoramsku kameru za pregled straga u visokoj razlučivosti, prilagodljivi tempomat, limitator brzine, bočnu zaštitu te upozorenje na frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju opasnosti i prepoznavanjem pješaka.

Opel će postati potpuno električni brend u Europi do 2028. te je 12 je modela elektrificirano već danas – Corsa je bila predvodnik u demokratizaciji baterijsko-električnog pogona u Opelovoj ponudi. Zato ne iznenađuje da je Corsa-e dobila nagradu “Zlatni volan” 20203. Potpuno električna vožnja Corse znači sljedeće: putovanje bez lokalnih emisija i bez kompromisa – kako pri obavljanju svakodnevnih zadataka, tako i u vožnji iz užitka. Nova Corsa Electric sada to podiže na novu razinu: većim izborom, većom snagom, poboljšanom baterijom i većim dosegom.

Corsa Electric bit će dostupna s dvije opcije električnog pogona: bestseler među malim automobilima bit će dostupan s motorom od 100 kW/136 KS i poboljšanim dosegom do 357 kilometara, kao i s motorom od 115 kW/156 KS i dosegom do 402 kilometra prema WLTP-u. Uz svoju baterijsko-električnu snagu i okretni moment dostupan već na dodir papučice gasa, osigurava i istinski užitak vožnje. Kada je Corsu Electric potrebno napuniti, to se može brzo obaviti. Brzim punjenjem baterija se može napuniti do 80 posto ukupnog kapaciteta u samo 30 minuta (od 20 do 80 posto)4.

Opel će kupcima prvi put ponuditi opciju prelaska na hibride sa sustavom od 48 volta. Motori snage 74 kW/100 KS i 100 kW/136 KS dolaze s novim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. U budućnosti će nadopuniti široku ponudu ekonomičnih pogona, od visokoučinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem do potpuno električne Corse Electric, čime se svjesno nastavlja elektrifikacija brenda.

image
Opel
image
c
image
Opel
image
Opel
image
Opel
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 18:13