StoryEditorOCM
Auto motoPREDSTAVLJAMO

Opel Astra na struju u karavanskoj verziji

6. prosinca 2022. - 06:20

Opel Astra Electric dolazi u nešto poboljšanom izdanju. Tako je umjesto elektromotora od 136 KS sada na raspolaganju snaga od 115 kW ili 156 KS te 270 Nm (do sada 260 Nm) maksimalnog okretnog momenta.

Ove su promjene pomogle i da se maksimalna brzina s dosad uobičajenih 150 km/h poveća na 170 km/h. Ovisno o preferencijama vožnje, vozači Astre Electric mogu birati između tri načina: Eco, Normal i Sport.

Baterija je praktično pohranjena u podvozju pa se u unutrašnjosti ne gubi prostor za putnike i prtljagu. Kada su stražnja sjedala podignuta, Astra Sports Tourer Electric nudi 516 litara prostora za prtljagu u prtljažniku. Nakon njihova spuštanja, kapacitet se povećava do 1553 litre. Nizak položaj baterije omogućuje Astri siguran i čvrst položaj na cesti.

Nova je i baterija. I dalje je riječ o litij-ionskom izdanju, no kapacitet je narastao na 54 kWh, ne navodi se jer je riječ o nominalnom kapacitetu, no vjerujemo da je. Do sada je bio 50 kW, a činilo ju je 108 ćelija. Sada su tu njih sto dvije, i to smještene u 17 modula.

image
Opel

To bi prema službenim podacima trebalo osigurati i doseg od 416 kilometara prema WLTP-u. Inženjeri su posvetili veliku važnost učinkovitom pakiranju i uspjeli su osigurati dobar doseg uz kompaktnu bateriju. DC punjenje ide do 100 kW, a što znači da se do 80 posto kapaciteta napuni za 30 minuta. Standardni trofazni ugrađeni punjač od 11 kW tu je za AC punionice.

Prva potpuno električna serijska Astra u višedesetljetnoj uspješnoj priči popularnog kompakta trebala bi dati svoj doprinos u Opelovoj tranziciji potpuno električnom brendu u Europi.

Narudžbe za novi model trebale bi biti otvorene već na proljeće iduće godine, a kasnije se očekuju i prve isporuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 21:37