StoryEditorOCM
Auto motonije svaki dan božić

Odzvonilo ‘svjetlosnim eksplozijama‘ i kiču na cestama: dio zemalja Europske unije uveo oštre kazne za pretjerano uređivanje i osvjetljavanje kamiona

Piše PSD
6. svibnja 2022. - 07:02

Vozačima kamiona dom je na kotačima, odnosno kako kaže pjesma, njihova je kuća putujuća. Zbog toga dio njih svoj kamion uređuje kao vlastiti dom, kako unutra s posebnim volanom, dekoracijama i svime sa čim se otprilike uređuje dnevni boravak.

Izvana je standard obilje svjetiljki, sirene, stilsko bojenje, što sve poprilično košta, O ukusima se ne raspravlja, ali generalni je dojam da se i pretjeruje u ugađanju vlastitom ukusu i potrebi da se odskoči od uniformnog crnog asfalta i prometala na njemu.

Tako pretjerano uređeni kamioni našli su se na meti dijela zemalja Europske unije koje su našle da nigdje u propisima ne postoji dopuštenje za takvo uređenje kamiona.

Kazne za pretjeranu rasvjetu kamiona ispisuju Nijemci i Austrijanci, Nizozemci, Šveđani i Norvežani. Jedan norveški dnevni list piše kako je norveška cestovna inspekcija zaustavila kamion njemačkoga prijevoznika koji je na sebi imao puno dodatne rasvjete, uglavnom u žutoj ili narančastoj boji. Ono što bi zadivilo laike, nije impresioniralo norvešku policiju koja je vozača isključila iz prometa s argumentom da rasvjeta nije u skladu s propisima, prenosi Kambus.info.

Kako su vozači kamiona dobro umreženi preko radio veze i drugih načina komunikacije, ne treba sumnjati da ne znaju za taj slučaj. Znaju vozači i za praksu u drugim europskim državama koje također kažnjavaju takav način uređenja kamiona, ne vodeći računa da je riječ o vozačevu domu na kotačima. Laiku bi bilo čudno da se većinu vozača usmjerava da pale svjetla i danju dok se drugima prigovara na pretjeranom osvjetljenju, koje reklo bi se ne ometa druge vozače u vožnji.

Čut ćemo valjda uskoro i argumente druge strane, zakonodavnu i policijsku, a vidjet ćemo hoće li vozači mirno vratiti na tvorničke postavke ono u što su uložili vrijeme i novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 03:55