StoryEditorOCM
Auto motosportski duh

Novi Mercedes AMG SL označava još jednu prekretnicu u povijesti modela

8. studenog 2022. - 06:15

Nakon dvije verzije s V8 motorima, Mercedes-AMG predstavio je SL 43, tehnički inovativan početni model novorazvijene ikone roadstera. Ispod haube roadstera s 2+2 sjedala i mekanim krovom od tkanine nalazi se redni 4-cilindarski 3,0-litreni benzinski motor koji pruža prikladan pogon.

Ovo je prvi put u svijetu da se električni turbopunjač ispušnih plinova koristi u serijskom vozilu. Ova tehnologija dolazi iz Formule 1. Sustav u SL 43 izravna je izvedenica razvoja koji Mercedes-AMG Petronas F1 Team uspješno koristi godinama u vrhunskoj klasi motosporta. Novi oblik turbopunjenja jamči osobito spontani odziv gasa u cijelom rasponu okretaja, čime se nudi još dinamičnije iskustvo vožnje dok se istodobno povećava učinkovitost. Turbopunjačem upravlja preko 48-voltnog električnog sustava, koji također napaja starter-generator (RSG) pogonjen remenom.

Kao rezultat toga, Mercedes-AMG SL 43 ima izlaznu snagu od 280 kW (381 KS) i najveći okretni moment od 480 Nm, plus dodatno kratkoročno pojačanje od 10 kW (14 KS) od RSG-a u određenim situacijama u vožnji. Novi početni model u obitelji SL također odskače opsežnom standardnom opremom. Osim toga, brojne opcije koje povećavaju udobnost i sigurnost nude širok raspon mogućnosti za individualizaciju. Mercedes-AMG SL 43 ima izlaznu snagu od 280 kW (381 KS) i najveći okretni moment od 480 Nm, plus dodatno kratkoročno pojačanje od 10 kW (14 KS) od RSG-a u određenim situacijama u vožnji. Novi početni model u obitelji SL također blista opsežnom standardnom opremom.

U 70 godina svoje povijesti razvoja, SL je doživio transformaciju iz čistokrvnog trkaćeg automobila u luksuzni sportski automobil s otvorenim krovom – i dugo je uživao status legende, ne samo zbog toga razloga. Novi Mercedes-AMG SL sada označava još jednu prekretnicu u povijesti modela. Kombinira izraziti sportski duh originalnog SL-a s jedinstvenim luksuzom i tehnološkom izvrsnošću modernih Mercedes-AMG modela. Kao novi početni model u seriji, SL 43 je posebno dobar primjer za to. To je prvo serijski proizvedeno vozilo na svijetu koje ima električni turbopunjač na ispušne plinove.

image
Mercedes-Benz

Ova tehnologija dolazi izravno iz Formule 1 i rješava kompromis između malog superpunjača s brzim odzivom koji unatoč tome postiže relativno nisku vršnu snagu i veliki superpunjač s velikom vršnom snagom koji reagira samo odgođeno. Sa svojim inovativnim konceptom motora, novi početni model roadstera s 2+2 sjedala više je namijenjen kupcima koji su posebno pametni. Sa svojom kombinacijom relativno laganog 4-cilindarskog motora na prednjoj osovini i pogona na stražnje kotače, SL 43 također pokazuje izrazito diskretne karakteristike upravljanja.

Izrađena od laganog aluminijskog kompozita, šasija se sastoji od aluminijskog prostornog okvira sa samonosivom strukturom. Dizajn jamči maksimalnu krutost i stoga je savršena osnova za preciznu dinamiku vožnje, visoku udobnost, optimalno pakiranje i sportske proporcije karoserije. Cilj arhitekture školjke karoserije je ostvariti tipične AMG performanse vožnje s fokusom na bočnu i uzdužnu dinamiku, dok u isto vrijeme ispunjava visoke standarde udobnosti i sigurnosti.

U novom SL-u, inteligentna mješavina materijala omogućuje najveću moguću krutost uz malu težinu. Upotrijebljeni materijali uključuju aluminij, magnezij, vlaknasta kompozita i čelik od kojih je, primjerice, izrađen okvir vjetrobranskog stakla. Ovo služi kao zaštita od prevrtanja u kombinaciji sa sustavom zaštitnih šipki iza stražnjih sjedala, koji iskaču brzinom munje kada je to potrebno.

U usporedbi s prethodnom serijom modela, torzijska krutost strukture školjke karoserije povećana je za 18 posto. Poprečna krutost je 50 posto veća od već izvanredne vrijednosti AMG GT Roadstera. Uzdužna krutost veća je za 40 posto. Težina ljuske tijela sama po sebi je samo oko 270 kilograma. Zajedno s niskim težištem, sustavna lagana konstrukcija osigurava optimalnu dinamiku vožnje.

image
Mercedes-Benz

Sportsko pozicioniranje novog SL-a također je sugeriralo odluku o električnom mekanom krovu umjesto prethodnog metalnog varijabilnog krova. Smanjenje mase za 21 kilogram i posljedično niže težište pozitivno utječu na dinamiku vožnje i upravljivost. Z-preklapanje štedi prostor i težinu i omogućuje odustajanje od uobičajenog pokrivača pretinca s mekanim krovom. Luk prednjeg zaglavlja osigurava da je otvoreni mekani krov u istoj ravnini u svom konačnom položaju. U isto vrijeme, programeri su se suočili sa zadatkom održavanja visoke prikladnosti za svakodnevnu upotrebu i uzorno tihog rada. Troslojni dizajn sastoji se od čvrsto istegnute vanjske školjke, precizno obrađene krovne obloge i akustične prostirke od visokokvalitetnog PES flisa od 450 g/m² umetnutog između.

Četverocilindarski motor poznat kao M139, koji se dugo koristi poprečno u kompaktnim modelima Mercedes-AMG bez električnog ispušnog turbopunjača, postavljen je uzdužno u SL 43. U početnom modelu serije SL, koji uvijek ima pogon na stražnje kotače, također je prvi put u kombinaciji s mjenjačem AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (MCT = Multi-Clutch Transmission). Mokra startna spojka zamjenjuje pretvarač okretnog momenta. Smanjuje težinu i, zahvaljujući nižoj inerciji, optimizira odziv na pritisak papučice gasa, posebno tijekom naleta i promjena opterećenja.

Detaljno kalibrirani softver osigurava iznimno kratka vremena mijenjanja stupnjeva prijenosa, kao i brzo višestruko prebacivanje u niže stupnjeve prijenosa ako je potrebno. Osim toga, funkcija srednjeg gasa u “Sport” i “Sport+” načina vožnje pruža posebno emocionalno privlačno iskustvo mijenjanja brzina. Tu je i funkcija RACE START koja osigurava optimalno ubrzanje iz mjesta. Vozne performanse su na visini: iz mjesta SL 43 po potrebi ubrzava do 100 km/h za samo 4,9 sekundi, a najveća brzina je 275 km/h. Uz performanse koje nudi, početni model serije također se ističe relativno niskom potrošnjom i emisijama.

Transformacija

U 70 godina svoje povijesti razvoja, SL je doživio transformaciju iz čistokrvnog trkaćeg automobila u luksuzni sportski automobil s otvorenim krovom – i dugo je uživao status legende, ne samo iz tog razloga. Novi Mercedes-AMG SL sada označava još jednu prekretnicu u povijesti modela. Kombinira izraziti sportski duh originalnog SL-a s jedinstvenim luksuzom i tehnološkom izvrsnošću modernih Mercedes-AMG modela.

Kao novi početni model u seriji, SL 43 je posebno dobar primjer za to. To je prvo serijski proizvedeno vozilo na svijetu koje ima električno upravljanje turbopunjača. Sa svojom kombinacijom relativno laganog četverocilindričnog motora na prednjoj osovini i pogona na stražnje kotače, SL 43 također pokazuje izrazito diskretne karakteristike upravljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 00:03