StoryEditor
Auto motoHYUNDAI i10

Nova generacija gradskog mališana puno je ozbiljnija i modernija

25. rujna 2019. - 08:22

Na upravo završenom 68. međunarodnom salonu automobila U Frankfurtu (IAA’19) Hyundai je premijerno pokazao novu generaciju malog gradskog automobila i10. 

Treća generacija gradskog mališana sada je puno ozbiljnija i modernija, a mladim vozačima će se posebno svidjeti činjenica da će zbog odlične “povezivosti” i10 biti lider u klasi.

Osim što vozači mogu upariti svoje mobitele (koje mogu i bežično puniti) preko Apple CarPlaya i Android Auta, na raspolaganju im je i aplikacija uz koju mogu birati odredišta prije nego što uopće uđu u automobil. U slučaju da nisu sigurni gdje im je automobil, tu je opcija “Find My Car”, a za potpunu bezbrižnost aplikacija nudi i pretraživanje najbližih benzinskih postaja uz ažurirane cijene goriva na njima.

Od predstavljanja prve generacije gradskog mališana 2008. godine, mali i10 bio je sinonim za Hyundaijevu priču o uspjehu. Kao i prethodnik, najnoviji i10 dizajniran je, razvijen i napravljen u Europi, što je vrlo važno za tržište Starog kontinenta. Vanjski dizajn održava njegov mladenački duh istodobno osiguravajući beskompromisan komfor i udobnost za jedan mali automobil.

Dizajneri su odlučili spustiti krov za 20 milimetara, proširiti karoseriju također za 20 mm, čime je automobil dobio na atraktivnosti. Tu su i novodizajnirani opcijski 16-inčni naplatci. Prednji dio krase moderna LED dnevna svjetla inkorporirana u masivnu prednju masku. Zanimljivo je izveden i C-nosač, a zahvaljujući dvobojnoj karoseriji postoji velik broj dostupnih kombinacija.

Naime, Hyundai nudi 10 boja karoserije, dok krov dolazi u crnoj ili crvenoj boji, što znači da je moguće odabrati 22 različite kombinacije.

Unutrašnjost pruža mladolik dojam kroz cjelokupni sadržaj dizajna novog i10, ali bez ugrožavanja njegove upravljivosti. Jedan od važnijih elemenata interijera je dodatna širina koju stvaraju ventilacijski otvori koji strše i podupiru horizontalnu arhitekturu. Kokpitom dominira veliki 8-inčni ekran osjetljiv na dodir.

Zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku u unutrašnjosti, mali i10 nudi više prostora nego prije, a nudi se kao model za četiri ili pet putnika. Prtljažnik novog mališana narastao je na 252 litre, čime je postao jedan od najvećih u segmentu. Uz to utovarni prag je snižen za 29 milimetara, što omogućava lakše manipuliranje prtljagom. Dvostruko dno prtljažnika i preklopivi nasloni stražnje klupe samo su još jedan plus u segmentu praktičnosti gradskog mališana.

Potpuno novi Hyundai i10 ima jedan od najcjelovitijih sigurnosnih paketa u svojoj klasi i opremljen je najnovijim značajkama aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji Hyundai SmartSense, u skladu s najvišim europskim sigurnosnim standardima.
Napredni sustav za izbjegavanje sudara (FCA) koristi multifunkcijsku kameru za otkrivanje ne samo automobila, nego i pješaka ispred vozila.

Pomoćni sustav za dugo svjetlo (HBA) dizajniran je za automatsko prebacivanje između visokih i kratkih svjetla i pruža optimalno osvjetljenje puta ispred sebe kako bi pomogao vozačima da noću prepoznaju svjetla s nadolazećih vozila. Ostale sigurnosne značajke dostupne u novom i10 uključuju sustav zadržavanja u voznom traku (LKAS), kao i upozorenje na ograničenje brzine (ISLW).

Potpuno novi i10 bit će dostupan s dva benzinska atmosferska motora, i to s 1,0-litrenim 3-cilindarskim motorom od 67 KS i 96 Nm okretnog momenta, kao i 1,2-litrenim 4-cilindarskim motorom od 84 KS i 118 Nm okretnog momenta. Oba motora su dostupna s ručnim 5-stupanjskim i automatskim mjenjačem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 00:27