StoryEditorOCM
Auto motostrujni udar

Nijemci se žele vratiti benzincima, ovo su razlozi zbog kojih su sve manje skloni električnim automobilima

Piše mozaik sd
31. svibnja 2023. - 17:23

Unatoč zalaganju ekoloških aktivista za vozila s nultim emisijama, vozači u Njemačkoj pokazuju pojačano zanimanje za kupnju automobila s benzinskim motorima, pokazalo je najnovije istraživanje.

U Forsinoj anketi koju je naručio Targobank, 30 posto vozača reklo je da bi kupilo automobil s benzinskim motorom. U prošlogodišnjoj anketi njihov udio iznosio je 22 posto, piše Autoklub.

Interes za kupnju hibridnih automobila pao je istodobno s 18 na 15 posto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila, koja bi sada kupilo 16 posto vozača, u usporedbi s prošlogodišnjih 17 posto navodi Bloombergadria.

image

Rezerviranost Nijemaca prema električnim vozilima djelomično proizlazi iz upitne održivosti

Lou Benoist/Afp

Ekološki imidž električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje. Samo 39 posto ispitanih danas smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Lani njihov je udio iznosio 44 posto.

Prema Auto Studyju, rezerviranost prema električnim vozilima djelomično proizlazi iz upitne održivosti, pa tako 57 posto anketiranih nedostatkom smatra štetu u okolišu povezanu s baterijama, a 49 posto ograničen vijek trajanja baterija.

Dizelaši i dalje tonu

Više od polovine anketiranih, njih 63 posto, izdvojilo je nedovoljan broj stanica za punjenje, a 66 posto smeta mali razmak između dvaju punjenja.

Među argumentima protiv električnog automobila ispitanici izdvajaju i cijenu, koju je navelo njih 64 posto.

Zanimanje za kupnju dizelskog automobila u padu je od 2019. i sada bi ga kupilo 10 posto ispitanika. Automobilu s gorivim ćelijama prednost daje njih posto, a ostali su neodlučni.

image

Cijena je i dalje jako važna stavka u odabiru automobila

/Shutterstock

U godišnjoj Targobankovoj studiji sudjelovalo je više od 1000 vozača starijih od 18 godina koji su uključeni u odluke o kupnji automobila.

Podsjetimo, najavljena EU-ova zabrane automobila na benzin i dizel pala je u vodu početkom ožujka.

Konačnu odluku trebali su donijeti ministri za okoliš 7. ožujka, ali su zamjenici šefova stalnih predstavništava država članica odlučili odgoditi to za neki kasniji sastanak Vijeća, objavio je glasnogovornik švedskog predsjedanja Vijećem EU-a Daniel Holmberg, piše Autoklub.

image

Kada se rezultati ankete pretoče u praksu, njemačkim i europskim cestama mogli bi i dalje dominirati ‘benzinci‘

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 10:52