StoryEditorOCM
Auto motoopel astra

Najveće promjene kriju se ispod lima: zahvaljujući vrlo učinkovitim novim motorima i mjenjačima njemački kompakt dolazi u sam vrh svoje klase

17. rujna 2019. - 19:16

Nakon što je u rujnu 2015. na salonu automobila u Frankfurtu predstavljena peta generacija Opel Astre stiglo je vrijeme za redizajniranu verziju kompakta s logom munje.

Promjene su minimalne na vanjskim dijelovima karoserije, kazali bi oku gotovo nevidljive, dok je puno više izmjena napravljeno ispod lima. Zahvaljujući vrlo učinkovitim novim motorima i mjenjačima redizajnirana Opel Astra u usporedbi s prethodnim modelom ima nižu razinu CO2 koja je smanjena za čak 21 posto čime njemački kompakt dolazi na sam vrh svoje klase.

Svojim laganim dizajnom, s obzirom na to da je 200 kilograma lakša od prethodnice, i vrhunskim tehnologijama iz viših klasa Astra nastavlja slijediti strategiju ultramodernim novim generacijama vrlo učinkovitih i laganih benzinskih i dizelskih motora.

U učinkovitost i štedljivost potpuno novih pogonskih agregata mogli smo se uvjeriti na testnim vožnjama u okolici Frankfurta, gdje je održana međunarodna dinamička prezentacija obnovljene kompaktne Astre. Na raspolaganju smo imali nove 1,2 i 1,4-litrene benzinske turbomotore s različitim kombinacijama mjenjača, kao i 1,5-litreni turbodizelski agregat s dvije izlazne snage od 105 i 122 „konja“.

Svakako jedan od najintrigantnijih mjenjača bio 7-stupanjski CVT sa stalno promjenjivim prijenosom (continuously variable transmission) koji dolazi isključivo s 1,4-litrenim benzincem snage 145 KS. Isto tako veliki interes među novinarima izazvao je prvi put uvedeni 9-stupanjski automatski mjenjač koji dolazi u kombinaciji sa snažnijim 1,5-litrenim turbodizelašem od 122 KS.

Kompaktni 3-cilindarski turbobenzinski motori dostupni su u zapreminama 1,2 i 1,4 litre. Sa snagom koja se kreće od 110 KS do 145 KS i okretnim momentom od 195 do 236 Nm oni postižu izvanrednu ravnotežu performansi i učinkovitosti. Astra s 1.2-litrenim benzincem dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok je 1,4-litrena Astra dostupna ekskluzivno s novim 7-stupanjskim stalno promjenjivim prijenosom (CVT).

U usporedbi s prethodnim modelom, brojke potrošnje goriva i emisije CO2 Astre sa motorima od 110 KS, 130 KS i 145 KS smanjene su više od 5 do 19 posto. Kod benzinskih motora što je tipično za Opel je da je pri 1500 „điri“ već dostupno 90 posto maksimalnog okretnog momenta, i to samo 1,5 sekundu nakon pritiska gasa „do daske“.

Dizelski motori dolaze s električno aktiviranim turbopunjačem s promjenjivom geometrijom turbina (variable geometry turbine, VGT) i slično kao kod benzinskih verzija balansnom osovinom na bloku radi dodatnog poboljšanja rada. Ispušna grana je također integrirana u glavu cilindara.

Optimalan naknadni tretman ispušnih plinova kod dizelske 1,5-litrene Astre provodi sustav za smanjenje emisija koji se sastoji od pasivnog oksidacijskog katalizatora, ubrizgavača tekućine AdBlue, katalizatora za selektivnu katalitičku redukciju i filtra za dizelske čestice čađe (Diesel Particulate Filter, DPF). Prosječna emisija CO2 kod dizelskih agregata u obnovljenoj Astri je 90 g/km, dok je kod benzinaca ta brojka nešto veća i iznosi 99 g/km.

Opel Astra nudi portfelj revolucionarnih tehnologija i pomoćnih sustava koji su nenadmašni u toj klasi vozila, prvenstveno inteligentna svjetla IntelliLux LED® Matrix koja ne zasljepljuju. Bogata ponuda uključuje i sustave poput prilagodljivog tempomata, pokazatelja udaljenosti prema vozilu ispred, upozorenja na mogući frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju nužde, prepoznavanje prometnih znakova i pomoć pri držanju prometnog traka – i to su samo neki od sustava.

Dostupna su i ergonomska sjedala koja je certificirao AGR s funkcijom ventilacije i masaže. Astra je visoko digitalizirana novom opcionalnom naprednom prednjom te stražnjom kamerom. Nova Astra uvodi još jednu značajku povezanu s udobnošću koja će vožnju tijekom hladnog dijela godine učiniti još ugodnijom i sigurnijom - grijano vjetrobransko staklo.

Tanke, skoro nevidljive žice u vjetrobranu osiguravaju da vozači Astre brzo imaju čist pregled nad cestom za hladnih, ledom okovanih dana i da se vjetrobransko staklo više ne zamagljuje.

 

Cijena od 144.000 kuna

Prvi primjerci redizajnirane Opel Astre stižu u naše prodajne salone u studenom ove godine pri čemu osnovni model sa 1,2-litrenim benzincem od 110 KS i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem košta 144.000 kuna, a tu je uključeno i FlexCare produženo jamstvo (2+2 godine ili 100.000 kilometara što prije nastupi).

Od serijske opreme u osnovnom paketu je klima-uređaj, tempomat, multimedia radio s kontrolama na upravljaču, putno računalo, grijani bočni retrovizori, električno pokretani prednji i stražnji prozori...

Testne vožnje

U okolici Frankfurta, na testnoj ruti dugoj oko 200 kilometara, koja se sastojala od nekoliko kraćih dionica, isprobali smo nekoliko verzija redizajnirane Astre. Najveći dio kilometara prevalili smo u inačici sa 1,2-litrenim 3-cilindarskim turbobezincem u kombinaciji s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.

Potrošnja se kretala oko 6,2 l/100 km, a uobičajen frktav zvuk motora s tri cilindra tako je dobro izoliran i uravnotežen da je teško bilo „skužiti“ da se radi o 3-cilindarskom agregatu. Oduševio nas je 7-stupanjski CVT mjenjač u kombinaciji s benzincem od 145 KS koji se pokazao kao odlična kombinacija.

Nema uobičajenih trzaja i linearnih ubrzanja tipičnih za takvu vrstu mjenjača tako da je odlično rješenje. Turbodizelaš s automatskim 9-stupanjskim mjenjačem nije pretjerano energičan, ali ipak zadovoljava potrebe Opel Astre.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 10:11