StoryEditorOCM
Auto motoanaliza carverticala

Najveća zamka kupovine rabljenog vozila: na skupljim automobilima najčešće se vraća kilometraža, najrizičniji dizelaši stari između 5 i 15 godina

Piše Robert Radica, Zdravko Juričko
29. prosinca 2021. - 06:33

Prijevara s kilometražom jedna je od najčešćih na tržištu polovnih automobila. Nezakonito povećava cijenu rabljenog vozila i narušava iskustvo kupovine takvog automobila. Kako je nedavna studija carVerticala otkrila, kupci premium njemačkih automobila imaju najveće šanse kupiti vozilo s vraćenom kilometražom.

Da bi sastavila listu automobila kojima se najčešće vraća kilometraža, kompanija za informatičke podatke, carVertical, analizirala je više od 700.000 izvještaja o povijesti polovnih automobila generiranih između studenoga 2020. i studenoga 2021. Analizirano je osamnaest različitih tržišta, uključujući Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Francusku, Sloveniju, Slovačku, Češku, Litvu, Latviju, Estoniju, Ukrajinu, Bugarsku, Srbiju, Njemačku, Hrvatsku, Rusiju, SAD i Italiju.

Kao što podaci o kilometraži pokazuju, BMW M5 je najčešće kompromitiran, s nešto više od jedne trećine provjerenih modela kojima je kilometraža vjerojatno vraćena. Međutim, ova jedinstvena statistika podcjenjuje volumen problema kada je riječ o BMW-ovim modelima, kako je Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu, nedavno istaknuo:

- Polovinu TOP 10 liste zauzimaju automobili ovog proizvođača. Ovo je u korelaciji s potražnjom za korištenim BMW vozilima na različitim tržištima. Podaci također otkrivaju da je veća vjerojatnost da će skuplji automobili imati vraćenu kilometražu, i to se mora uzeti u obzir kada se traži polovno vozilo. Upravo u tim slučajevima dobro dođe provjera kilometraže automobila.

Drugo i treće mjesto na listi zauzimaju BMW serije 7 i Subaru Outback sa 33,4 odnosno 31,8 posto automobila s mogućom malverzacijom na kilometar satu. Audi A8 je bio peti automobil s najčešćim vraćanjem kilometraže, dok je njegov sportski brat, A7, zauzeo deseto mjesto s nešto više od jedne četvrtine (25,8 posto) takvih vozila u studiji o smanjivanju prijeđene kilometraže. Matas Buzelis objašnjava da je razlog naglašenog prisustva premium vozila među onima kojima je vraćena kilometraža taj što oni donose veću zaradu. Vraćanje kilometraže je relativno jeftin i jednostavan proces, koji pruža dodatnu dobit nepoštenim prodavačima automobila.

Kako pokazuje istraživanje, neophodno je provjeriti prijeđenu kilometražu pri kupovini polovnih automobila, posebno kada je riječ o starijim vozilima. Najpopularniji modeli sa smanjenom kilometražom proizvedeni su između 2006. i 2016. godine. Međutim, stručnjak za automobile, Matas Buzelis, naglašava da postoji korelacija između mogućnosti prijevare i klase automobila:

- Lista automobila s najčešće vraćenom kilometražom sastoji se uglavnom od premium vozila, ali ima i modela ekonomske klase, ali s manjim učešćem u ukupnom broju. Automobili marki Subaru, Ford i Volkswagen pripadaju istoj starosnoj grupi kao i vozila više klase. Čini se vjerojatnijim da će automobili stari od 5 do 15 godina biti kompromitirani po pitanju broja prijeđenih kilometara.

image
Ilustracija AFP

Ford Mustang je najnoviji model na ovoj listi. Budući vlasnici šeste generacije Mustanga trebali bi voditi računa o tome tako što će provjeriti povijesne podatke o kilometraži na mreži. Vlasnici BMW-a M5 iz 2006., serije 5 iz 2007. i X5, također bi trebali istražiti ima li njihov automobil pravu kilometražu. Matas Buzelis objašnjava da najnoviji modeli mogu biti malo kompliciraniji za vraćanje kilometraže. Također je manje vjerojatno da će noviji automobili biti "trapula" zbog kilometraže koje su zapravo prešli jer su novi. Nema smisla vraćati kilometražu vozila sa, recimo, 50.000 ili 80.000 kilometara na satu, ali, za kupce, vrijedi provjeriti jesu li ovakva očitavanja kilometraže točna.

Većina modela automobila s vraćenom kilometražom opremljena je dizelskim motorima. Kao što naglašava​ Buzelis, ovo je oduvijek bio slučaj:

- Dizelski automobili su dizajnirani za prelaženje veće udaljenosti, što znači da je veća vjerojatnost da će se kod takvog agregata prakticirati prijevare vezane za kilometražu. Međutim, stvari se mogu promijeniti u budućnosti jer prodaja dizelskih automobila opada. Ako pogledamo brojke, jasno vidimo da su obično do 80 ili 90 posto modela s vraćenom kilometražom vozila s dizelskim motorima.

Na primjer, uzmimo Volkswagen Phaeton, od deset kompromitiranih modela, devet je opremljeno dizelskim motorima, a samo jedan pokreće benzinski motor. BMW serije 6 s pogonom na dizel i benzin su skoro identični po pitanju vraćanja kilometraže, ali to je zato što su benzinske verzije ovog modela mnogo popularnije. U nekim slučajevima, u asortimanu nekih modela nema dizelskih motora. Pogon na benzin je jedina opcija za BMW M5 i Ford Mustang.

Najrizičniji dizelaši stari između 5 i 15 godina

CarVertical je analizirao vrijednost automobila s vraćenom kilometražom i otkrio da je 16,1 posto vozila provjerenih tijekom posljednjih 12 mjeseci imalo netočno prikazanu kilometražu. Pošto je prijevara s kilometražom prilično česta na tržištu polovnih automobila, važno je koristiti on-line provjere povijesti automobila kako biste izbjegli da postanete žrtva.

Dok su kupci automobila ekonomske klase izloženi nešto manjem riziku da budu prevareni, oni koji kupuju dizelska vozila premium klase starosti između 5 i 15 godina, najviše su izloženi riziku jer je ovo tip vozila koji se najčešće koristi u ovoj vrsti prijevare. Kupci performantnih modela imaju velike šanse da postanu žrtve prijevare, a kupovina jednog takvog vozila bez provjere povijesti automobila može dovesti do financijske noćne more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 09:52