StoryEditorOCM
Auto motoEV6 GT

Najsnažniji serijski automobil koji je Kia ikada napravila

1. prosinca 2022. - 06:30

Kia je u studenome potvrdila da su knjige narudžbi za model Stinger u Europi zatvorene, otvarajući put novom potpuno električnom EV6 GT, najsnažnijem vozilu koje je Kia ikada proizvela, koje će ga naslijediti kasnije ove godine kao novi vodeći model marke.

Kia također naglašava da će ispuniti sve postojeće narudžbe kupaca za Stinger i nastaviti pružati punu brigu o kupcima i podršku nakon prodaje za sve vlasnike Stingera. Knjige narudžbi za novi EV6 GT sada su otvorene preko Kijine europske prodajne mreže, a prve isporuke kupcima trebale bi započeti u posljednjem kvartalu 2022.

Kia Stinger lansiran je 2017. i dobio je niz ažuriranja kako bi se povećala njegova atraktivnost u visoko konkurentnom europskom segmentu sportskih limuzina. Pokretan 3,3-litrenim twin-turbo V6 motorom, Stinger je bio Kijin automobil s najbržim ubrzanjem, ubrzavajući od 0 do 100 km/h za 4,9 sekundi.

To je također bio iskonski automobil za Kiju. Sportska limuzina visokih performansi s pogonom na stražnje kotače poslužila je kao hrabra izjava o namjerama za marku, sposobna prijeći velike udaljenosti u udobnosti i stilu. Kijin ‘grand tourer’ također je predstavio marku drukčijem tipu kupaca, igrajući važnu ulogu u transformaciji percepcije marke.

EV6 GT temelji se na Kijinoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), projektiranoj za prilagodbu značajne električne snage automobila. Sa snažnim motorom na svakoj osovini i dugotrajnom baterijom od 77,4 kWh, smještenom ispod ravnog poda kabine, EV6 GT nudi izdašan unutarnji prostor unutar elegantnog crossover dizajna nadahnutog coupéom. Uz domet vožnje od 424 km (WLTP kombinirano), također se može pohvaliti tehnologijom punjenja od 800 V, što mu omogućuje punjenje od 10 do 80 posto u samo 18 minuta pomoću ultrabrzog punjača.

Novi model ne samo da preuzima Stingerovu krunu za najkraće ubrzanje u Kije, ubrzavajući od 0 do 100 km/h za 3,5 sekundi, on je također najsnažniji serijski automobil koji je Kia ikada napravila, sa svojim električnim pogonskim sklopom s dva motora koji proizvodi 585 KS (430 kW) i okretni moment od 740 Nm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 19:31