StoryEditorOCM
Auto motoBMW XM

Najmoćnija hibridna bavarska cestovna krstarica

4. listopada 2022. - 06:03

U godini proslave pola stoljeća M divizije BMW je “izbacio” pravu cestovnu hibridnu raketu, SAV model XM koji kombinira snagu V8 benzinca i snažnog elektromotora.

Novorazvijeni M Hybrid pogonski sustav, ekstravagantan dizajn i progresivni luksuzni ambijent unutar BMW-a XM spajaju se kako bi stvorili svježu interpretaciju koncepta Sports Activity Vehicle (SAV) za segment visokih performansi koji će otvoriti onaj neponovljivi M osjećaj novim ciljnim skupinama i tržištima.

Pogonski sustav M Hybrid u BMW-u XM daje ukupnu snagu od 653 KS (480 kW) (koja se stvara kombinacijom motora s unutarnjim sagorijevanjem od 489 KS (360 kW) i električnog pogonskog sustava od 197 KS (145 kW). Podržava ga novorazvijeni, klasično visokookretni V8 motor s vrhunskom M TwinPower Turbo tehnologijom.

Benzincu s osam cilindara u njegovoj zadaći pomaže elektromotor integriran u 8-stupanjski M Steptronic mjenjač. Propulzivna snaga motora trenutno se aktivira pružajući munjeviti odgovor na svaki pokret papučice gasa. M Hybrid pogonski sustav proizvodi najveći ukupni okretni moment od 800 Nm (motor 650 Nm u kombinaciji s električnim motorom koji razvija 280 Nm). Inteligentno upravljana međuigra između motora i elektromotora pruža dobro razlučeno iskustvo performansi dostojno M oznake u svim situacijama u vožnji.

image
BMW

Definiran je golemim povećanjem snage koje počinje trenutačno i održava se kroz cijeli raspon okretaja. BMW XM ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde, popraćen energijom nabijenom zvučnom podlogom rijetke emocionalne privlačnosti za jedinicu s osam cilindara. To potječe iz njegova sportskog ispušnog sustava koji sadrži elektronički kontrolirane, kontinuirano podesive zaklopke i šesterokutne dvostruke ispušne cijevi postavljene jedna iznad druge prvi put na BMW M modelu.

Tipka M Hybrid na središnjoj konzoli koristi se za odabir jednog od tri načina rada, uključujući ELECTRIC postavku za krstarenje s nultom lokalnom emisijom pri brzinama do 140 km/h i na maksimalnoj udaljenosti 82 – 88 km u WLTP ciklusu. To je zahvaljujući litij-ionskoj visokonaponskoj bateriji ugrađenoj u podvozje automobila i 25,7 kWh korisne energije koju pruža.

Kombinirana jedinica za punjenje u BMW-u XM omogućuje AC punjenje do 7,4 kW. Snaga koju generira pogonski duo usmjerava se na cestu putem sustava pogona na sve kotače M xDrive, čija je postavka usmjerena prema stražnjem dijelu vozila posebno vidljiva u 4WD Sport modu. Vozači također mogu odabrati način rada 4WD Sand, koji je osmišljen posebno za vožnju preko dina i sličnih površina. Rad M Sport diferencijala na stražnjoj osovini također je potpuno varijabilan.

BMW XM Label Red bit će dodan asortimanu modela u jesen 2023. Najsnažniji serijski proizveden automobil koji je legalan za ceste u povijesti tvrtke BMW M GmbH ostvarit će snagu sustava od 550 kW/748 KS (generiran kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem od 430 kW/585 KS i električni pogonski sustav do 145 kW/197 KS) i najveći okretni moment sustava od 1000 Nm (generiran kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem od 750 Nm i električni pogonski sustav od 280 Nm.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 16:30