StoryEditorOCM
Auto motodefinitivno kraj

Na elektrifikaciju ne mogu ostati imune ni egzotične marke: proizveden posljednji Lamborghini s atmosferskim V12 motorom

6. listopada 2022. - 06:06

Lamborghinijeve V12 motore u velikoj mjeri su proslavili Aventador i njegov prethodnik Murcielago.

U budućnosti će ipak ići drugim, elektrificiranim putem. Na elektrifikaciju ne mogu ostati imune ni egzotične marke poput Lamborghinija. Downsizing je sveprisutan pa je tako nedavno Mercedes predstavio AMG verziju C-klase s upola manje cilindara. Električna pomoć je gotovo pa obaveza.

U takvom okruženju Lamborghini Aventador djeluje kao recidiv prošlosti. Predstavljen je prije 11 godina, a od tada je proizveden u respektabilnih 11.465 primjeraka. Za elektrifikaciju ne zna, a mrska mu je i turbina.

Njega pokreće atmosferski V12 dragulj. Bolje rečeno, pokretao je, jer je ovih dana proizveden posljednji primjerak. U pitanju je LP780-4 Ultimae Roadster, koji će uskoro biti isporučen kupcu u Švicarskoj.

Da podsjetimo, proizvodnja Aventadora je već bila obustavljena, ali je onda nakon havarije broda na kojem je bilo 15 primjeraka tog modela opet pokrenuta, kako bi se nadoknadio gubitak.

Sada je definitivno kraj i Lamborghini više neće nuditi ništa slično. Aventador pokretan 6.5-litrenim V12 atmosfercem debitirao je 2011. godine na ženevskom auto-salonu.

Ubrzo je postao najuspješniji V12 model marke u povijesti, a do danas je zabilježio prodaju veću od svih drugih V12 modela zajedno u povijesti marke, uključujući Miuru, Diablo i Countach. Lamborghini se u budućnosti neće odreći V12 motora, ali ga više neće nuditi bez električne pomoći. Budući top model brenda će biti plug-in hibrid kod kojeg će potrošnja ipak biti u drugom planu, iza performansi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 09:07