StoryEditor
Auto motoRABLJENI AUTOMOBILI

Kupujte razumom, isključite emocije i pazite na budžet

27. kolovoza 2020. - 06:23

U posljednjih nekoliko godina puno više vozača odlučuje se za kupnju rabljenog automobila nego novoga. Razloga je više, a najčešće su visoke cijene novih automobila, sve lošiji životni standard, skupo gorivo... Međutim, kupovanje rabljenog vozila zna se često pretvoriti u potpuni promašaj i gubitak novca. Ili, još bolje rečeno, u kupnju "mačka u vreći". Stoga pri samoj pomisli na kupnju "polovnjaka" treba biti jako oprezan i ne kupovati na prvu emocijama, nego treba biti oprezan, razuman i točno znati što želite od onoga što se nudi na tržištu rabljenih automobila.

Provjerite ovo, provjerite ono, osluškujte, zavucite se ispod auta, ispipajte… sve su to mahom uobičajeni savjeti kod kupnje rabljenog auta, no nismo svi mehaničari i poznavatelji tehnike. Stoga je svakako preporučljivo kupiti rabljeni auto kod velikog ovlaštenog prodavatelja, koji je pregledao i uredio vozilo za prodaju i koji može dati jamstvo. Međutim, ako se kupuje od fizičke osobe, treba biti još oprezniji jer je teško znati što se sve krije iza oglasa po portalima i sličnim platformama.

Za sam početak "operacije" kupnje treba odrediti budžet kojim raspolažete za kupnju rabljenog vozila, te nikako ne izlaziti izvan gabarita zacrtane financijske konstrukcije. Nemojte se "rastezati" i dovesti se u situaciju da kupite skuplji auto od planiranog. Štoviše, pokušajte potrošiti i manje ne bi li vam ostalo još novca za eventualna dodatna ulaganja u auto, kao što su produljenje registracije i osiguranja, kupnja novih ljetnih ili zimskih guma, poneki popravak ili kupnja nužne opreme za auto.

Vrlo je važno definirati potrebe i prioritete. Morate jasno odrediti kakav automobil trebate i zašto. Na primjer, veći automobili obično su isplativiji što se tiče početne cijene na tržištu rabljenih automobila jer imaju veću potrošnju i davanja od malih automobila, pa ih prodavači prodaju po nižoj cijeni. Kad ste odabrali vrstu auta, možete sastaviti kraću listu potencijalnih rabljenih vozila.

Jedna od važnijih odrednica za određivanje cijena vozila su podaci o prijeđenoj kilometraži, pa nije rijedak slučaj da prodavač pokušava smanjiti stvarnu prijeđenu kilometražu automobila. Ako vam se opće stanje automobila ne podudara s pričom o kilometraži, zatražite od prodavača dokumente s posljednjeg tehničkog pregleda vozila. Isto tako, u Stanici za tehnički pregled vozila možete zatražiti informaciju o stanju kilometraže određenog vozila na osnovi broja šasije, a za to ćete platiti samo 25 kuna.

Kupujete li auto od privatne osobe, a niste stručnjak za mehaniku i ne poznajete pojedinosti automobila, povedite sa sobom mehaničara ili prijatelja koji zna više o autu. Ako kupujete od ovlaštenog prodavatelja, zatražite potvrdu o tehničkoj provjeri auta. Također, na većini novijih auta se po broju šasije može saznati njegova povijest održavanja, servisiranja i popravka, čak i podrijetlo, pa se za informacije o autu obratite u ovlaštene servise određene marke.

Ako je automobil sudjelovao u prometnoj nesreći, većina prodavača pokušat će prikriti tu činjenicu. Želite li biti sigurni, pregledajte automobil i ako primijetite znakove većih popravka, vjerojatno se radi i o većem oštećenju u prošlosti. Korisno je znati i da ako stakla na automobilu nemaju oznaku proizvođača, znači da su zamijenjena, a to isto može biti znak težeg oštećenja automobila. Iako automatizmom godina proizvodnje stakla ne određuje i godinu proizvodnje vozila.

Najbolja opcija koja će vas zaštititi od prijevare je pregled stručne osobe. Ako ne kupujete vozilo u ovlaštenom servisu, povedite sa sobom stručnog mehaničara koji može pogledati automobil. Također imajte na umu da je veća vjerojatnost da je automobil servisiran ako ga kupujete u autosalonu, za razliku od fizičke osobe.

Vizualno provjerite stanje istrošenosti upravljača, ručice mjenjača, rubova sjedala, podnih prostirki i guma na nožnim papučicama. Istrošenost bi morala biti u skladu s kilometražom.

Nakon što ste provjerili da u vozilu svi uređaji funkcioniraju, tipa brisači svjetla, žmigavci, ventilacija, klima, prozori, retrovizori, te da ne svijetle kontrolne lampice koje javljaju kvarove na upravljačkom sustavu, motoru, kočnicama i slično, predložite mješovitu probnu vožnju koja se sastoji od brzih cesta (autocesta, zaobilaznica) i lokalnih cesta punih neravnina i ležećih policajaca. Ne govorimo da odete u planine s testnim rabljenim, ali 15-20 kilometara ne smije biti problem niti vama niti prodavaču.

Pri konačnoj kupnji rabljenog automobila obavezno pregledajte sve papire kako biste se uvjerili da su uredni. Također, prvo nakon kupnje automobila sredite svoje papire i prepišite automobil na sebe kako ne biste kasnije imali problema. Na tržištu rabljenih automobila često se događaju prijevare, ali ako se pripremite i dobro provjerite automobil prije kupnje, možete za manje novca pronaći kvalitetno vozilo.

Predobra ponuda izaziva sumnju

Kada vam ponuda zvuči predobro da bi bilo istinito, obično je tako. Iznimno je važno prepoznati ukradeno vozilo. Pretjerano niska cijena i česte promjene vlasnika jedan su od pokazatelja da se možda radi o krađi automobila. Osim provjere auta, prije kupnje provjerite i vlasnika auta.

Društvene mreže i Google mogu dati svakakve informacije iz kojih se mogu donijeti i kvalitetni zaključci. Na primjer, kupujete li sportski auto, pogledajte nije li vlasnik sudjelovao na streetrace utrkama i slično. Kako god, više informacija o vlasniku može dati bolju sliku i o samome automobilu.

Zadržite mirnoću

Ako ste se odlučili za kupnju određenog "polovnjaka", suzdržite se impulzivnosti. Pregled auta i probna vožnja ne obvezuju vas na kupnju i budite svjesni da je često vlasniku više stalo prodati auto nego vama kupiti ga. Ne dolazite u kupnju noću ili za vrijeme kiše, nego kupnju obavite tijekom danjega svjetla.

Ne brzajte s odlukom čak i ako vam se čini da je sve u najboljem redu. Recite da ćete odlučiti kasnije i javiti se sutradan. Mirnoća u stavu može vam donijeti prednost kod cjenkanja, no budite fer i ne rušite cijenu ispod realne tržišne vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 12:20