StoryEditorOCM

Kupnja rabljenog automobila: pamet u glavu, prevaranti vrebaju sa svih strana

Piše Robert Radica, Zdravko Juričko
20. svibnja 2021. - 06:28

S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa i neizvjesnost oko zadržavanja posla mnogi kupci se odlučuju na kupnju rabljenih umjesto novih vozila. Međutim, takva kupnja u velikom broju slučajeva rezultira određenim prijevarama. Kao jedan od glavnih problema na tržištu polovnih automobila je nemogućnost kupaca da prepoznaju koje se prijevare kod prodaje polovnjaka javljaju.

Neki polovni automobili izgledaju vrlo primamljivo na prvi pogled, dok s druge strane kriju kvarove i prijevare koje daju potpuno pogrešnu sliku o vozilu. U krajnjoj instanci ovo rezultira opterećenjem s iznenadnim kvarovima i nepodnošljivim troškovima za vlasnike polovnih vozila.

Istraživanje najčešćih prijevara kod polovnjaka, provela je platforma carVertical koja za istraživanje povijesti automobila prikuplja bogatstvo informacija o individualnim automobilima, računajući izvještaje iz nacionalnih i privatnih registara, raznih baza podataka, izvještaje od osiguravajućih kompanija, kao i izvještaje iz baza podataka mnogih država o krađi automobila.

Istraživanje je provedeno tijekom posljednjih godinu dana i analizirano je više od milijun izvještaja o povijesti automobila, i to u Hrvatskoj, Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Belgiji, Bjelorusiji, Njemačkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj.

Prema podacima studije carVerticala, ovo su najčešće prijevare koje biste trebali izbjeći kod kupnje polovnih automobila.

Oštećenje vozila

Kako se gradovi pune ljudima i ulice postaju sve uže i tijesne, tako su i vozači više skloni da upadnu u prometne nezgode. carVertical istraživanje pokazuje da je gotovo jedna trećina (31%) od svih provjerenih automobila na platformi pretrpjela neki vid štete.

U vezi s tim, kada birate automobil, pogodno je da obratite pažnju jesu li sve stvari "na svom mjestu", pogotovo na prednjem dijelu vozila. Ako postoje široke "praznine" na školjci automobila, to bi moglo pokazati štetu koja je prikrivena jeftinim prepravkama. Postoje prevaranti koji ovu štetu pokušavaju skriti i zbog toga je vrlo važno provjeriti automobil izbliza.

Vraćena kilometraža

U istraživanju carVerticala, svako šesto vozilo (16,7%) ima vraćenu kilometražu. Vraćanje kilometraže je vrlo zastupljeno kod prevaranata koji uvoze automobile i pokušavaju ih prodati s lažnim brojem prijeđenih kilometara. Kod dizelskih automobila, postoje veće šanse da je kilometraža vraćena.

Korekcija brojila za kilometražu je jedna od jeftinijih operacija na crnom tržištu, ali zato može povećati vrijednost automobila i do 25 posto, pogotovo za malo popularnije modele. Automobili koji su imali vraćenu kilometražu se vrlo lako identificiraju. Uglavnom, potrošenost drugih dijelova automobila govori o ovoj prijevari. Ako su sjedišta, volan, ili mjenjač vidno "potrošeni", a kilometraža mala, onda je jasno o čemu se radi. U tom slučaju savjetujemo da kupci ipak pogledaju neki drugi automobil.

Krađa automobila

Najgora moguća prijevara koja vam se može dogoditi je kupnja ukradenog vozila. U većini slučajeva se vozila oduzimaju od novih vlasnika, a procedura vraćanja novca uloženog u kupnju ukradenog automobila je komplicirana. U proteklih 12 mjeseci, carVertical je identificirao nekoliko tisuća ukradenih automobila, što je naravno uštedjelo dosta vremena i novca svim posjetiteljima ove platforme.

Auto korišten kao taksi ili rent-a-car

Veliki broj vozača nije ni svjestan da se njihov auto nekad koristio u svrhe taksi-vozila ili rent-a-car vozila. Taksi-vozila u većini slučajeva imaju mnogo prijeđenih kilometara i također svoje putnike voze na urbanim putovima. To nam govori da se taksi i rent-a-car vozila brže "istroše", te da se znatno manje vodi računa o ovom tipu vozila.

Koristeći carVertical, oko dvije tisuće automobila je identificirano kao bivše taksi ili rent-a-car vozilo u protekloj godini. U nekim slučajevima je moguće otkriti ova vozila, najčešće preko boje i limarije, ali malo bolji prevaranti će čak i obojiti cijeli automobil ponovo, kako bi zamaskirali prijevaru. Baš zato se izvještaj o povijesti automobila pokazao kao najbolji način da se izbjegne ovaj tip automobila.

Cijena automobila je premala

Pored svih ovih prijevara, kupci polovnih automobila bi trebali izbjeći i previše jeftina vozila, iako nije lako odoljeti ovom iskušenju. Ako se ponuda čini predobrom, onda je najbolje da kupac dodatno istraži i usporedi taj automobil sa sličnim automobilom na tržištu. Ponekad su ti automobili uvezeni, imaju vraćenu kilometražu, ili čak posjeduju neku veću skrivenu manu, iako se čine kao vrlo dobar izbor.

Na kraju krajeva, možda je i najbolje da se odmah odustane od ovakve ponude i da se potraži drugi automobil. Niska cijena ne znači uvijek da se radi o prijevari. Ponekad ljudi imaju potrebu prodati automobil hitno iz nekog samo njima poznatog razloga. Ali svakako je poželjno provjeriti povijest automobila čim vidite izuzetno nisku cijenu. U većini slučajeva se možete zaista uvjeriti zašto je cijena takva. I neće vam se svidjeti razlog.

Kupnja pouzdanog polovnog automobila vrlo je težak zadatak. U to ime, koristeći online izvještaj o povijesti automobila, kupci mogu otkriti pravo lice automobila i izbjeći sve prijevare, te izbjeći dodatne troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 17:12