StoryEditor
Auto motoTOYOTA LAND CRUISER

Kralj terenaca u osvježenom ruhu

Piše Zdravko Juričko
8. rujna 2020. - 07:25
Toyota

Dostupan u više od 190 zemalja svijeta, najviše od svih postojećih Toyotinih modela, Land Cruiser je zbog svojih terenskih sposobnosti bez premca osigurao reputaciju jednog od najčvršćih i najpouzdanijih terenskih vozila s pogonom 4x4 te su ga učinile predvodnikom prodaje u segmentu u brojnim europskim zemljama.

Uz nasljeđe terenskih sposobnosti koje traje gotovo sedam desetljeća, Toyotin legendarni Land Cruiser ostaje jedinstven po činjenici da objedinjuje iznimnu kvalitetu, izdržljivost i pouzdanost s terenskim sposobnostima bez premca i sve većom razinom prestiža, luksuza i udobnosti za kupca.

Ni jedan drugi SUV ne može ponuditi jedinstvenu kombinaciju terenskih sposobnosti i cestovne dinamike kakvu nudi osvježeni Land Cruiser za 2020. godinu. Sada ga, više nego ikada, njegov snažni izgled na cesti, poboljšane performanse i viša razina tehnologije u vozilu čine premium vozilom u segmentu s pogonom 4x4, uz savršen spoj sposobnosti vožnje bilo kuda, udobnosti i profinjenosti.

Osvježeni i unaprijeđeni Land Cruiser za modelsku godinu 2020. dodatno jača njegovu reputaciju zahvaljujući snažnom, 2,8-litrenom dizelskom motoru D-4D, uz usvajanje tehnologije Stop & Start, poboljšanom multimedijskom sustavu i tehnologiji za aktivnu sigurnost Toyota Safety Sense te pridodavanjem paleti posebnog paketa Black, koji se odlikuje iznimnim dizajnerskim pojedinostima.

Dokazani i otprije poznati 2,8-litreni 4-cilindarski dizelski agregat s common rail sustavom, DOHC i 16 ventila sada raspolaže s više snage i okretnog momenta nego prije. Najveća snaga je povećana za 27 KS i sada Land Cruiser raspolaže s 204 KS između 3000 i 3400 "điri", dok je najveći okretni moment povećan za 50 Nm, na 500 Nm, između 1600 i 2800 "điri".

U kombinaciji s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem omogućava Land Cruiseru najveću brzinu od 175 km/h te skraćuje vrijeme ubrzanja 0 do 100 km/h na 9,9 sekundi, što je poboljšanje od 3 sekunde u odnosu na prethodnike. S druge strane, usvajanjem Toyotine tehnologije Stop & Start prosječna potrošnja je smanjena za 0,7 l/100 km, na 7,0 l/100 km, a emisija CO2 za 18 g/km, na 192 g/km.

Land Cruiser se sada odlikuje drugom generacijom sustava za aktivnu sigurnost Toyota Safety Sense. Taj sklop je sada proširen uključivanjem sustava predsudarne zaštite (Pre-Collision System – PCS) koji sadrži otkrivanje pješaka noću i biciklista danju te inteligentni prilagodljivi tempomat. U putničkoj kabini, razina opreme je podignuta kroz unaprijeđeni multimedijski sustav. Uz brži softver i odziv zaslona, dodirni zaslon i prilagodljivi početni prikaz, novi sustav nudi povezivanje aplikacijama Apple CarPlay® i Android Auto™.

Ovaj sustav se odlikuje funkcijom pretraživanja one-box, trogodišnjim razdobljem pokrivenošću kartama i osvježavanjem karata preko zraka. Internetske usluge uključuju izvještaje u stvarnom vremenu o internetskom prometu, Google tražilicu i dodatne obavijesti o kamerama za mjerenje brzine, parkiralištima, cijenama goriva i prognozi vremena. Povrh svih ovih tehnoloških osvježenja, Land Cruiser nudi kupcima i više elegancije i veći prestiž kroz ponudu posebnog paketa Black u paleti modela.

Vanjske odlike ovog novog, opcijskog paketa Black, uključuju masku hladnjaka i stražnju letvici u cijelosti od tamnog kroma, prvi takav detalj u obitelji Land Cruisera. Crni okviri svjetala za maglu, poklopci vanjskih retrovizora i bočne letvice, te prozirni sklopovi stražnjih svjetala još pojačavaju dojam. Unutrašnjost je oplemenjena posebnom crnom, izvedbom središnje konzole i središnjeg tunela.

SADRŽAJ OMOGUĆIO "AUTO ČONDIĆ"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 15:26