StoryEditor
Auto motoDEZINFEKCIJA VOZILA

Koristite proizvode bazirane na sapunu: kao što je slučaj pri pranju ruku, jednaka je situacija i u automobilima

Piše Zdravko Juričko
24. ožujka 2020. - 06:20
Shutterstock

Strah od zaraze koronavirusom uvukao sve u sve društvene pore, od javnih ustanova, kazališta, kina, trgovačkih centara, domaćinstava... Naravno u „rizičnu“ skupinu spadaju i motorna vozila i njihova unutrašnjost koja također može biti kontaminirana koronavirusom.

Stoga u ovoj kriznoj situaciji sve je veća potražnja za dezinfekcijskim sredstvima kojima se može očistiti unutrašnjost našeg automobila, pri čemu opet treba biti vrlo oprezan. Jer sredstva za čišćenje koja upotrebljavamo u našim domaćinstvima mogu imati kontraefekt na površine unutrašnjosti vozila koje želimo očistiti i dezinficirati.

Ako se u automobilu vozio, ili je njime upravljao, netko tko je pokazivao simptome bolesti, ili znate da se nakon vožnje u vašem automobilu razbolio od koronavirusa, važno je očistiti i dezinficirati sve površine koje je ta osoba mogla dodirivati. Osim ručki vrata, volana i ručice mjenjača, to može biti i bilo koja tipka, zaslon osjetljiv na dodir, retrovizor, ručice brisača ili pokazivača smjera, ali i nasloni za ruke ili ručice za podešavanje sjedala. Uz silan napor i trud da cijelu unutrašnjost vozila temeljito očistite, lako je previdjeti određena mjesta i predmete.

Ne zaboravite očistiti vanjske ručke na vratima, a za temeljitije čišćenje unutrašnjosti, razmislite o tome gdje sve mogu pasti kapljice kad kihnete ili kašljete. Razmislite i o detaljnijem čišćenju prostora oko prozora s vozačeve strane i središnje konzole. Ne zaboravite u obzir uzeti i mjesta na koja bi pale kapljice pljuvačke i sline kad kihnu ili kašlju putnici u vozilu. Vozite li u automobilu djecu, dodatan trud morat ćete uložiti u čišćenje i pranje autosjedalica i svih igračaka koje koriste tijekom vožnje automobilom.

Obaviti dezinfekciju unutrašnjosti nije teško, ali treba biti iznimno oprezan pri biranju sredstava. Naime, mnoštvo takvih proizvoda pomaže pri uklanjanju većine gljivica, bakterija i virusa, no sadrži tvari koje mogu trajno oštetiti različite dijelove unutrašnjosti. Mnogi će prvo probati očistiti unutrašnjost prvim što im se nađe pod rukom poput vlažnih maramica, no treba znati da one često sadržavaju alkohol koji je iznimno štetan za osjetljivije dijelove unutrašnjosti.

Posebno za kožu, kojom je često presvučen upravljač i ručica mjenjača, a ponekad i presvlake sjedala. Sredstva bazirana na alkoholu znatno isušuju kožu pa je ona podložnija oštećenjima i pucanju. Ako je unutrašnjost već bila dezinficirana takvim sredstvima, poželjno ju je obnoviti tzv. regeneratorima kože.

Brojni stručnjaci naglašavaju da je pri čišćenju unutrašnjosti dobro koristiti proizvode bazirane na sapunu. Kao što je slučaj pri pranju ruku sa sapunom, jednaka je situacija i u automobilima. Sapun brzo razgrađuje viruse i bakterije te ih praktički ubija, pa je tako poželjno koristiti vlažne maramice, najbolje one ciljano proizvedene za čišćenje auta. Većina takvih maramica sadrži i hidratantne tvari pa su one dobre za kožu.

Prilikom samog čišćenja poželjno je detaljno proći volan, mjenjač i ručnu kočnicu, ali i detalje na koje mnogi često zaborave. Tu prije svega mislimo na multimedijski sustav, unutarnji retrovizor, rukohvate te poklopac spremnika goriva.

Bitno je samo znati da ako se koristi bilo koje od navedenih sredstava, kasnije je uvijek dobro sve obrisati suhom krpom.
Ako je potrebno detaljnije čišćenje ili dezinfekcija unutrašnjosti, postoje još dva dobra i relativno jeftina rješenja. Sprej za čišćenje klima uređaja, koji u pravilu košta šezdesetak kuna, vrlo je učinkovit kod dezinfekcije unutrašnjosti.

S obzirom na to da se cijeli postupak odvija pomoću ventilacije, a sprej prska nasred automobila, svaki detalj unutrašnjosti bit će dezinficiran, a uklonit će se i neugodni mirisi. Drugo rješenje i ujedno najučinkovitije jest dezinfekcijski tretman unutrašnjosti ozonom.

Naime, ozon je najjači prirodni sterilizator pa tako prodire u samu površinsku strukturu materijala te na kemijskoj razini uništava sve mikroorganizme.

Površine u unutrašnjosti vozila preporučljivo je čistiti krpom od mikrovlakana. Izrađene su od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji koje čestice prljavštine i prašine brišu i hvataju prije nego bi one mogle ogrebati osjetljive i sjajne plastične površine. Čak i na najčistije papirnate ubruse ili salvete mogu se polijepiti prljavština i prašina iz automobila pa ćete njima, kao brusnim papirom, nanositi ogrebotine na površinama.

S čišćenjem i dezinfekcijom vozila neće se napraviti puno ako zaboravite oprati ruke prije i poslije svake vožnje. Ova navika dobra je i kad nema opasnosti od širenja koronavirusa, jer tako upravljač i ostale često dodirivane površine u automobilu neće izgledati prljavo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:17