StoryEditorOCM
Auto motoosvježenje

Kineski DFSK poboljšao svoj crossover/SUV: osvježeni Seres dolazi s jačim pogonom

31. ožujka 2023. - 12:05

Srednje veliki potpuno električni crossover/SUV Seres 3, kineske tvrtke DFSK, osvježen je za 2023. godinu. Da podsjetimo, Seres 3 izišao je na tržište 2020., a mi smo ga imali na svom testu u rujnu prošle godine.

Glavne razlike u odnosu na model iz 2020. se odnose na vitalne komponente automobila, a prva novina odnosi se na elektromotor koji umjesto sadašnjih 50 kW (68 KS) ima 62 kW (84,3 KS). Ovime su dobivene bolje performanse elektromotora, veća učinkovitost te novi unaprijeđeni sustav rekuperacije. Treba reći i da, bez obzira na povećanje snage, a ovdje je riječ o snazi u 30 minuta, ostaje da je snaga motora nominalno 120 kW (163 KS) kao i u prethodnoj verziji. Ubrzanje modela Seres 3 do 100 km/h je 8,9 sekundi, a krajnja brzina 155 km/h.

U osvježeni Seres 3 za 2023. je ugrađena nova litij ternarij baterija kapaciteta 53,61 kWh, čime doseg u kombiniranom načinu vožnje iznosi 331 kilometar, odnosno 347 kilometra u gradskim uvjetima (WLTP). Ako pogledamo prethodnu verziju, Seres 3 je imao LFP (litij/željezo/fosfat) bateriju, no sada je ona modernizirana. Inače, litij ternarij baterija je vrsta litij-ionske baterije, a jedan od načina klasifikacije litij-ionskih baterija je prema materijalu katode. Postoje mnoge vrste katodnih materijala za litijeve baterije, uglavnom litij kobalt kiselina, litij mangan kiselina, litij nikal kiselina, ternarni materijali, litij željezo fosfat (kao u prošloj verziji Seres 3) i tako dalje. Općenito, materijal katode litijeve baterije je litij kobalt kiselina, a ternarna litijeva baterija je litijeva baterija koja koristi ternarni materijal litij nikal kobalt mangan kiselinu kao katodni materijal.

Glavna novost je i novi trofazni OBC punjač snage 11 kW, čime se značajno skraćuje vrijeme punjenja (do 100 posto) na kućnim wallbox AC punjačima s 8 na 5 sati, dok u slučaju DC punjenja, ono traje 45 minuta (20 – 80 posto). Osvježeni model, ovako izvana, nema nekih promjena, no svakako treba reći da Seres 3 sada ima nova LED prednja svjetla koja uz bolju vidljivost dodatno povećavaju sigurnost u vožnji, ali i energetsku učinkovitost.

U osvježeni Seres 3 za 2023. je integrirana nova GPS mapa Hrvatske, te je izbornik prilagođen na hrvatski jezik. Uz sve navedeno u ponudi je i nova siva boja vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 13:26