StoryEditorOCM

Kako ne kupiti mačka u vreći: ovo su zamke pri kupnji rabljenih automobila

Piše Zdravko Juričko
24. ožujka 2022. - 06:15

Malo je onih koji prodaju automobil dok je u dobrom stanju ili samo zato što više nije novi model. A najgore je rabljeni automobil kupiti bez temeljite i stručne provjere ili na temelju predrasuda.

Dobro upućeni u stanje na našem tržištu rabljenih automobila potvrdit će vam najvažnije pravilo, a to je da – pravila nema. Bolje je kupiti Fiat u dobrom stanju nego izraubani i oštećeni Mercedes-Benz, a formalni status osobe od koje kupujete ne znači ništa. Automobil prodaje sveučilišni profesor ili ugledni djelatnik državne službe, ali proteklih ga je godina vozio i uništavao njegov problematični sin.

Vlasnik tvrtke, koja na žicom ograđenom skladištu prodaje dobro uglancane automobile, uvjerava vas u svoju besprijekornu poslovnu povijest i politiku, ali to za automobil koji kupujete nema nikakav utjecaj. Dapače, može vas navesti na pogrešan trag.

Osnovno je da pri kupnji rabljenog automobila a priori ne vjerujete ničemu, od papira do riječi, dok ne provjerite. Trebate krenuti s VIN oznakom (Vehicle Identification Number), koji se kolokvijalno naziva broj šasije. Dakle, prije prvog fizičkog kontakta s prodavačem i vozilom, po VIN oznaci, u ovlaštenom servisu, provjerite sve bitno o automobilu koji se kupuje, počevši od godine proizvodnje do podataka o servisiranju i stanju automobila, naglašava prometni stručnjak Željko Marušić.

image

Željko Marušić, prometni stručnjak

Privatni album
Ako u startu otkrijete bilo kakvu netočnost, odmah odustanite. A to je najčešće s godinom proizvodnje. Prodavači, kako bi postigli što bolju cijenu, navode godinu prve registracije, odnosno stavljanja u pogon, za godinu proizvodnje. Primjerice, automobil može imati prvu registraciju 2015., a proizveden je 2014., te je čest slučaj da je automobil proizveden godinu prije prve registracije.

Postoje i slučajevi kad su automobili kupljeni kao salonski, da je godina proizvodnje dvije, tri… godine prije prve registracije.

Najbolje je kupiti automobil koji ima 100-postotnu sljedivost stanja i održavanja, ako je kupljen u Hrvatskoj, gdje sve možete provjeriti u ovlaštenom servisu i u stanici za tehnički pregled. A da automobil nije imao karambol, najlakše se provjerava mjerenjem debljine laka. Ako to štima, a motor pali i radi normalno, u probnoj vožnji ne uočavaju se problemi, s kupnjom ne bi trebalo biti problema.

Tri četvrtine ponuda na tržištu rabljenih automobila odnosi se na vozila “unesena” s inozemnih tržišta rabljenih, a nažalost, oni koji ih kupuju kako bi ih u Hrvatskoj prodali ciljano kupuju jeftine ili najjeftinije automobile, dakle one bez sljedivosti u servisiranju i održavanju i s upitnim stanjem: pretrpljenim karambolom, vraćenom kilometražom, mešetarenjem s dijelovima.

Dakle, pri kupnji rabljenog automobila, pogotovo iz uvoza i bez odgovarajuće i vjerodostojne servisne dokumentacije, trebate provjeriti sve. Sve što vam prodavač govori uzimajte s rezervom.

Najbolje je platiti uslugu ovlaštenom servisu, 200 do 300 kuna, za preliminarni (preko VIN oznake) i fizički pregled (na dizalici). Bolje je odustati i izgubiti taj novac nego kupiti neprovjeren automobil. A odlazak na provjeru u ovlašteni servis iskoristite kao probnu vožnju, koja je važan dio svakog postupka kupnje rabljenog automobila. Pritom je preporučljivo da povedete stručnu osobu, naglašava Željko Marušić.

Jedan servis pokriva muljaže

”Automobil je servisiran”, česti je navod u oglasu za prodaju rabljenog automobila, koji se najčešće odnosi samo na jedan, tko zna kakav servis prije prodaje. Kupuje se automobil bez servisne dokumentacije, s 300, 400 tisuća prijeđenih kilometara, vraća se na 150 tisuća, a onda se, kao pokriće i zaštitu da se motor odmah nakon prodaje raspadne te kao “mamac” za kupca, pravi “veliki” servis, s izmjenom zupčastog remena i razvodnog lanca.

Naravno, “u fušu” te s najjeftinijim zamjenskim dijelovima i uljem. Mnogi ne rade ni to, nego samo doliju motorno ulje i stave lažnu ceduljicu sa servisnom specifikacijom o (ne)obavljenom servisu.

Izbjegavajte uvezene iz Italije

Na tržištu rabljenih automobila većina je iz uvoza, a zemlja tržišnog podrijetla također igra ulogu pri izboru. Najbolje je kupiti automobil s austrijskog tržišta rabljenih, jer je kultura vožnje i održavanja tamo najbolja, slijedi Belgija, te Francuska i Njemačka, čiji ugled ruše istočne pokrajine te velik priljev stranaca.

Najgora je “preporuka” za kupnju ako je rabljeni automobil stigao s talijanskog tržišta rabljenih. Talijani tradicionalno pojačano maltretiraju automobile, a često ih loše održavaju. Nije rijetkost da se nakon isteka jamstva automobil više ne održava, niti se mijenja motorno ulje, nego se samo dolijeva i popravlja se samo ono što otkaže. Na kraju, u takvom ih se stanju proda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 09:52