StoryEditor
Auto motodiktat zrelosti

Jedna država razmišlja o zabrani vožnje mlađima od 21 godine, i to samo muškarcima, govore i o ograničenju broja suputnika s mladim vozačima

Piše PSD
22. rujna 2022. - 16:03
Ako se Vlada Novog Južnog Walesa složi s australskim stručnjacima za sigurnost prometa na cestama, muškarci mlađi od 21 godinu morali bi se zadovoljiti vožnjom na simulatoru (ilustracija)AFP

Svjedoci smo gotovo svakotjednih teških prometnih nesreća koje često izazivaju mladi vozači. Svojedobno je Hrvatska mladim vozačima priječila vožnju snažnih automobila, ali to se više ne primjenjuje.

Međutim, u australskoj državi Novi Južni Wales stručnjaci za sigurnost prometa na cestama zagovaraju da se mladim vozačima, i to isključivo muškarcima do 21. godine, zabrani dobivanje vozačke dozvole. Svoj su prijedlog uputili i vladi.

- Ovo su vrlo kontroverzna razmišljanja, ali sve su to stvari o kojima treba razmisliti. Vozači mlađi od 25 godina u Novom Južnom Walesu odgovorni su za gotovo 25 posto nesreća, unatoč tome što čine samo 15 posto vozača u državi, rekla je prof. Ann Williamson, predsjednica Australskog koledža za cestovnu sigurnost. Premijer Novog Južnog Walesa Dominic Perrottet zatražio je savjet o ograničavanju broja putnika koji mogu biti u automobilu s mladim vozačem sve dok imaju ograničenu dozvolu s početničkim pločicama, piše Davor Andrić za HAK reviju.

image

Vozači mlađi od 25 godina u Novom Južnom Walesu odgovorni su za gotovo 25 posto nesreća, unatoč tome što čine samo 15 posto vozača u državi (ilustracija)

AFP

Brzo ćemo vidjeti hoće li se Vlada Novog Južnog Walesa složiti s australskim stručnjacima za sigurnost prometa na cestama i hoće li njihova ideja postati izvršna. Na prvi pogled ideja može djelovati diskriminirajuće prema mladima i prema muškarcima, ali govor statistike, koji pojačava puke dojmove, govori dovoljno sam za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 03:21