StoryEditorOCM
Auto motoVIDJETI I BITI VIĐEN

Ispravni farovi su temelj sigurnosti, ne samo noću

3. studenog 2022. - 06:22

Svjetla su jedan od najvažnijih elemenata aktivne sigurnosti automobila, posebice u uvjetima otežane vidljivosti.

Dobro vidjeti i biti viđen u noćnoj vožnji, a istodobno ne zasljepljivati vozilo iz suprotnog smjera. Ali većina vlasnika automobila o njima vodi računa tek kad pregori neka žarulja, zaustavi ih policija ili zbog njih ne prođu tehnički pregled.

Podjednako su svjetlosni elementi glavnih farova, stražnjih svjetala i pokazivača smjera (žmigavaca). Od danas je na snazi uredba o upaljenim svjetlima i tijekom dana, što znači da starija vozila trebaju voziti s oborenim (ne parkirnim) svjetlima, a novija vozila trebaju imati upaljena tzv. dnevna svjetla. To je razlog da povedemo računa o tom važnom sustavu aktivne sigurnosti vožnje (za smanjenje rizika nastanka nesreće), naglašava prometni stručnjak Željko Marušić.

Većina automobila na našim cestama imaju farove s halogenom H7 žaruljom, stariji su opremljeni klasičnim žaruljama sa žarnom niti (“balonkama”), a kod novih sve su češće LED žarulje odnosno svjetlosni elementi. Za ispravnost farova važno je da je površina fara čista i bez naslaga koje smanjuju vidljivost, da je žarulja propisna te da je svjetlosni snop dobro podešen. Zbog toga je preporučljivo prije svake vožnje provjeriti čistoću farova te ih po potrebi očistiti papirnatom maramicom. Neispravnost svake žarulje treba odmah riješiti, a kod novijih automobila treba ili je barem preporučljivo otići u servis. Samostalnom ili nestručnom izmjenom riskira se oštećenje i dodatni trošak. Pri izmjeni žarulja mnogi biraju i kupuju najjeftinije kineske, koje kratko traju pa se “ušteda” pretvara u dodatni trošak.

image

Željko Marušić, prometni stručnjak

Privatni album

Uz ispravnost žarulje podjednako je važna ispravnost svjetlosnog snopa. To je preporučljivo provjeriti na svakom većem servisu, jer osim samog fara i njegove noseće konstrukcije, na nagib i visinu svjetlosnog snopa utječe ispravnost podvozja, prvenstveno kuglastih zglobova i amortizera. Naime, ako se prednji dio automobila snizi, snizi se i svjetlosni snop, pa se smanjuje sigurnosna vidljivost, a ako se prekomjerno snizi stražnji dio, svjetlosni se sklop podiže.

Djelatnik stanice za tehnički pregled geometriju i intenzitet svjetlosnog snopa svakog fara provjerava regloskopom, pa su oni koji ne vode računa o ispravnosti svjetala suočeni s dodatnim aktivnostima (servis, ponovni pregled) i troškovima. Stoga je bolje na tehnički pregled doći s pripremljenim i servisiranim automobilom,

Već neko vrijeme na našem se tržištu mogu kupiti zamjenske LED žarulje, koje su za mnoge postale zanimljiva mogućnost da svog “metalnog ljubimca” opreme atraktivnim i “učinkovitim’ svjetlima, umjesto serijskih halogenih H7, koje ‘bolje osvjetljavaju cestu’ i ‘povećavaju sigurnost”.

No, potom se mnogi razočaraju, kad ne prođu tehnički pregled i shvate da im se ‘dobra investicija’ pretvorila u izgubljen novac. Naime, kad se utvrdi neusklađenost s važećim propisima, moraju vratiti originalna svjetla.

Oni koji ih postave u automobil često imaju osjećaj da bolje osvjetljuju put ispred automobila i to je zbog toga što osvjetljuju područja koja trebaju i ona koja ne trebaju, odnosno ne smiju. Zbog toga često zasljepljuju vozače koji dolaze iz suprotnog smjera i time izravno ugrožavaju sigurnost. Dakle rad upravo suprotno od onoga što mnogi deklariraju.

Problem je što navedene LED žarulje nisu prilagođene farovima za H7 žarulje, njihov svjetlosni izvor nije u fokusu te se svjetlosni sklop nekontrolirano rasipa. Zbog toga je na njima navedeno NOT FOR ROAD USE (nisu za cestovnu upotrebu). Na tržište su stigle i certificirane LED zamjenske žarulje, ali su skupe i ne preporučujemo njihovu ugradnju.

Dakle, kad su automobilska svjetla u pitanju, kao i u ostalim bitnim sklopovima automobila, sve treba biti po propisima i tvorničkim specifikacijama. Kupujte samo originalne, odnosno brendirane žarulje, koje imaju BR certifikat te redovito provjeravajte ispravnost i čistoću svih svjetlosnih elemenata automobila, zaključuje Željko Marušić.

Farovi strogo po propisu

Reflektori trebaju omogućiti asimetričan snop kratkog svjetla (lijevo se osvjetljava niže, desno više), kako ne bi zasljepljivala nasuprotne vozače. Izvora svjetlosti treba biti postavljen precizno u određenu točku reflektora (fokus), kako bi se postigla preciznost i asimetričnost svjetlosnog snopa. Zbog toga neispravna svjetla treba popraviti serviser ili autoelektričar.

Od žarulje do LED farova

Prvi električni far upotrebljen je 1908., svjetla oborenog snopa 1915., a integralni reflektor, s glavnim i oborenim svjetlom, 1924. Asimetrična svjetla uvedena su 1957. Snop je dodatno skraćen s lijeve strane, a s desne produžen i proširen. Sedamdesetih stižu halogene žarulje (H1... H7) ispunjene inertnim plinom jodom, koji je omogućio povišenje temperature žarne niti i povećanje intenziteta, osamdesetih reflektori s optičkim lećama i ksenonskim žaruljama, a novi su trend LED farovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:12